Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΔΙΒΕΣ
Πραξικόπημα από τον αντιπρόεδρο

ΜΑΛΕ.--

Την παραίτησή του δήλωσε χτες ο πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, που είχαν τη στήριξη των δυνάμεων ασφαλείας και τον κατηγορούν ότι ενώ εξελέγη ως ο άνθρωπος που «έφερε τη δημοκρατία στη χώρα», ο ίδιος άσκησε εξουσία το ίδιο δικτατορικά με τον προκάτοχο του. Ο Μ. Νασίντ μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του παρέδωσε την εξουσία στον αντιπρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Ουάχιντ Χάσαν Μανίκ, υποστηρίζοντας ότι παραιτείται προκειμένου να μη χρησιμοποιήσει βία εναντίον του λαού του, με το περιβάλλον του να αναφέρεται ξεκάθαρα σε πραξικόπημα εναντίον του. Η αντιπολίτευση και ο στρατός ισχυρίζονται ότι η ανατροπή του Μ. Νασίντ, δεν είναι πραξικόπημα αλλά για «επιθυμία του λαού».

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, ο αντιπρόεδρος που ανέλαβε την εξουσία θα ασκήσει χρέη αρχηγού κράτους μέχρι το τέλος της θητείας του προέδρου το 2013, ενώ η αντιπολίτευση ζητά από το στρατό να συλλάβει τον Μοχάμεντ Νασίντ, προκειμένου «να λογοδοτήσει για διαφθορά και κακή χρήση της εξουσίας».

Ο Μοχάμεντ Νασίντ κέρδισε τις εκλογές στη νησιωτική χώρα στα νοτιοδυτικά της Ινδίας (αποτελείται από 200 κατοικίσιμα νησιά 350.000 κατοίκων κατά βάση μουσουλμάνων σουνιτών) όταν εμφανίστηκε το 2008 να ηγείται ενός «κινήματος υπέρ της δημοκρατίας» βάζοντας τέλος στην 30χρονη εξουσία του Μαουμούν Αμπντουλ Γκαγιούμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ