ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στρατόπεδα και διεργασίες για τη διαδοχή

Σήμερα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πυροδότησε η προχτεσινή ανακοίνωση του Αν. Λοβέρδου να στηρίξει τον Ευ. Βενιζέλο στην κούρσα της διαδοχής στην προεδρία. Σήμερα, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Στη διάρκεια της χτεσινές μέρας υπήρξαν αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις μεταξύ στελεχών, με στόχο τη συγκρότηση συμμαχιών για τη «μάχη» της διαδοχής, με το βλέμμα στραμμένο στις γενικότερες αναδιατάξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν ότι θα στηρίξουν το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου και ότι οι εσωκομματικές εξελίξεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν την υπογραφή του νέου μνημονίου. Ο Αν. Λοβέρδος συναντήθηκε χτες με τον Μ. Χρυσοχοΐδη και σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρήθηκε από τον υπουργό Υγείας να πείσει τον νυν υπουργό Ανταγωνιστικότητας να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αν. Λοβέρδος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γ. Παπανδρέου, που χτες επέστρεψε από το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «θετική» την απόφαση των δύο υπουργών. Πιθανά σήμερα το πρωί να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ευ. Βενιζέλο.

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι διεργασίες και στο στρατόπεδο των λεγόμενων «προεδρικών» βουλευτών, οι οποίοι επιχειρούν να συγκροτήσουν «κοινό μέτωπο» με έναν υποψήφιο για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες για τους επικρατέστερους δείχνουν τον Χρ. Παπουτσή και τη Λ. Κατσέλη.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της ΚΟ δεν αποκλείεται να καθοριστεί και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του νέου προέδρου. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν χτες ότι πιθανά να κατατεθεί πρόταση από βουλευτές για σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου μέσα στο Φλεβάρη, στο οποίο θα εκλεγεί και ο νέος πρόεδρος.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης ανέφερε ότι «ισχύουν οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου», για εκλογή προέδρου στις 18 Μαρτίου με κάλπη στην οποία θα ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Συμβουλάτορας των αστών στη διευθέτηση του χρέους

Ομολογεί ότι οι προτάσεις του είναι και της πλουτοκρατίας, η οποία όμως τις εφαρμόζει... λάθος

Σε ρόλο συμβουλάτορα της άρχουσας τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων εμφανίστηκε ξανά χτες ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ρ/σ «ΣΚΑΪ», υποδεικνύοντάς τους «καλύτερους» τρόπους διαχείρισης της δήθεν «κρίσης χρέους».

Απερίφραστα δήλωσε «κι εμείς υποστηρίξαμε την αναδιάρθρωση του χρέους», η οποία αναπόφευκτα στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ συνοδεύεται από νέα βάρβαρα μέτρα. Προσπάθησε, μάλιστα, να δικαιολογηθεί στο λαό, παραπονούμενος ότι αυτό «γίνεται με όρους που δεν θα είναι προς όφελος της χώρας», αποσιωπώντας ότι δανειστές και δανειζόμενοι είναι στην ίδια όχθη, αυτή της πλουτοκρατίας και η όποια συμφωνία τους για «κούρεμα» του χρέους δεν θα μπορούσε παρά να είναι αντιλαϊκή.

Ο Αλ. Τσίπρας αντέτεινε «μια επιλεκτική διαγραφή χρέους» που θα αφήσει «απ' έξω τα ασφαλιστικά Ταμεία και θα διαγραφεί το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ», θέση που σήμερα έχει αντικατασταθεί με αυτήν για «τριετή τουλάχιστον αναστολή πληρωμών προς ιδιώτες» αλλά «με τη σύμφωνη γνώμη βεβαίως της ΕΕ» και «με τη σύμφωνη γνώμη και των πιστωτών»! «Εμείς διεκδικούμε να συμφωνήσουν. Τώρα από εκεί και πέρα τα πράγματα στη ζωή δεν γίνονται πάντα όπως τα διεκδικείς», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εν ολίγοις, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι οι προτάσεις του είναι εντός της αστικής διαχείρισης, όπου τον πρώτο λόγο τον έχουν τα μονοπώλια και η διακρατική τους ένωση, η ΕΕ, την οποία οι οπορτουνιστές φυλάνε σαν κόρη οφθαλμού. Γι' αυτό έσπευσε να διαβεβαιώσει το αστικό σύστημα ότι «δεν μπορεί να είναι επιλογή μας η έξοδος από το ευρώ» και σβήνοντας με μια μονοκοντυλιά την ανισομετρία στον καπιταλισμό πρόσθεσε ότι «η ισότιμη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη, μας δίνει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα».

Ως προς το στόχο της τριετούς παύσης πληρωμών στους δανειστές, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι θα δινόταν χρόνος «στην ελληνική οικονομία για ανάκαμψη», μέσω της τροφοδότησης των κεφαλαιοκρατών με «δημόσιο χρήμα»! Κι αφού επανέλθει η καπιταλιστική ανάπτυξη, «να επαναδιαπραγματευτούμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, ως μέρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος». Πρόκειται για συσκότιση του πραγματικού χαρακτήρα της κρίσης και διασπορά επικίνδυνων αυταπατών ότι η διευθέτηση του χρέους σημαίνει και ξεπέρασμα της κρίσης υπέρ του λαού

ΚΙΝΗΣΗ «Ε.ΛΑ.Δ.Α»
Συσκοτίζει τους ενόχους, την κρίση και τη διέξοδο

Παρουσιάστηκε χτες και αναπαράγει τα ιδεολογήματα περί «κατοχής» και «υποτέλειας»

Ενα ακόμα «αντιμνημονιακό» συνονθύλευμα, στο οποίο χώρεσαν από τις δυνάμεις του ΣΥΝ, της ΚΟΕ και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Κουρουπλής, Δημαράς), τον Μητρόπουλο μέχρι τον Σ. Παπαθεμελή και από τον Κ. Παπανικόλα των Οικολόγων Ελλάδας, μέχρι τις αντικομμουνιστικές ομάδες της πλατείας Συντάγματος, που κραύγαζαν για «άμεση δημοκρατία», συγκροτήθηκε χτες, υπό τον τίτλο Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση (Ε.ΛΑ.Δ.Α). Την παρουσίαση της Κίνησης, έκαναν ο Μ. Θεοδωράκης, ο Μ. Γλέζος και ο Γ. Κασιμάτης, στο ίδρυμα «Μ. Κακογιάννης». Αν και υπήρξαν αντικρουόμενες τοποθετήσεις, οι διοργανωτές ισχυρίστηκαν ότι η πρωτοβουλία τους «δεν είναι εκλογικό κομματικό σχήμα».

Η εισηγητική ομιλία του Μ. Θεοδωράκη ήταν ένα απάνθισμα από αντιεπιστημονικές αναλύσεις για την κρίση, που αποπροσανατολίζουν από τις πραγματικές αιτίες και κρύβουν τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Επαληθεύεται και μ' αυτόν τον τρόπο το χάος που χωρίζει το περιεχόμενο και τους στόχους της Κίνησης, με τις θέσεις του ΚΚΕ. Αναλυτική κριτική στις θέσεις του σχήματος, έχει κάνει και ο «Ρ», με άρθρο στο φύλλο της Κυριακής, 22/1/2012.

Βγάζοντας σκόπιμα από το «κάδρο» τις νομοτέλειες του καπιταλισμού και τα κέρδη που συσσώρευσε στα χρόνια της ανάπτυξης η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία, ο Μ. Θεοδωράκης παρουσίασε την κρίση σαν τεχνητό φαινόμενο, λέγοντας ότι «χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά πρόβλημα, η χώρα μας οδηγήθηκε μεθοδικά σε βαριά οικονομική κρίση, μόνο και μόνο για να εισαχθεί στο ΔΝΤ και να αποτελέσει την πειραματική και πειρατική εισβολή της Αυτοκρατορίας του Χρήματος στην Ευρώπη».

Αθωώνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ντόπιας πλουτοκρατίας και των κομμάτων της στη σφαγή του λαού, και προσπαθώντας να συγκαλύψει τον ταξικό χαρακτήρα της φιλομονοπωλιακής επίθεσης με προαποφασισμένα μέτρα, αποφάνθηκε ότι «βία είναι να εκτελείς εντολές ξένων, που βλάπτουν τους πολίτες και την πατρίδα σου. Βία είναι να θίγεις την ιερότητα της εθνικής ανεξαρτησίας, το σεβασμό στην ιστορία της πατρίδας σου και να περιφρονείς τις πολιτιστικές, πνευματικές και θρησκευτικές παραδόσεις σου που αποτελούν την ταυτότητά σου ως ελεύθερου πολίτη και Ελληνα».

Σαν συμπέρασμα, ανέφερε την «ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πανίσχυρο λαϊκό Κίνημα από ελεύθερους, ανεξάρτητους, διαφωτισμένους και αποφασισμένους πολίτες» και στοχοποίησε σαν εχθρό το «σύστημα», που «είναι απόλυτα εξαρτημένο από Μεγάλες Τράπεζες, πίσω από τις οποίες βρίσκονται δυο - τρεις μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία». Απέναντι σ' αυτό το σύστημα, είπε, «οι Ελληνες, αποτελούμε επίλεκτο στόχο μιας πρωτοφανούς καταστρεπτικής εισβολής σε διεθνές επίπεδο με όπλο το χρήμα».

ΛΑ.Ο.Σ.
Η μια κωλοτούμπα μετά την άλλη

Κοροϊδεύει κατάμουτρα το λαό, για να θωρακίσει το αντιλαϊκό έργο της συγκυβέρνησης

«Στάχτη στα μάτια του κόσμου» προσπαθεί να ρίξει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, στήνοντας καυγά και απειλώντας με αποχώρηση του κόμματός τους απ' τη συγκυβέρνηση, εάν φτάσει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τα ναρκωτικά. Η υποκρισία είναι μεγάλη, αφού ο ΛΑ.Ο.Σ. συμφώνησε με το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και «τα έστριψε» μόνο όταν το ΚΚΕ ξεφώνισε τους υποστηρικτές της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, μαζί και το κόμμα του Καρατζαφέρη.

Χτες, μετά από σύσκεψη που είχε με τα στελέχη που διατελούν υπουργοί στη συγκυβέρνηση, επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τη σφαγή του λαού, προκαλώντας τον κοινό νου. Είπε μεταξύ άλλων: «Μπήκαμε στην κυβέρνηση για να σώσουμε τον τόπο (...) Μπήκαμε εθελοντές. Είμαστε οι μόνοι οι οποίοι δεν έχουμε συμμετοχή, κατά κανέναν τρόπο, στην κατάσταση που ευρίσκεται η χώρα. Τα άλλα δύο κόμματα συμμετέχουν γιατί συμμετείχαν και στη διάλυση της χώρας μας».

Ο ΛΑ.Ο.Σ. στήριξε επί της ουσίας κάθε βήμα της προηγούμενης κυβέρνησης, με την οποία άλλωστε ψήφισαν μαζί και το μνημόνιο. Την ίδια στρατηγική στηρίζει τώρα και στη συγκυβέρνηση, έχοντας μάλιστα αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στην τρομοκράτηση του λαού και στο χτύπημα του κινήματος. Γι' αυτό άλλωστε διευκρίνισε ότι ακόμα κι αν αποχωρήσει απ' την κυβέρνηση, θα συνεχίσει να στηρίζει τον πρωθυπουργό στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ποντάροντας στην καλλιέργεια αντιδραστικών αντανακλαστικών, που στόχο έχουν να συγκαλύψουν την αιτία της κρίσης και να διαιρέσουν τους εργαζόμενους μπροστά στην ενιαία επίθεση που κλιμακώνεται, ύψωσε ξανά τις προσφιλείς ρατσιστικές κορόνες, λέγοντας ότι «θα σώσουμε την πατρίδα από την οικονομική πίεση, δεν θα την αφήσουμε όμως να καταστραφεί από τον μεγάλο αριθμό των λαθρομεταναστών».

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ., ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ