Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Σε νέα δίκη ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου

Ο Λιθουανός αγωνιστής
Ο Λιθουανός αγωνιστής
Η εισαγγελία του Βίλνους άσκησε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου που στις 18 Γενάρη του 2012 αθώωσε τον Αλγκιρντας Παλέτσκις, Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Μετώπου Λιθουανίας, ο οποίος διώκονταν από σημερινές αρχές της Λιθουανίας στη βάση του αντικομμουνιστικού - αντισοβιετικού νόμου, για δημόσια αμφισβήτηση των δήθεν «εγκλημάτων του κομμουνισμού» και «της σοβιετικής κατοχής», όπως ψευδώς χαρακτηρίζουν τη σοσιαλιστική περίοδο της Λιθουανίας. Το δικαστήριο εξέδωσε αθωωτική απόφαση για τον Α. Παλέτσκις, δηλώνοντας πως «οι κατηγορίες σε βάρος του δεν επιβεβαιώθηκαν».

Στη δήλωσή του ο εισαγγελέας Εγκιντίγιους Σλέινιους ισχυρίζεται πως η ενοχή του Α. Παλέτσκις αποδείχτηκε, χαρακτηρίζει «αβάσιμη» την αθωωτική απόφαση και ζητά την καταδίκη του Α. Παλέτσκις στην ποινή φυλάκισης ενός έτους με διετή αναστολή.

Ο Παλέτσκις είχε δημόσια αμφισβητήσει την επίσημη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία στις 13 Γενάρη του 1991 ο σοβιετικός στρατός σκότωσε 13 διαδηλωτές στο Βίλνους. Στη δίκη αποκαλύφθηκαν πολλά στοιχεία για εκείνη την προβοκάτσια που είχαν οργανώσει οι εθνικιστικές δυνάμεις σε συνεργασία με τη CIA. Η απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία αθωώθηκε ο Παλέτσκις, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των εθνικιστικών κύκλων της Λιθουανίας. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Αουντριούνιους Αζουμπάλις, ξεκίνησε ομιλίες στα σχολεία, εξηγώντας στους μαθητές τα λεγόμενα «εγκλήματα του κομμουνισμού»... Ο αντικομμουνισμός στη Λιθουανία εξακολουθεί να μην έχει «πάτο».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ