Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διαρροές, εκατέρωθεν, διαμορφώνουν κλίμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

«Ψυχολογικό πόλεμο που δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών τις νέες κυρώσεις που επέβαλε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην κεντρική Τράπεζα του Ιράν. Ο Ράμιν Μεχμανπαράστ υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται φυσικά να οδηγήσουν σε υπαναχώρηση της Τεχεράνης ως προς τη συνέχιση του ειρηνικού της πυρηνικού προγράμματος».

Δήλωσε, επίσης, ότι εντός των ημερών το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών θα στείλει νέα επιστολή προς την εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, καλώντας σε νέες συνομιλίες «αρκεί να μη συζητηθεί καν το δικαίωμα του Ιράν να έχει πυρηνικό πρόγραμμα». Η δήλωση αυτή συνέπεσε με διαρροές που αποδίδονται σε διπλωμάτες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας από το δίκτυο «αλ Αραμπίγια», σύμφωνα με τις οποίες στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις Φόρντο, κοντά στην Κομ, έχει αυξηθεί η δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ», από την πλευρά του, υποστήριζε, χθες, ότι ήδη Ιρανοί έμποροι δεν πλήρωσαν 200.000 τόνους ρύζι στους Ινδούς συνεργάτες τους λόγω έλλειψης ρευστότητας και τρόπων πραγματοποίησης της συναλλαγής, γεγονός που, κατά το πρακτορείο, αποδεικνύει ότι υπάρχουν συνέπειες από τις κυρώσεις. Πρόκειται για συνέπειες που επηρεάζουν σημαντικά τον ιρανικό λαό αφού ταυτόχρονα αυξάνονται οι τιμές βασικών προϊόντων και έχει ήδη υποτιμηθεί το ιρανικό ριάλ.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός Πρόεδρος αποτελούν ουσιαστικά περαιτέρω ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της κεντρικής Τράπεζας του Ιράν. Τώρα, δεν απαγορεύεται απλώς στις αμερικανικές τράπεζες και το οποιοδήποτε αμερικανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να συναλλάσσονται με την ιρανική Τράπεζα αλλά τίθενται σειρά εμποδίων και απειλών και προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άλλων χωρών, που έχουν σωρεία συναλλαγών με το Ιράν όπως οι Ρωσία, Κίνα, Ινδία κλπ. Μια πρώτη αντίδραση, πάντως, ήρθε από την Ινδία, όπου ανώνυμος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριζε ότι το Νέο Δελχί εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πέραν της χρήσης «ενδιάμεσων καναλιών» για τις συναλλαγές του με το Ιράν, να πληρώσει και σε ινδικές ρουπίες τουλάχιστον το 45% του ιρανικού πετρελαίου που προμηθεύεται, καθιστώντας σαφές ότι «θα κάνει τα πάντα για να μην διακοπεί η ροή του ιρανικού πετρελαίου».

Ταυτόχρονα, Ιρανοί βουλευτές διέρρεαν ότι επιταχύνεται η διαδικασία κατάρτισης του νομοσχεδίου που θα προβλέπει άμεση διακοπή της χορήγησης πετρελαίου σε ευρωπαϊκές χώρες, πριν τεθεί σε εφαρμογή το εμπάργκο που σχεδίασε η ΕΕ. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, δεν είναι βέβαιο ότι η διακοπή χορήγησης θα αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά το σίγουρο είναι ότι εφόσον εφαρμοστεί θα συνδυαστεί με διακοπή και των εισαγωγών προϊόντων από αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες στο Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ