Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εξετάζουν νέα πρόταση αποδεκτή από τη Μόσχα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νέα εκδοχή του σχεδίου για τη Συρία φαίνεται ότι συζητούν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην κατεύθυνση της αποδοχής του από τη Ρωσία, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα αποτραπεί το ενδεχόμενο του βέτο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και το νέο σχέδιο ψηφίσματος υποστηρίζει την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου, που θέλει απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία, κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου και νέες εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η διαφοροποίηση, όπως αναφέρεται, έγκειται στο ότι η νέα πρόταση δεν αναφέρεται ρητά σε μεταβίβαση της εξουσίας από τον Μπ. Ασαντ στον αντιπρόεδρό του και δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου «Ρόιτερς», οι ΗΠΑ, η ΕΕ και τα αραβικά κράτη εξετάζουν το ενδεχόμενο εξορίας του Μπ. Ασαντ, προκειμένου να εκτονωθεί, όπως υποστηρίζουν οι πληροφορίες, η κατάσταση. Η συγκεκριμένη πληροφορία εξετάζεται τόσο ως πρόταση για την προσφορά μίας ασφαλούς εξόδου από τη Συρία του Ασαντ, όσο και ενταθούν οι πιέσεις προς το περιβάλλον του. Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ από την πλευρά του δήλωσε ότι αν τεθεί ζήτημα παροχής ασύλου από την Τουρκία στον Μπ. Ασαντ αυτό θα εξετασθεί.

Οι πιέσεις για την προώθηση της «αραβικής πρότασης» όσον αφορά τη Συρία συνεχίζονται, με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, να ζητά ξεκάθαρα χθες αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, στη γραμμή των ΗΠΑ, λέγοντας ότι ο «Ασαντ δεν έχει μέλλον». Ο Γκ. Βεστερβέλε υποστήριξε ότι ο Μπ. Ασαντ πρέπει να επιτρέψει την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, βάζοντας τέλος στην καταστολή, ενώ υποστήριξε ότι αυτό πρέπει να γίνει σαφές και από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ρωσία ωστόσο, σύμφωνα και με δηλώσεις του αναπληρωτή υΥπουργού Αμυνας της χώρας, Ανατολί Αντόνοφ, όσο δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πώληση όπλων προς τη Συρία θα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» απέναντι στην Δαμασκό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ