ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Απεργία στις μεταφορές και λαϊκές διαμαρτυρίες

Από τη διαδήλωση των Πορτογάλων κομμουνιστών την Τετάρτη το βράδυ
Από τη διαδήλωση των Πορτογάλων κομμουνιστών την Τετάρτη το βράδυ
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Πορτογαλία διαμαρτυρόμενοι για τις προωθούμενες αλλαγές στις υπηρεσίες τους, ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των επιχειρήσεων, τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, αλλά και ενάντια στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση με πρόφαση τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Πρόκειται για την τρίτη απεργία των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο, στα λεωφορεία, το μετρό, και στα φέρι μπόουτ της χώρας από τον περασμένο Νοέμβρη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε την Τετάρτη στη Λισαβόνα το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα ενάντια στις αυξήσεις των τιμών στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς που κυμαίνονται από 5 έως 106%! Μόνο η πάλη των εργαζομένων και του λαού μπορεί να σταματήσει αυτή την επίθεση, σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΠΚΚ Τζερόνιμο ντε Σόουζα, τονίζοντας παράλληλα πως οι δυνάμεις του κόμματος πρωτοστατούν σ' αυτήν και τη στηρίζουν. Η πάλη αυτή, πρόσθεσε, θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί μπροστά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων CGTP -IN στις 11 Φλεβάρη (να σημειώσουμε ότι η CGTP-IN, όπου συμμετέχουν δραστήρια οι κομμουνιστές, αρνήθηκε να συμμετάσχει στον «κοινωνικό διάλογο» όπου σχεδιάζεται νέα καρατόμηση των εργατικών δικαιωμάτων).

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΓΗ.-- Σημαντικά στοιχεία για την αφαίρεση ζωτικών οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων του ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία καταστράφηκαν την περίοδο που η Κάρλα ντελ Πόντε ήταν γενική εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και με την έγκριση της εισαγγελίας της, υποστήριξε χτες το γραφείο του νυν γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου, Σερζ Μπράμερτζ.

ΑΓΚΥΡΑ - ΣΚΟΠΙΑ.-- Μνημόνιο κατανόησης, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία Ελεύθερης Ζώνης, υπέγραψαν χτες η ΠΓΔΜ και η Τουρκία στη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι στην Προύσα της Τουρκίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Διεθνής ομάδα αστρονόμων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα νέο εξωπλανήτη, δυνητικά «κατοικήσιμο», καθώς μπορεί να διατηρήσει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του. Ο πλανήτης αυτός (GJ 667Cc) είναι σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που έχει ονομαστεί GJ 667C και βρίσκεται σχεδόν 22 έτη φωτός από τη Γη (ένα έτος φωτός αντιστοιχεί σε 9.460 δισεκατομμύρια χλμ.).

ΠΟΡΤ ΜΟΡΣΜΠΑΪ.-- Περίπου 220 επιβάτες οχηματαγωγού που ναυάγησε ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Παπούα Νέας Γουινέας είχαν διασώσει ως χτες το απόγευμα τα σωστικά συνεργεία. Το σκάφος μετέφερε πάνω από 300 επιβάτες, ενώ οι αιτίες του ναυαγίου ερευνώνται.

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Επενδύσεις για την ανοικοδόμηση της Αϊτής και την αντιμετώπιση των κατεπείγον των κοινωνικών προβλημάτων υποσχέθηκε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Αϊτή, δύο χρόνια μετά τον καταστρεπτικό σεισμό. Παράλληλα η πρόεδρος της Βραζιλίας υποσχέθηκε τη χορήγηση βίζας για 1.200 Αϊτινούς, σε ετήσια βάση για την επόμενη πενταετία σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον αριθμό προσφύγων που καταφτάνουν στη Βραζιλία, ενώ ανακοίνωσε και τη σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων της Βραζιλίας που συμμετέχουν στον κατοχικό στρατό του ΟΗΕ.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων σημειώθηκαν χτες στην Τρίπολη της Λιβύης, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Οπως αναφέρουν πληροφορίες του λιβυκού υπουργείου Εσωτερικών, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ μελών της πολιτοφυλακής από τη Μισράτα και ενόπλων από το Ζιντάν.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- «Ενδειξη της αφοσίωσης της Βρετανίας στο λαό της Σομαλίας» χαρακτήρισε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις πραγματικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις του Λονδίνου στο Κέρας της Αφρικής, μία περιοχή μείζονας γεωπολιτικής σπουδαιότητας με σοβαρές ενδείξεις σημαντικού ορυκτού πλούτου.

Προωθώντας την επικείμενη Διεθνή Συνδιάσκεψη στο Λονδίνο για τη Σομαλία στις 23 του μήνα, ο Χέιγκ δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Σομαλό Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό και τον δήμαρχο του Μογκαντίσου, ότι η συνάντηση θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη μιας «νέας, μακροπρόθεσμης διεθνούς και σομαλικής προσπάθειας».

Το ίδιο 24ωρο ο Βρετανός διπλωμάτης Ματ Μπαφ υπέβαλε τα διαπιστευτήριά του στο Σομαλό Πρόεδρο Σαρίφ Σεΐχ Αχμέντ ως ο πρώτος πρέσβης της χώρας του στη Σομαλία μετά από 21 χρόνια. Εντούτοις, προσωρινά θα εκτελεί τα καθήκοντά του από το Ναϊρόμπι της Κένυας ώσπου να διευθετηθεί το ζήτημα της νέας βρετανικής πρεσβείας στο Μογκαντίσου.

Στην αρχή της βδομάδας είχε επισκεφθεί το Πούντλαντ (ημιαυτόνομη περιοχή της Βορειοανατολικής Σομαλίας) ο Βρετανός υπουργός Ανάπτυξης Αντριου Μίτσελ.

AΙΓΥΠΤΟΣ
Ενταση μετά τη σφαγή στο γήπεδο

KAΪΡΟ.-- Από οργή και αγανάκτηση ξεχείλιζαν χιλιάδες Αιγύπτιοι που συγκεντρώθηκαν στις κεντρικές πλατείες του Καΐρου διαμαρτυρόμενοι για το προχτεσινό αιματοκύλισμα φιλάθλων ποδοσφαίρου της ομάδας του Καΐρου «Αλ Αχλι», στην πόλη Πορτ-Σάιντ, από οπλισμένους οπαδούς της γηπεδούχου τοπικής ομάδας «Αλ Μάσρι», με αποτέλεσμα το θάνατο 74 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών εκατοντάδων άλλων.

Πολλοί από τους οργανωμένους υποστηρικτές της ομάδας «Αλ Αχλι» κατηγόρησαν τις αστυνομικές δυνάμεις και τη στρατιωτική χούντα του στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι πως επέτρεψαν τη σφαγή από τους οπλισμένους με μαχαίρια, πέτρες, όπλα, φωτοβολίδες υποστηρικτές της ομάδας «Αλ Μάσρι» ως αντίποινα για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στις λαϊκές διαδηλώσεις κατά του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Πολλοί μίλησαν για καλοστημένη παγίδα, για σχεδιασμένη σφαγή, ορμώμενοι από τη χαρακτηριστική απάθεια των αστυνομικών, όταν, μετά το τέλος του αγώνα, στο γήπεδο του Πορτ-Σάιντ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο οι οπαδοί της γηπεδούχου «Αλ Μάσρι» για να γιορτάσουν τη νίκη τους με 3-1 επί της «Αλ Αχλι» του Καΐρου...

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, η αιγυπτιακή στρατιωτική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη «διενέργεια» εξονυχιστικών ερευνών για τους υπαίτιους των αιματηρών επεισοδίων, ενώ παράλληλα αποπέμφθηκαν ο κυβερνήτης και ο αστυνομικός διοικητής του Πορτ-Σάιντ, η διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας «Αλ Μάσρι» και το διοικητικό συμβούλιο της Αιγυπτιακής Ποδοσφαιρικής Ενωσης.

Στην Αίγυπτο κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Αποχώρηση» τύπου Ιράκ θέλουν οι ΗΠΑ

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σχέδιο για «τερματισμό της μάχιμης αποστολής» των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν το 2013, προανήγγειλε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα και μετατροπή της αποστολής σε «εκπαιδευτική», πριν φτάσει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Λ. Πανέτα ο σχεδιασμός είναι να ακολουθηθεί η ίδια πρακτική με το Ιράκ. Στόχος των ΗΠΑ είναι η επόμενη μέρα του πολέμου στο Αφγανιστάν, για την εκμετάλλευση της ανοικοδόμησης, τον έλεγχο του κράτους και του στρατού, μέσω των «εκπαιδευτών», καθώς επίσης και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πανέτα, ανέφερε από την πλευρά του ότι πρέπει να τηρηθεί το σχέδιο για αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων μέχρι το 2014. Οπως υποστήριξε, πρέπει να τηρηθεί ο οδικός χάρτης που έχει αποφασισθεί και εξακολουθεί να ισχύει τονίζοντας ότι ο ρόλος της κατοχής πρέπει να εξελιχθεί «σταδιακά από μάχιμος σε υποστηρικτικό».

Την ίδια στιγμή το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα απαγγείλει κατηγορία εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, για περιφρόνηση του δικαστηρίου καθώς αρνήθηκε να επιτρέψει έρευνα όσον αφορά την υπόθεση για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και την ύπαρξη λογαριασμών στην Ελβετία. Ο Γ. Γκιλάνι θα κληθεί στο δικαστήριο στις 13 Φλεβάρη με ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταδικαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα χάσει το αξίωμά του και θα φυλακιστεί.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Αποδοκίμασαν τον ΓΓ του ΟΗΕ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Με παπούτσια, καρέκλες και πέτρες επιτέθηκαν χτες δεκάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές εναντίον της αυτοκινητοπομπής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν-Κι-μουν κατά την είσοδό της στη Λωρίδα της Γάζας. Αιτία; Η άρνηση του ΓΓ να συναντηθεί με οικογένειες Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται σε φυλακές στο Ισραήλ. Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει κάθε νέο εποικισμό σε Δυτική Οχθη και ανατολική Ιερουσαλήμ και να παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις για τα παλαιστινιακά εδάφη και την ασφάλεια προκειμένου να ξαναρχίσουν οι «ειρηνευτικές» ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις.

Οταν ο Μπαν Γκι Μουν έφθασε αργότερα στη Ραμάλα, συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και εκτίμησε ότι οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συζητήσεις «δεν μπορεί να χάσουν την ορμή τους»... Εντούτοις ο Αμπάς, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «η επιβολή ενός τετελεσμένου γεγονότος από την αύξηση των εποικισμών είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει δεκτή ούτε σήμερα ούτε αύριο».

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απολογιστική συνέλευση

Την απολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 5 Φλεβάρη, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Η συνέλευση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα γίνει απολογισμός για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου και προγραμματισμός δράσης για το 2012.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ