Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντονο διπλωματικό προσκήνιο και παρασκήνιο

Με πανηγυρισμούς έγινε δεκτός ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στη Συρία
Με πανηγυρισμούς έγινε δεκτός ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνεται η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και περιφερειακών συμμάχων τους, στον αγώνα δρόμου για διαμόρφωση ισορροπιών τέτοιων στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή που θα ευνοούν τα συμφέροντά τους. Προφανώς διόλου τυχαία, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, γνωστό για τις στενές συμμαχικές του σχέσεις με τις ΗΠΑ, επέλεξε τη χτεσινή μέρα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντούσε τον Σύρο Πρόεδρο για να ανακοινώσει περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στη Συρία.

Την απόσυρση του όποιου διπλωματικού προσωπικού παρέμενε στη Συρία αλλά και την απέλαση των Σύρων πρέσβεων από το έδαφός τους ανακοίνωσαν οι χώρες - μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Ομάν, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Σ. Αραβία) αν και, ήδη, είχαν υποβαθμίσει σημαντικά τις διπλωματικές τους αποστολές στη Δαμασκό. Την απόφασή τους συνόδευσαν με ανακοίνωση όπου κατηγορούν τη συριακή ηγεσία ότι «απέρριψε κάθε αραβική προσπάθεια διαμεσολάβησης και αποκλιμάκωσης». Μάλιστα, προαναγγέλλουν ότι θα πιέσουν τις άλλες χώρες του Αραβικού Συνδέσμου να λάβουν ανάλογα μέτρα.

Ακολουθώντας την ανάκληση του Βρετανού πρέσβη από τη Δαμασκό και το κλείσιμο της εκεί αμερικανικής πρεσβείας, τους πρέσβεις τους ανακάλεσαν Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία. Η τουρκική ηγεσία, από την πλευρά της, προανήγγειλε μια «νέα πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης» διά στόματος Ερντογάν, που χαρακτήρισε «φιάσκο» τα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο της τουρκικής πρωτοβουλίας.

Συνάντηση Λαβρόφ - Ασαντ

Με θερμές εκδηλώσεις πλήθους οπαδών του Ασαντ γινόταν δεκτή η αυτοκινητοπομπή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, που συνοδευόταν από τον επικεφαλής της ρωσικής αντικατασκοπείας, στη Δαμασκό. «Τάχιστη δυνατή αποκλιμάκωση» επιθυμεί να δει η Μόσχα στη Συρία, φέρεται να δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Σύρο Πρόεδρο ο Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό δίκτυο «Ροσίγια 24» και το πρακτορείο «Ιντερφάξ», ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία στηρίζει «μια λύση στη βάση αραβικών πρωτοβουλιών» και ότι εισέπραξε από τον Ασαντ πως «αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του ως ηγέτης» και ότι «δεσμεύτηκε και να αποδεχτεί διεύρυνση της αποστολής των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου αλλά και προωθεί τάχιστα συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα τεθούν σε δημοψήφισμα προκειμένου στη συνέχεια να διεξαχθούν πολυκομματικές εκλογές».

Δε διευκρινίζεται, βέβαια, ποιες ακριβώς αραβικές πρωτοβουλίες στηρίζει η Μόσχα, αφού η τελευταία απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, στην οποία βασίστηκε και το σχέδιο απόφασης που καταψηφίστηκε με ρωσικό και κινεζικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Σαββατοκύριακο, αναφέρεται και στην αναγκαιότητα ο Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία. Η ρωσική διπλωματία, διά του πρέσβη της στον ΟΗΕ, επέμεινε ως προς αυτό το σημείο ότι μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας «πρέπει να είναι ισορροπημένη και να μην υιοθετεί τη θέση μόνο της αντιπολίτευσης», συμπληρώνοντας ότι «αν τα υπόλοιπα μέλη δεν επέμεναν τόσο ως προς την πραγματοποίηση της συνεδρίασης και έδιναν λίγες μέρες παράταση στις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επίσκεψη Λαβρόφ στη Συρία, πιθανώς δεν θα είχε ασκηθεί το ρωσικό βέτο». Πρόκειται, βέβαια, για μια εξαιρετικά «θολή» εκδοχή, αφού ούτε και τώρα, μετά τη συνάντηση, Ρωσία και Κίνα φαίνονται να ταυτίζουν τα συμφέροντά τους ως προς τις εξελίξεις στην περιοχή με αυτά των δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών και των περιφερειακών τους συμμάχων.

Τα συριακά ΜΜΕ, από την άλλη, μετέδωσαν ότι ο Ασαντ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του «να τερματίσει τη βία στη χώρα» και να «συνεργαστεί με οποιαδήποτε πρωτοβουλία στοχεύει στην αποκατάσταση της σταθερότητας».

Την ίδια ώρα, όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν ότι στη Χομς συνεχίζονται οι σκληρές ένοπλες συγκρούσεις με αρκετούς νεκρούς στρατιώτες, ένοπλους αντικαθεστωτικούς και αμάχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ