Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Νέος πρωθυπουργός για συνέχιση της αντιλαϊκής επέλασης

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού είχε χτες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μιχάι Ράζβαν Ουνγκουρεάνου (πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών), μία μέρα μετά την παραίτηση του Εμίλ Μποκ ύστερα από μαζικές καθημερινές σχεδόν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα το Γενάρη, ενάντια στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα.

Οπως δήλωσε ο ίδιος, στόχος του είναι η εξεύρεση της «καλύτερης φόρμουλας» όσον αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ υπεραμύνθηκε των μέτρων λιτότητας που ήδη εφαρμόζονται, υποστηρίζοντας πως «αυτό που θα φέρω εγώ είναι η συμβολή ενός καλού διαχειριστή»... Ο Ουνγκουρεάνου θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση εντός δέκα ημερών και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, στο οποίο τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού - Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα, Κόμμα της Ουγγρικής Μειοψηφίας και Εθνική Ενωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας - διατηρούν την πλειοψηφία.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων ανακοινώθηκε πως το τεχνικό κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της «τρόικας» κατέληξε σε συμφωνία με τις ρουμανικές αρχές σε σχέση με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται και πως το ΔΝΤ πρόκειται να χορηγήσει την επόμενη δόση ύψους 505 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρουμανία (δηλαδή στο ντόπιο κεφάλαιο), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Agerpres». Υπενθυμίζεται πως το 2009 η κυβέρνηση της Ρουμανίας ήρθε σε συμφωνία με την «τρόικα» για την παροχή δανείου ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο το κεφάλαιο να έχει λιγότερες απώλειες λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και βέβαια τα βάρη της κρίσης να φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα. Αυτό και εφαρμόζεται κατά γράμμα. Μπαράζ απολύσεων, ιδιωτικοποιήσεις, μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25%, «πάγωμα» των συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και έπονται νέα αντιλαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ