ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 13 Φλεβάρη 2012
Σελ. /28
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο καπιταλισμός έχει εξαντλήσει τα ιστορικά του όρια

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του κεντρικού εισηγητή του ΚΚΕ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη χθεσινή συνεδρίαση

Eurokinissi

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη χθεσινή συνεδρίαση
Πρόκειται για μία σύμβαση που αποτελεί «την επιτομή της λαϊκής χρεοκοπίας»! Αυτό επισήμανε στην ομιλία του ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος αναλύοντας μία προς μία τις αντιλαϊκές πλευρές της δανειακής σύμβασης. Αναφερόμενος στους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα ευθύνης για τον καθένα και την καθεμία. Αναλογιστείτε με ποιο δικαίωμα πετσοκόβετε τους μισθούς και τις συντάξεις, καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις».

Σχολιάζοντας το επιχείρημα περί διάσωσης του 13ου και 14ου μισθού, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε: «η μείωση κατά 22% του κατώτερου μισθού σημαίνει απώλεια με απλές πράξεις 3,1 μισθών», ενώ «η μείωση κατά 32% στους νέους κάτω από 25 χρόνων σημαίνει ότι θα έχουν απώλειες εδώ και τώρα κατά 4,2 μισθούς». Τόνισε επίσης ότι με την δανειακή σύμβαση δρομολογείται η «κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η αντικατάστασή τους από τις ατομικές συμβάσεις» και έτσι «καταδικάζετε το σύνολο της εργατικής τάξης σε μισθούς φτώχειας και εξαθλίωσης και εργασιακές σχέσεις γαλέρας».

Από όλα αυτά, «ποιος θα κερδίσει; Ο ΣΕΒ, οι πολυεθνικοί όμιλοι. Γι' αυτούς δουλεύετε» είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος σημειώνοντας πως η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα «δεν έχει τεχνοκρατικό αλλά αυστηρά ταξικό περιεχόμενο», αφού «η υπόθεση της ανταγωνιστικότητας οδηγεί στην θωράκιση του καπιταλιστικού κέρδους», το οποίο «μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η απλήρωτη εργασία». Συνέχισε λέγοντας ότι «τα μέτρα αυτά ήρθαν για να μείνουν, δεν θα ξεπεραστούν με το ξεπέρασμα της κυκλικής καπιταλιστικής κρίσης», αφού «στον βωμό της κερδοφορίας θυσιάζετε την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών» και «δεν σας απασχολεί η δημοσιονομική εξυγίανση, δεν είναι το βασικό ερώτημα που έχετε αλλά πάνω από όλα η επόμενη μέρα, αυτή της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θα έχει αβέβαιο χαρακτήρα και θα οδηγήσει σε νέα κρίση».

Αναφορικά με το ψευτοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή», σημείωσε ότι οι εκδοχές αυτές «αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δεν είναι δίλημμα που έχει ο λαός, αλλά η αστική τάξη», αφού «και με την μία και την άλλη διέξοδο θα έχουμε χρεοκοπία του λαού», αναρωτώμενος: «αυτό που σας ενδιαφέρει είναι σε τι νόμισμα θα αποτιμηθεί η λαϊκή φτώχεια;». Σχετικά με το επιχείρημα περί κρατισμού, σημείωσε: «έχουμε το κράτος το αστικό των κεφαλαιοκρατών που χρεοκοπεί» και σήμερα «το βασικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η αστική τάξη δεν είναι η διαχείριση του χρέους της Ελλάδας. Τους απασχολεί με ποιο τρόπο θα απαντήσουν στην καπιταλιστική κρίση και στην όξυνση της ανισομετρίας σε επίπεδο ΕΕ», γι' αυτό «ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουν την κρίση είναι η καταστροφή της εργατικής δύναμης πρωταρχικά και μετά ενός μέρους του κεφαλαίου».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε: «το σύστημα έχει εξαντλήσει τα ιστορικά του όρια δεν μπορεί να δώσει ούτε ένα κομμάτι ψωμί για να εξαγοράσει συνειδήσεις» και «γι' αυτό ζητάει όρκους πίστης από τα πολιτικά κόμματα στην λυκοσυμμαχία της ΕΕ». Οπως τόνισε, «εμείς αυτό τον όρκο υποταγής δεν πρόκειται να τον δώσουμε» αφού η ΕΕ «θα γίνεται στην ουσία της όλο πιο αντιδραστική και επικίνδυνη».

Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ
ΕΕ - συγκυβέρνηση φέρνουν και νέα μέτρα

Από την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση

Στην προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού του λαϊκού κινήματος αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος. Οπως είπε «αυτές τις μέρες συντονισμένα, σχεδιασμένα με τη χρησιμοποίηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, "καθηγητών" που είναι σε αποστολή, προσπαθούν να βάλουν ένα πολύ επικίνδυνο ψεύτικο τρομοκρατικό δίλημμα» και παράλληλα «να χειραγωγήσουν τους βουλευτές που αντιδρούν. Λένε ή ψηφίζετε το μνημόνιο ή καταστράφηκε η χώρα». Τόνισε πως «είναι στημένο αυτό το δίλημμα», αφού «αυτή τη λογική ακούσαμε τα τελευταία τρία χρόνια», αλλά «και από τον Παπανδρέου και από τον Σαμαρά και από τον Βενιζέλο». «Πρέπει να απολογηθούν γι' αυτά» είπε ο Γ. Μαρίνος.

Συνέχισε λέγοντας πως σήμερα, «η κρίση του καπιταλισμού είναι αμείλικτη, δεν μπορεί να την ελέγξει κανένα αστικό κόμμα και καμία δύναμη του κεφαλαίου» για το λόγο αυτό «εδώ παρεμβαίνετε με την τρομοκρατία και τον εκβιασμό να αντιμετωπίσετε την ταξική πάλη». Ο Γ. Μαρίνος κάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας «να πείτε την αλήθεια: Δουλεύουμε για τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές», θυμίζοντας πως «οι εφοπλιστές έχουν 56 φοροαπαλλαγές» και «δεν πληρώνουν φόρο ούτε για τα κέρδη ούτε για την τεράστια περιουσία».

Επισήμανε επίσης ότι «οι βουλευτές σήμερα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη», αφού «βάζετε την υπογραφή σας για να ζήσει ο εργάτης με 489 ευρώ σε αυτές τις συνθήκες ακρίβειας», για «να ζήσουν οι νέοι και οι νέες με 440 ευρώ και ένα ελάχιστο τμήμα των ανέργων συμφωνείτε να ζήσουν με 330 ευρώ». Επίσης, για «να ζήσει ο λαός χωρίς σύνταξη ή με σύνταξη πείνας, να ζήσουν οι εργαζόμενοι χωρίς συλλογικές συμβάσεις», αφού «θέλετε να οδηγήσετε δέσμιους τους εργαζόμενους στις ατομικές συμβάσεις». Με τον τρόπο αυτό επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ «θέλετε να ταΐσετε τους βιομήχανους και τα άλλα μέρη του κεφαλαίου με νέα κέρδη», ενώ την ίδια στιγμή «θα πληρώνει ο λαός για υποτιμημένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας».

Συνολικά ο Γ. Μαρίνος ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε τις αντιθέσεις, τις αντιφάσεις κα τους νόμους αυτού του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος», μιλώντας για επερχόμενα «νέα μέτρα» μια και «η ΕΕ φέρνει νέα Λευκή Βίβλο», η οποία θα περιέχει και «υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος», μια και «η πολιτική που υπηρετείτε πάει μαζί με την καταστολή και τον αυταρχισμό».

Σχολιάζοντας τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπέρ των κατευθύνσεων της ΕΕ, είπε ότι «σήμερα στην ΕΕ αυτοί που ζουν κάτω από το κατώτατο όριο φτώχειας είναι πάνω από 140 εκατομμύρια», τονίζοντας ότι σήμερα «υποθηκεύετε τον πλούτο της χώρας, γνωρίζοντας ότι είστε σε γραμμή ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας». Αναφέρθηκε ακόμα στον εμπαιγμό προς το λαό θέτοντας το ερώτημα: «Τι λέτε στους 1.300.000 ανέργους στην Ελλάδα; Τους λέτε ότι δεν θα μπορούν να απολαύσουν τα εμπορεύματα στα σούπερ μάρκετ. Τους κοροϊδεύετε. Τους εμπαίζετε!». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε μιλώντας στους κυβερνητικούς βουλευτές ότι «δεν έχει κανένας το δικαίωμα να καταδικάσει τον εργαζόμενο στα 400 ευρώ μισθό. Τι θα πείτε, ότι "εμείς σας θάβουμε γιατί θέλουμε το καλό σας;"»...

Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Λέμε στο λαό: Ψηλά το κεφάλι!

Από την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ

Ο λαός πρέπει να απαντήσει αγωνιστικά στην προσπάθεια τρομοκράτησης, τόνισε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Οπως χαρακτηριστικά είπε σχολιάζοντας τη στάση των Μέσων Ενημέρωσης αυτή την προσπάθεια κάνουν «πληρωμένοι κονδυλοφόροι των 10 και 20 χιλιάδων ευρώ, από τον ιδρώτα του λαού, γιατί από εκεί πληρώνονται και αυτοί». Σημείωσε ότι το τρομοκρατικό δίλημμα είναι «ή θα δεχθείς να ζήσεις με 400 ευρώ ή θα σε πάω σε 100 και 50». Μάλιστα, απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές έθεσε το ερώτημα: «Εσείς προσωπικά, υπουργοί, βουλευτές και όλοι οι υπόλοιποι μπορείτε να ζήσετε; Δεν μπορείτε να ζήσετε. Είστε εξασφαλισμένοι και εξυπηρετείτε αυτούς που ρημάζουν τον κόσμο».

Ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «κατηγορείτε τους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου» και «τους λέτε ότι αυτοί φταίνε για το χρέος. Αυτοί τα πήραν; Αυτοί έχουν 600 δισ. στην Ελβετία αυτοί έχουν 500 δισ. στις of shore;». «Τα ψέματα τελειώνουν, σας πήραν χαμπάρι. Τα ίδια είπατε το Μάιο, τα ίδια λέτε και τώρα», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. «Σε ποιον λέτε ότι θα χρεοκοπήσει; Στον άνεργο; Σε όσους είναι απλήρωτοι 5 και 6 μήνες και παίρνουν 100 ευρώ έναντι;». Επισήμανε ότι με τη δανειακή σύμβαση «καταργείτε ακόμη και το βασικό που κέρδισαν οι εργαζόμενοι, το να διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις». «Εμείς», σημείωσε, «σε αυτούς λέμε ψηλά το κεφάλι. Δεν έχετε να χάσετε τίποτε παρά μόνο τις αλυσίδες σας», τονίζοντας ότι «ο κοινωνικός πλούτος σήμερα είναι σε απίστευτα ύψη και εσείς του ζητάτε να ζήσει στο μεσαίωνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ