ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΠΑΣΥ)
Αποφασιστικά για την κινητοποίηση του Σαββάτου
  • Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι και πορεία προς την «Agrotica»
  • Σήμερα η συνέντευξη Τύπου

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών στα Τρίκαλα
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών στα Τρίκαλα
Την απόφασή τους να αντισταθούν αγωνιστικά στη σφοδρή αντιαγροτική - αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύουν η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, η ΕΕ και η τρόικα και τους οδηγούν στην ολοκληρωτική καταστροφή, θα διαδηλώσουν οι αγρότες μέσα από τη μαζική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση της ΠΑΣΥ, το Σάββατο 4 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, θα πορευτούν προς την «Agrotica» που εγκαινιάστηκε χτες στη Θεσσαλονίκη και θα απαιτήσουν ικανοποίηση των άμεσων και ζωτικών αναγκών τους. Θα προβάλουν την προοπτική φιλολαϊκής διεξόδου που βρίσκεται στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών για τη μικρομεσαία αγροτιά, για την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού μας.

Καθημερινά στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, συνεχίζονται οι εξορμήσεις της ΠΑΣΥ στα χωριά, με στόχο να φτάσει το αγωνιστικό κάλεσμα σε κάθε αγρότη και αγρότισσα. Να συζητηθεί η πρόταση της ΠΑΣΥ για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που προϋποθέτει ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων με κριτήριο την κάλυψη των διατροφικών λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Αυτήν την ανάπτυξη, για τα κέρδη των μονοπωλίων, την έζησαν και τη ζουν πιο βίαια τα τελευταία χρόνια οι αγρότες. Αυτήν την ανάπτυξη, που υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς η συγκυβέρνηση, παρουσίασε και χτες από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Δριβελέγκας, εγκαινιάζοντας την 24η Διεθνή Εκθεση «AGROTICA». Ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας μέσα από τον πλήρη έλεγχο της γης και της παραγωγής από το κεφάλαιο και με τους χιλιάδες φτωχούς αγρότες να ξεκληρίζονται από τα χωράφια τους και να πετιούνται εξαθλιωμένοι κι αυτοί στις στρατιές των ανέργων.

Στοιχεία της εξαθλίωσης, στην οποία οδηγούνται οι αγρότες με ευθύνη και των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, κ.λπ.) που αποδέχονται και στηρίζουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, παρουσίασε χτες και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας. Οπως παραδέχτηκε, στην εξαετία 2006 - 2011, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, μειώθηκε κατά 22,6 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος οφείλεται στη σημαντική μείωση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα και στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής (ενέργεια, ζωοτροφές, λιπάσματα, κ.λπ.).

Σ' αυτήν τη ζοφερή προοπτική, καλεί τους αγρότες η ΠΑΣΥ να απαντήσουν με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που οργανώνει στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, μέσα από συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στις 12 το μεσημέρι στο ΕΚΘ, θα παρουσιάσει το διεκδικητικό της πλαίσιο, για μέτρα άμεσης ανακούφισης αλλά και για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αποζημιώσεις και επιδοτήσεις στο 100%

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ με αφορμή τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι

Να μη χάσουν τη συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση στο βαμβάκι οι παραγωγοί που έπαθαν ζημιά από το πράσινο σκουλήκι και να αποζημιωθούν στο 100%, ζητά με παρέμβασή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρονται τα εξής:

«Την πρόθεσή του να κόψει από χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς τη συνδεδεμένη ενίσχυση των 70 ευρώ το στρέμμα εκδήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σκανδαλίδης, σε γραπτή του απάντηση σε σχετική ερώτηση που του έγινε.

Η περικοπή της ενίσχυσης αφορά τους βαμβακοπαραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από τις βροχοπτώσεις - πράσινο σκουλήκι κατά τη φετινή περίοδο, με αποτέλεσμα να μην καλύψουν το προβλεπόμενο πλαφόν, δηλαδή να μην παραδώσουν ποσότητες που αντιστοιχούν στην ελάχιστη απόδοση της σχετικής ζώνης κι αυτό αφορά πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Μάλιστα, ο κ. υπουργός επικαλείται ότι το πράσινο σκουλήκι είναι αίτιο ζημιάς "μη καλυπτόμενο από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ" και ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας, στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκονται όλοι οι νομοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας, "η προσβολή από το πράσινο σκουλήκι οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ελλιπή χρήση μέτρων φυτοπροστασίας (πρόληψη και καταστολή) εκ μέρους των παραγωγών". Δηλαδή, ο κ. υπουργός φορτώνει τις ευθύνες στους παραγωγούς όταν είναι γνωστή η δυσκολία και η αδυναμία αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των παραγωγών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, χωρίς την απαραίτητη βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που έχουν διαλυθεί.

Ταυτόχρονα ο κ. υπουργός, για να δικαιολογήσει τη στάση του, επικαλείται στοιχεία, που ποτέ το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας δεν του έδωσε.

Είναι σαφής η προσπάθεια του κ. υπουργού και γενικότερα της κυβέρνησης των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. να προχωρήσει σε όποιες περικοπές μπορεί, αδιαφορώντας για την παραπέρα συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

-- Θα παρέμβει στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση σε όλους τους παραγωγούς που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι, με αποτέλεσμα να μην καλύψουν το ισχύον πλαφόν ανά στρέμμα;

-- Θα παρέμβει στον ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες;

-- Θα προχωρήσει στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι, αλλά και συνολικά για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, αποζημιώνοντας στο 100% τη ζημιά;».

Αγρια φορολόγηση της αγροτιάς

Στην άγρια φορολόγηση των μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου σε συνεννόηση με την τρόικα και το ΔΝΤ. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι για εισοδήματα που θα ξεπερνούν τις 5 και τις 6 χιλιάδες ευρώ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα υποχρεούνται να τηρούν λογιστικά βιβλία και ο συντελεστής που θα φορολογούνται, όπως συμβαίνει με όλους τους επιτηδευματίες, αναμένεται να οριστεί στο 25%.

***

Τα τελευταία δύο χρόνια η μικρομεσαία αγροτιά, όπως και όλα τα λαϊκά στρώματα, έχει δεχτεί μια ανελέητη επίθεση. Πετρέλαιο, ΦΠΑ, κόστος παραγωγής και ζωής έφτασαν στα ύψη, ενώ παράλληλα δεν έχουν τέλος τα διάφορα χαράτσια, οι εισφορές και η άγρια φορολόγηση συνολικά. Το κακό αυτό είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα εξακολουθήσει να συνεχίζεται σε συνθήκες που όλο και θα χειροτερεύουν. Η ολέθρια πολιτική που ακολουθείται οδηγεί τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους σε απόγνωση, όπως και τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αυτοαποσχολούμενους. Πολλές χιλιάδες καταχρεωμένοι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι, στην κυριολεξία, στον αέρα και κινδυνεύουν όχι μόνο να βγούνε εκτός παραγωγής, αλλά να χάσουν τα χωράφια τους, τα σπίτια τους, το βιος τους και να καταλήξουν άνεργοι και απόκληροι. Αυτό το μαύρο μέλλον τους επιφυλάσσουν ΕΕ, ΚΑΠ, ΔΝΤ, τρόικα και η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ή όποια άλλη παρόμοια κυβέρνηση προκύψει.

***

Η φτωχομεσαία αγροτιά δεν έχει άλλο δρόμο. Διέξοδος γι' αυτή είναι να συνεχίσει και να εντείνει τον αγώνα της σε κοινό μέτωπο με την εργατιά και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή της και μαυρίζει το μέλλον της. Να μη μείνει σε χλωρό κλαρί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και καμία κυβέρνηση της πλουτοκρατίας.


Κ. Δ.

ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΕΑΝ)
Προγράμματα δανειοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων

Tρία προγράμματα χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων με την ψευδεπίγραφη δυνατότητα ένταξης και μικρών επιχειρήσεων που στην πράξη είναι «κομμένες» από την αρχή, «τρέχουν» από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Πρόκειται για προγράμματα δανειοδότησης επενδύσεων που αφορούν τη λεγόμενη εξωστρέφεια, θεματικό τουρισμό, αφαλάτωση, πράσινες υποδομές και εφαρμογές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Διαχείριση Απορριμμάτων, κλάδο τροφίμων και ποτών, εφοδιαστική αλυσίδα. Τα κονδύλια θα προέλθουν από τραπεζικά δάνεια κατά 340 εκατ. ευρώ (με επιτόκια 3,6% - 4,5%) και από το ΕΤΑΝ κατά 170 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, πρόκειται για προγράμματα δανειοδότησης ύψους 510 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν ποσοστό μέχρι 20% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου. Το μέγεθος των επιχειρήσεων στις οποίες απευθύνονται τα δύο πρώτα προγράμματα, εκείνα για το θεματικό τουρισμό, αφαλάτωση, διαχείριση απορριμμάτων, πράσινες υποδομές και εφαρμογές και ΑΠΕ, καθώς και για την εξωστρέφεια, είναι αυτό με ετήσιο τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ και 250 εργαζόμενους (ο καθένας αντιλαμβάνεται ποια προγράμματα θα προκριθούν και πόσο «χωράνε» σ' αυτό οι μικρές επιχειρήσεις). Το πρόγραμμα για την «καινοτόμα επιχειρηματικότητα» και την εφοδιαστική αλυσίδα τρόφιμα - ποτά απευθύνεται σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ και μέχρι 250 εργαζόμενους.

Τα καθήκοντα του διαχειριστή λειτουργίας του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανέλαβε από χτες η νέα, 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΑΔΜΗΕ). Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την απόλυτη υποταγή του ενεργειακού τομέα της χώρας στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, προσαρμογή στις Οδηγίες της ΕΕ, θεσπίστηκαν με το νόμο 4001/11. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ο ΑΔΜΗΕ αναλαμβάνει κυρίως τα καθήκοντα λειτουργίας, ελέγχου, συντήρησης και ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς, με στόχο την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση όλων των χρηστών στο σύστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ