ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ξεκινούν νέες αγροτικές κινητοποιήσεις

Αποφασίστηκε συγκέντρωση για τις 22 του Φλεβάρη στα Φάρσαλα

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Νέες, αγωνιστικές κινητοποιήσεις - ως συνέχεια εκείνων που έγιναν, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, σ' όλη τη χώρα, στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη - ξεκινούν οι μικρομεσαίοι αγρότες στη Θεσσαλία, συνεχίζοντας τη μάχη για την απόκρουση της σφοδρής αντιαγροτικής - αντιλαϊκής επίθεσης που δέχονται από τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα και την καταστροφή, και για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, προς όφελος του λαού και του τόπου.

Σε μαζική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και αγροτών που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), αποφασίστηκε να βγουν, άμεσα, τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, δηλώνοντας και διαμηνύοντας την απόφαση του αγροτικού κόσμου του νομού να ξαναβγεί στον αγώνα, πιο μαζικά και πιο δυναμικά.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, αναφέρθηκε στα νέα, ακόμα πιο βαριά και οδυνηρά, προβλήματα που προκαλεί στους μικρομεσαίους αγρότες η νέα αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύεται μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου, καθώς και στα όσα, ακόμα πιο καταστροφικά, θα φέρει η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014 - 2020, για να τονίσει ότι η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει άλλο τρόπο αντίδρασης παρά αυτόν του αγώνα. Για να είναι αποτελεσματικός και να δίνει διέξοδο αυτός ο αγώνας - υπογράμμισε - πρέπει να είναι κοινός με τον αγώνα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, σε μια αγωνιστική λαϊκή συμμαχία και να στοχεύει στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας.

Στα Φάρσαλα

Σύσκεψη έγινε, προχτές βράδυ, και στα Φάρσαλα, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) και Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας, στην οποία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αγροτική κινητοποίηση, με αγροτικά μηχανήματα, στα Φάρσαλα, στις 22 Φλεβάρη.

Ανάλογες συσκέψεις προγραμματίζονται στην περιοχή του Τυρνάβου (σήμερα, στις 6 μ.μ., στο Δαμάσι, την Παρασκευή 17 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στο πρώην δημαρχείο Αμπελώνα), καθώς και σε άλλες επαρχίες του νομού.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΛ, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει ότι με τον αγώνα των αγροτών θ' αναδειχτούν προβλήματα, όπως:

  • Η μείωση του εισοδήματος με τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων.
  • Η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και ζωής με το ΦΠΑ στο 23%.
  • Η μη πληρωμή χιλιάδων παραγωγών που έχουν παραδώσει τα προϊόντα τους σε εκκοκκιστήρια, βιομηχανίες και εμπόρους.
  • Η μη κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των ζημιών στο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι, στ' αμπέλια από τον περονόσπορο, καθώς και η μη καταβολή των αποζημιώσεων που εκκρεμούν.
  • Ο κίνδυνος να μην πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση οι βαμβακοπαραγωγοί που έχουν πάθει ζημιές και δεν πιάνουν το πλαφόν παραγωγής.
  • Τα χαράτσια (τέλος ακινήτων, εισφορά αλληλεγγύης, τακτοποίηση αυθαιρέτων, ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, αυξήσεις 23% στις εισφορές του ΟΓΑ και 20% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ανανέωση αδειών γεωτρήσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.).

Και η ανακοίνωση επισημαίνει: «Εχουμε την εμπειρία και γνωρίζουμε πολύ καλά πως μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε λύσεις και κατακτήσεις. Το έχουν αποδείξει οι μεγάλοι αγώνες που κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, που έβαλαν ως ένα βαθμό φρένο και έφεραν εμπόδια στη γενίκευση της επίθεσης στους μικρομεσαίους αγρότες από την ΕΕ και την ΚΑΠ.

Τα καλέσματα ηττοπάθειας και μοιρολατρίας, ότι "δεν αλλάζει κάτι", "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα", δε μας ταιριάζουν. Μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω με την κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία γιατί είμαστε οι πολλοί, έχουμε τη δύναμη και το δίκιο με το μέρος μας.

Σήμερα επιβάλλεται η σύγκρουση συνολικά με αυτή την πολιτική που μας οδηγεί στην εξαθλίωση και τον αφανισμό, είναι ώρα ευθύνης για τον κάθε μικρομεσαίο αγρότη να επιλέξει τη φτώχεια και την εξαθλίωση ή το δρόμο του αγώνα».

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ
Βουτιά 15% την τελευταία τετραετία

Κατά 15 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες υποχώρησε το ΑΕΠ της χώρας τα τέσσερα τελευταία χρόνια, μείωση πρωτοφανής, όχι μόνο για την μεταπολεμική ιστορία της χώρας, αλλά και από τη σύγκριση με το διεθνή περίγυρο. Η υποχώρηση αυτή της οικονομικής δραστηριότητας, μόνο με συνθήκες πολέμου είναι συγκρίσιμη και από την άποψη αυτή αποκαλύπτει τόσο το βάθος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όσο και τον εγκληματικό χαρακτήρα των ασκούμενων πολιτικών που εφαρμόζονται με συνευθύνη των κομμάτων που απαρτίζουν το μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης Παπαδήμου, της εγχώριας πλουτοκρατίας και των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στην κυριολεξία, η κατάρρευση που εμφανίζει η ελληνική οικονομία, έχει τα χαρακτηριστικά θεομηνίας. Μιας τραγωδίας που βιώνει σήμερα ο εργαζόμενος λαός της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ΑΕΠ της χώρας σε σταθερές τιμές 2005, το 4ο τρίμηνο του 2011, υποχώρησε κατά - 6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Συνολικά το 2011, σε σχέση με το 2010, το συνολικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά - 6,8% και η αρνητική αυτή επίδοση, είναι η μεγαλύτερη της τετραετίας στη διάρκεια της οποίας παρατηρείται μια συνεχής μείωση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Το 2007, ήταν η τελευταία χρονιά, όπου το ΑΕΠ σημείωσε θετική ανάπτυξη 3,1%. Το 2008 υποχώρησε - 0,6%, το 2009 - 3,3%, το 2010 - 3,4% και το 2011 - 6,8%. Οσο για το 2012, οι αρχικές προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για νέα υποχώρηση κατά - 2,4% έχουν είδη αναθεωρηθεί σε δυσμενέστερη βάση, με αποτέλεσμα σήμερα να μιλάνε για μείωση η οποία θα φτάσει το - 5%.

Σωρευτικά την περίοδο 2008 - 2011, η οικονομική δραστηριότητα της χώρας έχει μειωθεί κατά - 14,8%, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 1,5 εκατομ. ανέργους, σε βίαιη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, τα εισοδήματα των οποίων έχουν μειωθεί κατά 40 - 50%, σε κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, ενώ την ίδια στιγμή μερικές δεκάδες πολυεθνικές εταιρείες κερδίζουν νέα μερίδια στην αγορά και έχουν επιδοθεί σε μια πρωτοφανή κερδοσκοπία, ανεβάζοντας προκλητικά τις τιμές στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Ληστεία με πατέντα

Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Με δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης και για ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ συνεχίστηκε χτες το πρόγραμμα του κρατικού δανεισμού. Το νέο δάνειο προορίζεται για την ανακύκλωση - αποπληρωμή προηγούμενων εκδόσεων που λήγουν στο προσεχές διάστημα, ενώ το επιτόκιο που ζήτησαν και απέσπασαν οι τραπεζίτες έφτασε στο 4,61%.

Η ληστεία που συντελείται μέσα από την υπερσυσσώρευση κρατικού χρέους αποτυπώθηκε και στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο 12μηνο του 2011. Οι δαπάνες τους για τους τόκους απογειώθηκαν στα 16,35 δισ. ευρώ με ποσοστό διόγκωσης 23,6% και για τα χρεολύσια ακόμη 62,5 δισ. ευρώ. Ετσι, το συνολικό κονδύλι εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους τους σκαρφάλωσε στα 79 δισ. ευρώ.

Το συνολικό κονδύλι για την εξυπηρέτηση του χρέους (τόκοι και χρεολύσια) έφτασε για το 2011 στα 79 δισ. ευρώ, πάνω από το 37% του παραγόμενου ΑΕΠ!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Με συνέπεια υπέρ των ιδιωτών

Μάχες για τις υποδομές και τις χρηματοδοτήσεις που χρειάζεται το ενεργειακό κεφάλαιο δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, συζητήθηκαν και δύο θέματα ιδιαίτερης σημασίας για την «ελληνική οικονομία», όπως χαρακτήρισε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου τον κανονισμό για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές και την Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση.

Το πρώτο αφορά και τη διευκόλυνση του σχεδίου ΗΛΙΟΣ. Εχει να κάνει με τα απαραίτητα, αλλά και πανάκριβα, δίκτυα απ' όπου θα περνά η ηλεκτρική ενέργεια που θα μοσχοπουλάνε οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί στις χώρες της ΕΕ. Οι λαοί της ΕΕ, όπως και ο ελληνικός, θα επωμιστούν το κόστος που δεν έχουν σκοπό να καλύψουν οι ξένοι και ντόπιοι επενδυτές, εκτός και αν η οποιαδήποτε συνεισφορά τους επιβαρύνει στη συνέχεια τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Το δεύτερο έχει να κάνει με έργα εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε όσοι έχουν τη δυνατότητα τέτοιων παρεμβάσεων να χρηματοδοτούνται.

Εξάλλου χτες, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στην πρόσκληση για την πλήρωση του 7μελούς ΔΣ της νέας «Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων» (ΕΔΕΥ ΑΕ), δίνοντας προθεσμία ενός μήνα για την υποβολή αιτήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ