ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Οι απεργοί εντείνουν την παρέμβαση στον κλάδο

Οργανώνουν εξορμήσεις στα ναυπηγεία. Νέα κινητοποίηση σήμερα στα γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά

Το μπλοκ των απεργών στην κεφαλή της μεγάλης προχτεσινής κινητοποίησης του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Το μπλοκ των απεργών στην κεφαλή της μεγάλης προχτεσινής κινητοποίησης του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Εντείνουν την παρέμβαση τους στον κλάδο τους οι απεργοί χαλυβουργοί - που σήμερα βρίσκονται στην 107η μέρα απεργίας - καλώντας τους μεταλλεργάτες να απαντήσουν στην εντεινόμενη εργοδοτική επιθετικότητα, στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της συγκυβέρνησης, δυναμώνοντας το συντονισμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική που στηρίζει την «ανταγωνιστικότητα».

Χτες, οι χαλυβουργοί, από το πρωί βρέθηκαν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πραγματοποιώντας εξόρμηση και απηύθυναν αγωνιστικό κάλεσμα στους εργάτες των ναυπηγείων. Να υπενθυμίσουμε ότι η εργοδοσία των ναυπηγείων επιχειρεί να προχωρήσει σε εκ περιτροπής διήμερη εργασία, συντρίβοντας τους μισθούς των εργαζομένων. Σήμερα το πρωί θα βρεθούν έξω απ' τις πύλες των ναυπηγείων Ελευσίνας, προχωρώντας σε νέα εξόρμηση. Αργότερα, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση και πορεία στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Κηφισιά.

Αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, θα προχωρήσουν σε νέα γενική συνέλευση του σωματείου τους, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα τους.

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στη Φρανκφούρτη

Ταυτόχρονα, το κύμα αλληλεγγύης, παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Χτες, την αλληλεγγύη τους στους απεργούς χαλυβουργούς εξέφρασαν συνταξιουχικά σωματεία από Πάτρα και Αθήνα, από το Σύλλογο Γυναικών Πάτρας της ΟΓΕ, ενώ μήνυμα αλληλεγγύης και χρηματική ενίσχυση απέστειλε το κλαδικό Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου Φρανκφούρτης. Επιπρόσθετα, στην Φραγκφούρτη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στις 5 Φλεβάρη, με θέμα τον αγώνα των εργαζομένων της χαλυβουργίας και μαζεύτηκε και εκεί οικονομική ενίσχυση.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο να ενταθεί ο αγώνας για την οικονομική ενίσχυση των χαλυβουργών στο πλαίσιο της εξόρμησης που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ. Ηδη, την Κυριακή, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια κυκλοφορούσαν «κουτιά» για την ενίσχυση των χαλυβουργών, ενώ σε αυτή τη δράση μπαίνουν σωματεία και συνδικάτα που συσπειρώνονται στις ταξικές δυνάμεις. Είναι ανάγκη, κάθε εργάτης και εργάτρια, κάθε άνθρωπος του μόχθου, να ενισχύσει οικονομικά τον αγώνα των χαλυβουργών, γιατί ο δικός τους αγώνας, είναι αγώνας για όλους τους εργαζόμενους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΣΕΤΗΠ - ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ
Παρέμβαση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Για τη διασφάλιση όσων δουλεύουν στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας που καταστράφηκαν

Παρέμβαση σήμερα στις 9 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν οι διοικήσεις των κλαδικών Συνδικάτων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής και Χρηματοπιστωτικού, για να απαιτήσουν να καλυφθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας που κάηκαν ή καταστράφηκαν από τη δράση των προβοκατόρων και μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Ηδη χτες το πρωί κλιμάκια των σωματείων του Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και του Εμπορίου επισκέφτηκαν καταστήματα στο κέντρο, εμπορικά και μαζικής εστίασης. Οπως διαπιστώθηκε, ολοσχερώς έχουν καταστραφεί έξι επισιτιστικά καταστήματα όπου απασχολούνται περίπου 50 εργαζόμενοι. Ολοσχερώς επίσης έχουν καταστραφεί τρία εμπορικά καταστήματα στη Σταδίου και ένα στη Χ. Τρικούπη.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας χαιρετίζει τους εκατοντάδες εργαζόμενους του κλάδου που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Κυριακή. Καταγγέλλει το κρατικό σχέδιο καταστολής και τρομοκράτησης του λαού. «Την ώρα - σημειώνει - που τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ευρωλυκοσυμμαχίας εκβίαζαν και απειλούσαν το λαό με χρεοκοπία, διάφοροι μηχανισμοί πυρπολούσαν κτίρια και ΜΑΤ και κουκουλοφόροι δρούσαν συντονισμένα ενάντια στις μεγαλειώδεις λαϊκές διαδηλώσεις για να τις διαλύσουν».

Σημειώνει ότι «τα προχθεσινά απαράδεκτα επεισόδια είναι μέρος της κρατικής προβοκάτσιας για να κτυπηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα, να συκοφαντηθεί ο αγώνας της ρήξης και της ανατροπής με την αξιοποίηση των κουκουλοφόρων, των λεγόμενων αντιεξουσιαστών, των ακροδεξιών συμμοριών, των χούλιγκαν. Ηδη εμείς οι εργαζόμενοι χάνουμε τη δουλειά μας, περνάμε στην ανεργία, καθώς επιχειρηματίες αναγγέλλουν ότι ίσως δεν ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά τους».

Ο Σύλλογος, καταλήγει, μαζί με άλλα σωματεία προχωρά σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας και στον ΟΑΕΔ ώστε κανένας συνάδελφος να μη χάσει τη δουλειά του, να μη μείνει απλήρωτος και ανασφάλιστος για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η λειτουργία των καταστημάτων.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατέλαβαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

Σε κατάληψη της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν συμβασιούχοι εργαζόμενοι του δήμου, όταν η διοίκηση του δήμου αρνήθηκε να αναγνωρίσει ακόμη και αυτό το αυταπόδεικτο γεγονός ότι δηλαδή καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να τους δώσει σχετική γραπτή βεβαίωση ώστε στη συνέχεια να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την επιστροφή τους στην εργασία. Οι συμβασιούχοι στην υπηρεσία καθαριότητας, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν τους τελευταίους μήνες, διεκδικούν επίσης και δεδουλευμένα περίπου 2 μηνών που τους οφείλει ο δήμος.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διέκοψε τη συνεδρίαση. Στην αίθουσα παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω από το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα.

Υπερασπίστηκε τις επιχειρήσεις

Νωρίτερα ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης εμφανίσθηκε προκλητικός απέναντι και στους εργαζόμενους της «COCA COLA» που πήραν το λόγο στη διάρκεια της συνεδρίασης και ζήτησαν τη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου στον αγώνα που πραγματοποιούν ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει σε βάρος τους η πολυεθνική. Θυμίζουμε ότι η «COCA COLA» έχει προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, απειλεί ότι θα βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης για να το μεταφέρει στη Βουλγαρία και αρνείται να υπογράψει ΣΣΕ.

Ο Γ. Μπουτάρης ούτε λίγο ούτε πολύ, υιοθετώντας τα επιχειρήματα της τάξης του, των βιομηχάνων, είπε πως δικαιολογημένα οι επιχειρήσεις κλείνουν τα εργοστάσιά τους και φεύγουν από την Ελλάδα, διότι το κόστος εδώ είναι υψηλό.

Στη συνέχεια αποχώρησε για να μιλήσει σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα «Οικονομική Κρίση και Διακυβέρνηση».

Για να ξετρομάξει η ψυχή μας

«

Να οι γίγαντες». Με συγκίνηση, χειροκροτήματα και θαυμασμό υποδέχτηκαν το μπλοκ των χαλυβουργών οι χιλιάδες διαδηλωτές που συναντήθηκαν προχτές στην Ομόνοια. «105 μέρες απεργίας. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό;», είναι η ρητορική ερώτηση στα πηγαδάκια για έναν αγώνα που έσπασε το φόβο, μέρα με τη μέρα γίνεται σύμβολο ταξικής ανειρήνευτης πάλης. «Σπάσαμε το φόβο με ενότητα και αλληλεγγύη. Για τους χαλυβουργούς δεν υπάρχει γυρισμός. Μόνο μπροστά», λέει ο Νίκος Ταπίνης. «Μόνο όπλο μας η αξιοπρέπεια απέναντι στις οικογένειές μας. Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα όλης της εργατιάς. Η αλληλεγγύη του λαού και η ουσιαστική στήριξη του ΠΑΜΕ, το εφόδιό μας για να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι το τέρμα. Ο κόσμος να οργανωθεί ταξικά. Μόνο έτσι θα σπάσει σιγά σιγά ο φόβος που τον ποτίζουν εδώ και χρόνια. Ολοι οι εργάτες να 'ρθουν μια βόλτα στη Χαλυβουργία. Θα κερδίσουν, θα προχωρήσει μπροστά το μυαλό, θα ξετρομάξει η ψυχή τους», λέει ο Κώτσης Παναγιώτης.

Σημαντική η παρέμβαση από τα ... μετόπισθεν. Οι γυναίκες των χαλυβουργών παίρνουν το λόγο: «Δε δουλεύω, ζούσαμε με ένα μισθό και έχουμε δύο παιδιά. Δεν γκρινιάζω για την απεργία. Το αντίδοτο της γκρίνιας είναι να σταθείς κι εσύ στην πύλη του εργοστασίου», λέει η Σταματίνα Τ. «Είμαι πολύ περήφανη που αντέχουν τόσες μέρες και δε σκύβουν στην αθλιότητα». «Είναι μεγάλο μάθημα και για μας αυτή η απεργία. Εγινα πιο δυνατή και πιο ευαίσθητη. Ξαναβρήκα κομμάτια της ανθρωπιάς μου», λέει η Ιωάννα Βλάχου. «Να πάρουμε πίσω τη ζωή μας για μας και τα παιδιά μας», συμπληρώνει η Αναστασία Μυγδαλιά.

Την ίδια ώρα κυριαρχεί το σύνθημα: «Τώρα μια γροθιά, εργατιά μπροστά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά». Η πορεία ξεκινάει. Η δύναμη των απεργών χαλυβουργών «ακτινοβολεί» και δίνει ώθηση για την κλιμάκωση των λαϊκών αγώνων, για να μείνουν στα χαρτιά τα μέτρα εξόντωσης του λαού.


Ε. Τ.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Κοινή κινητοποίηση του σωματείου των εργαζομένων ΚΕΑΤ, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των τυφλών μαθητών και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων προγραμματίζεται για την Τετάρτη στη 1 μ.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας ενάντια στην πολιτική διάλυσης του ΚΕΑΤ και για να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα ενός χρόνου που οφείλονται στους εργαζόμενους του ΚΕΑΤ που έχουν προσληφθεί μέσω της αστικής εταιρείας ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ