ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα κατά του Ιράν

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στο Ιράν και την κλιμάκωση της επιθετικότητάς της στην ευρύτερη περιοχή κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, στη συζήτηση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του Κόμματος στο θρασύ και προκλητικό κοινό ψήφισμα των πολιτικών εκπροσώπων των μονοπωλίων ΕΛΚ - Σοσιαλδημοκρατών - Φιλελευθέρων και των συνοδοιπόρων τους Οικολόγων - Πράσινων, που αποτελεί προπομπό για νέους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και σηματοδοτεί νέα δεινά για τους λαούς της περιοχής, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει και καταγγέλλει στους λαούς το απαράδεκτο κοινό ψήφισμα των πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου ΕΛΚ - Σοσιαλδημοκρατών - Φιλελευθέρων και των συνοδοιπόρων τους Οικολόγων - Πράσινων. Γι' ακόμη μία φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύεται προπομπός της ιμπεριαλιστικής βίας. Οπως και στην περίπτωση της Λιβύης που απαιτούσε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, έτσι και τώρα υπερθεματίζει στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Οχι μόνο χειροκροτεί τις κυρώσεις ενάντια στο λαό του Ιράν, αλλά ζητάει ακόμη σκληρότερα και «στοχοθετημένα» μέτρα ιμπεριαλιστικής βίας.

Η επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν και οι άλλες κυρώσεις που ομόφωνα αποφάσισε το Συμβούλιο αποτελούν επιθετικές ενέργειες, κλιμάκωση των μέτρων σε βάρος του λαού του Ιράν. Τα μέτρα θα εκτινάξουν τις τιμές των καυσίμων και τα κέρδη των πολυεθνικών στα ύψη, θα οξύνουν την καπιταλιστική κρίση στην ΕΕ.

Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αναγορεύεται σε παγκόσμιο χωροφύλακα όπως υπαγορεύουν οι ιμπεριαλιστικές αξίες και τα συμφέροντά της, εν μέσω οξύτατων ανταγωνισμών για τον έλεγχο του Περσικού Κόλπου και της Κεντρικής Ασίας. Αποτελεί πρόκληση ο εκβιασμός που επιχειρούν οι πυρηνικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που καλύπτουν την επιθετική πολιτική και τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ, τα αμέτρητα πυρηνικά στην Ευρώπη, στη Νότια Κορέα, σ' όλες τις θάλασσες και τη διάδοσή τους στην Ινδία και το Πακιστάν.

Οι εργαζόμενοι και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα πρέπει να καταδικάσουν τις προκλητικές ενέργειες της ΕΕ, να ματαιώσουν τα κοινά γυμνάσια με το Ισραήλ και τον πόλεμο σε βάρος του λαού του Ιράν.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ αναδεικνύεται η επείγουσα ανάγκη για αποδέσμευση από την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με Λαϊκή εξουσία για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι με το αίμα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Προετοιμάζοντας την επέμβαση στο Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στους ρόλους του «κακού και καλού μπάτσου» εναλλάσσονται Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενώ ο ιστός της προπαγάνδας περί των απειλών που προέρχονται από το Ιράν συνεχίζει να υφαίνεται.

Ως ηχώ των δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων τις προηγούμενες ημέρες ο Ισραηλινός αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, στρατηγός Αβίβ Κοτσαβί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη 12 Ετήσια Διάσκεψη του Διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτικής «Χερζλίγια», εμφανίστηκε «βέβαιος» ότι το Ιράν είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα «μέσα σε ένα χρόνο» από τη στιγμή που θα δοθεί σχετική εντολή από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Διαβεβαίωσε δε οι ισραηλινές αρχές έχουν «στοιχεία» ότι το Ιράν διαθέτει αποθέματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών βομβών καθώς διαθέτει 4 τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 3,5% και 100 κιλά κατά 20% σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post». Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Μπένι Γκαντζ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο IPS, o στρατηγός Μάρτιν Ντέμσι, αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει διαμηνύσει προς την ισραηλινή ηγεσία ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε έναν πόλεμο που δεν έχει την έγκριση, εκ των προτέρων, της Ουάσιγκτον, ενώ δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», φιλοξενεί τις ανησυχίες του στρατηγού Λίπκιν - Σαχάκ, πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ότι μία πρόωρη επίθεση εναντίον του Ιράν θα έχει συνέπειες και ότι δεν συμφωνεί όλη η ηγεσία των ισραηλινών δυνάμεων για ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε αυτή τη φάση...

«Θα πρόκειται για αφέλεια εάν κάποιος πιστεύει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είναι για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων» τόνισε ο πρώην επικεφαλής της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ και τόνισε ότι «κάποια στιγμή κάποιος πρέπει να το αποτρέψει». Για το λόγο αυτό πρότεινε την ανάπτυξη τουλάχιστον πέντε αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή του Κόλπου και της Θάλασσας του Ομάν, και δήλωσε ένθερμος οπαδός μίας επιχείρησης από αέρος και μόνο, όπως στη Γιουγκοσλαβία.

Ενα είναι βέβαιο. Οι πολεμικές μηχανές ζεσταίνονται και το Σάββατο 4 Φλεβάρη οργανώνονται διαδηλώσεις ενάντια στην προετοιμαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράν, σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ.

ΚΙΝΑ
Σημαντική επίσκεψη Μέρκελ

Η Μέρκελ με τον Κινέζο πρωθυπουργό
Η Μέρκελ με τον Κινέζο πρωθυπουργό
ΠΕΚΙΝΟ.--

Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, με πρώτα θέματα στην ατζέντα την καπιταλιστική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ΕΕ, καθώς επίσης το ζήτημα του Ιράν και της Συρίας.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της καπιταλιστικής κρίσης στην ΕΕ, χρησιμοποιώντας τον όρο «κρίση χρέους», λέγοντας ότι είναι στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα του Πεκίνου, προαναγγέλλοντας πρόθεση της Κίνας για μεγαλύτερη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Η Α. Μέρκελ υποστήριξε ότι η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοσθεί στη σκληρότητα του διεθνούς ανταγωνισμού προειδοποιώντας ότι «μόνο όσοι τηρούν το σύμφωνο σταθερότητας θα μπορούν να λαμβάνουν βοήθεια», ενώ αναμένεται να ζητήσει μεγαλύτερη συμμετοχή της Κίνας στο ΔΝΤ.

Γερμανία και Κίνα είναι σήμερα οι δύο μεγαλύτερες εξαγωγικές οικονομίες στον κόσμο, ενώ η Γερμανία είναι για την Κίνα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, επενδυτής και προμηθευτής νέων τεχνολογιών από την ΕΕ. Οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών έφτασαν το 2011 τα 170 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ηγεσίες των δύο χωρών έχουν ήδη συμφωνήσει πως αυτές οι συναλλαγές θα πρέπει να φτάσουν τα επόμενα 5 χρόνια στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το διήμερο ταξίδι περιλαμβάνει συναντήσεις με Κινέζους τραπεζίτες κι επιχειρηματίες καθώς και στελέχη του ΚΚΚ, που αν και διατηρεί το όνομα «κομμουνιστικό», ηγείται σήμερα της καπιταλιστικής πορείας της Κίνας.

Να σημειωθεί, τέλος, πως το ταξίδι διεξάγεται σε μια στιγμή όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ζήτημα επιβολής προστατευτικών μέτρων της ΕΕ σε βάρος κινεζικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες αμερικανο-κινεζικές αντιθέσεις στο διεθνές εμπόριο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σε ομιλία της σε «δεξαμενή σκέψης» στην Κινεζική Ακαδημία Κινεζικών Επιστημών, κάλεσε την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στο Ιράν προκειμένου να το αποτρέψει από τις πυρηνικές του φιλοδοξίες και τόνισε ότι το Πεκίνο πρέπει να πιέσει την Τεχεράνη να είναι πιο «ανοιχτή και διαφανής» όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στο θέμα της Συρίας η Α. Μέρκελ κινήθηκε στη γραμμή των πιέσεων για την ψήφιση του «αραβικού σχεδίου».

ΣΥΡΙΑ
Εξετάζουν νέα πρόταση αποδεκτή από τη Μόσχα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νέα εκδοχή του σχεδίου για τη Συρία φαίνεται ότι συζητούν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην κατεύθυνση της αποδοχής του από τη Ρωσία, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα αποτραπεί το ενδεχόμενο του βέτο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και το νέο σχέδιο ψηφίσματος υποστηρίζει την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου, που θέλει απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία, κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου και νέες εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η διαφοροποίηση, όπως αναφέρεται, έγκειται στο ότι η νέα πρόταση δεν αναφέρεται ρητά σε μεταβίβαση της εξουσίας από τον Μπ. Ασαντ στον αντιπρόεδρό του και δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου «Ρόιτερς», οι ΗΠΑ, η ΕΕ και τα αραβικά κράτη εξετάζουν το ενδεχόμενο εξορίας του Μπ. Ασαντ, προκειμένου να εκτονωθεί, όπως υποστηρίζουν οι πληροφορίες, η κατάσταση. Η συγκεκριμένη πληροφορία εξετάζεται τόσο ως πρόταση για την προσφορά μίας ασφαλούς εξόδου από τη Συρία του Ασαντ, όσο και ενταθούν οι πιέσεις προς το περιβάλλον του. Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ από την πλευρά του δήλωσε ότι αν τεθεί ζήτημα παροχής ασύλου από την Τουρκία στον Μπ. Ασαντ αυτό θα εξετασθεί.

Οι πιέσεις για την προώθηση της «αραβικής πρότασης» όσον αφορά τη Συρία συνεχίζονται, με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, να ζητά ξεκάθαρα χθες αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, στη γραμμή των ΗΠΑ, λέγοντας ότι ο «Ασαντ δεν έχει μέλλον». Ο Γκ. Βεστερβέλε υποστήριξε ότι ο Μπ. Ασαντ πρέπει να επιτρέψει την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, βάζοντας τέλος στην καταστολή, ενώ υποστήριξε ότι αυτό πρέπει να γίνει σαφές και από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ρωσία ωστόσο, σύμφωνα και με δηλώσεις του αναπληρωτή υΥπουργού Αμυνας της χώρας, Ανατολί Αντόνοφ, όσο δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση όπλων προς τη Συρία θα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» απέναντι στην Δαμασκό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ