ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Σε νέα δίκη ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου

Ο Λιθουανός αγωνιστής
Ο Λιθουανός αγωνιστής
Η εισαγγελία του Βίλνους άσκησε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου που στις 18 Γενάρη του 2012 αθώωσε τον Αλγκιρντας Παλέτσκις, Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, ο οποίος διώκονταν από σημερινές αρχές της Λιθουανίας στη βάση του αντικομμουνιστικού - αντισοβιετικού νόμου, για δημόσια αμφισβήτηση των δήθεν «εγκλημάτων του κομμουνισμού» και «της σοβιετικής κατοχής», όπως ψευδώς χαρακτηρίζουν τη σοσιαλιστική περίοδο της Λιθουανίας. Το δικαστήριο εξέδωσε αθωωτική απόφαση για τον Α. Παλέτσκις, δηλώνοντας πως «οι κατηγορίες σε βάρος του δεν επιβεβαιώθηκαν».

Στη δήλωσή του ο εισαγγελέας Εγκιντίγιους Σλέινιους ισχυρίζεται πως η ενοχή του Α. Παλέτσκις αποδείχτηκε, χαρακτηρίζει «αβάσιμη» την αθωωτική απόφαση και ζητά την καταδίκη του Α. Παλέτσκις στην ποινή φυλάκισης ενός έτους με διετή αναστολή.

Ο Παλέτσκις είχε δημόσια αμφισβητήσει την επίσημη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία στις 13 Γενάρη του 1991 ο σοβιετικός στρατός σκότωσε 13 διαδηλωτές στο Βίλνους. Στη δίκη αποκαλύφθηκαν πολλά στοιχεία για εκείνη την προβοκάτσια που είχαν οργανώσει οι εθνικιστικές δυνάμεις σε συνεργασία με τη CIA. Η απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία αθωώθηκε ο Παλέτσκις, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των εθνικιστικών κύκλων της Λιθουανίας. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Αουντριούνιους Αζουμπάλις, ξεκίνησε ομιλίες στα σχολεία, εξηγώντας στους μαθητές τα λεγόμενα «εγκλήματα του κομμουνισμού»... Ο αντικομμουνισμός στη Λιθουανία εξακολουθεί να μην έχει «πάτο».


Ι. Π.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Νέος πρωθυπουργός για συνέχιση της αντιλαϊκής επέλασης

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού είχε χτες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου (πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών), μία μέρα μετά την παραίτηση του Εμίλ Μποκ ύστερα από μαζικές καθημερινές σχεδόν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα το Γενάρη, ενάντια στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα.

Οπως δήλωσε ο ίδιος, στόχος του είναι η εξεύρεση της «καλύτερης φόρμουλας» όσον αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ υπεραμύνθηκε των μέτρων λιτότητας που ήδη εφαρμόζονται, υποστηρίζοντας πως «αυτό που θα φέρω εγώ είναι η συμβολή ενός καλού διαχειριστή»... Ο Ουνγκουρεάνου θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση εντός δέκα ημερών και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, στο οποίο τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού - Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα, Κόμμα της Ουγγρικής Μειοψηφίας και Εθνική Ενωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας - διατηρούν την πλειοψηφία.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων ανακοινώθηκε πως το τεχνικό κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της «τρόικας» κατέληξε σε συμφωνία με τις ρουμανικές αρχές σε σχέση με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται και πως το ΔΝΤ πρόκειται να χορηγήσει την επόμενη δόση ύψους 505 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρουμανία (δηλαδή στο ντόπιο κεφάλαιο), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Agerpres». Υπενθυμίζεται πως το 2009 η κυβέρνηση της Ρουμανίας ήρθε σε συμφωνία με την «τρόικα» για την παροχή δανείου ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο το κεφάλαιο να έχει λιγότερες απώλειες λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και βέβαια τα βάρη της κρίσης να φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα. Αυτό και εφαρμόζεται κατά γράμμα. Μπαράζ απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεις, μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25%, «πάγωμα» των συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και έπονται νέα αντιλαϊκά μέτρα.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για τη διεθνή εκπροσώπηση του προτεκτοράτου

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ασφυκτικές πιέσεις στη Σερβία για τη «διεθνή» εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου με μοχλό πίεσης την επιθυμία του Βελιγραδίου να πάρει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ τον ερχόμενο Μάρτη, ασκούν ευρωενωσιακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με πρώτη τη Γερμανία.

Χτες, το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούνγκ», επικαλούμενο καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μετέδωσε ότι η Σερβία δε θα πάρει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας από το επόμενο συμβούλιο ευρω-ενωσιακών υπουργών Εξωτερικών εάν μέχρι το τέλος της επόμενης βδομάδας δεν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς για την περιφερειακή εκπροσώπηση του προτεκτοράτου. Το ίδιο 24ωρο, ο Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών στις κατά καιρούς συνομιλίες με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς συνομιλητές του παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς τις έντονες πιέσεις, δηλώνοντας αφ' ενός ότι το Βελιγράδι διατηρεί μία «εποικοδομητική προσέγγιση» στις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα και κατηγορώντας αφ' ετέρου την τελευταία ότι παρεμποδίζει την πρόοδο των συνομιλιών.

Ο Στεφάνοβιτς υποστήριξε ότι «είναι ξεκάθαρες» οι θέσεις του Βελιγραδίου στο θέμα της περιφερειακής ή διεθνούς εκπροσώπησης του προτεκτοράτου, προσθέτοντας ότι η όποια λύση θα πρέπει να αναζητηθεί εντός του πλαισίου της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταγράφει κατηγορηματικά τα σερβικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο. Σε άλλο σημείο παραδέχθηκε ότι οι αξεπέραστες δυσκολίες ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα εμποδίζουν ως τώρα τον καθορισμό ημερομηνίας για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Το ίδιο 24ωρο ο Σλοβένος νέος ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο Σάμουελ Ζμπόγκαρ δήλωσε ότι προτεραιότητές του είναι η «προώθηση του διαλόγου Πρίστινας - Βελιγραδίου, η ελεύθερη κυκλοφορία» στο βόρειο σερβοκατοικούμενο τμήμα της περιοχής και ο διάλογος για την άρση του καθεστώτος βίζας. Ο Ζμπόγκαρ έθεσε επίσης ως «προτεραιότητα» την υποτιθέμενη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, που υποθάλπουν χρόνια τώρα οι ξένες δυνάμεις κατοχής...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο κενό προσπάθεια απαγόρευσης των σοβιετικών συμβόλων

Παράνομη έκρινε περιφερειακό διοικητικό δικαστήριο της περιοχής του Βολίν (της Ουκρανίας) την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Λουτσκ, από τις 20 Απρίλη του 2011, με την οποία επιβαλλόταν απαγόρευση των σοβιετικών συμβόλων.

Οπως σημείωσε ο Αλεξάντρ Κονονόβιτς, στέλεχος της περιφερειακής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας (ΚΚΟυ), που προσέφυγε στα δικαστήρια, «με την απόφαση αυτή το δικαστήριο έκανε δώρο σε όλους τους κατοίκους της πόλης Λουτσκ την παραμονή της 68ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης Λουτσκ (2 Φλεβάρη) από τους φασίστες κατακτητές και τους συνεργάτες τους».

Στην Ουκρανία είναι ακριβώς οι «απόγονοι» των πρώην συνεργατών των ναζί, που πρωτοστατούν μεταξύ άλλων στη διαστρέβλωση της Ιστορίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και στην απαγόρευση των σοβιετικών - κομμουνιστικών συμβόλων, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες γειτονικές χώρες (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Ουγγαρία). Ωστόσο, η προσπάθειά τους αυτή συναντά την έντονη λαϊκή αντίθεση.


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ