Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ξεκινούν νέες αγροτικές κινητοποιήσεις

Αποφασίστηκε συγκέντρωση για τις 22 του Φλεβάρη στα Φάρσαλα

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας
Νέες, αγωνιστικές κινητοποιήσεις - ως συνέχεια εκείνων που έγιναν, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, σ' όλη τη χώρα, στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη - ξεκινούν οι μικρομεσαίοι αγρότες στη Θεσσαλία, συνεχίζοντας τη μάχη για την απόκρουση της σφοδρής αντιαγροτικής - αντιλαϊκής επίθεσης που δέχονται από τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα και την καταστροφή, και για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, προς όφελος του λαού και του τόπου.

Σε μαζική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και αγροτών που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), αποφασίστηκε να βγουν, άμεσα, τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, δηλώνοντας και διαμηνύοντας την απόφαση του αγροτικού κόσμου του νομού να ξαναβγεί στον αγώνα, πιο μαζικά και πιο δυναμικά.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, αναφέρθηκε στα νέα, ακόμα πιο βαριά και οδυνηρά, προβλήματα που προκαλεί στους μικρομεσαίους αγρότες η νέα αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύεται μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου, καθώς και στα όσα, ακόμα πιο καταστροφικά, θα φέρει η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014 - 2020, για να τονίσει ότι η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει άλλο τρόπο αντίδρασης παρά αυτόν του αγώνα. Για να είναι αποτελεσματικός και να δίνει διέξοδο αυτός ο αγώνας - υπογράμμισε - πρέπει να είναι κοινός με τον αγώνα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, σε μια αγωνιστική λαϊκή συμμαχία και να στοχεύει στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας.

Στα Φάρσαλα

Σύσκεψη έγινε, προχτές βράδυ, και στα Φάρσαλα, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) και Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας, στην οποία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αγροτική κινητοποίηση, με αγροτικά μηχανήματα, στα Φάρσαλα, στις 22 Φλεβάρη.

Ανάλογες συσκέψεις προγραμματίζονται στην περιοχή του Τυρνάβου (σήμερα, στις 6 μ.μ., στο Δαμάσι, την Παρασκευή 17 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στο πρώην δημαρχείο Αμπελώνα), καθώς και σε άλλες επαρχίες του νομού.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΛ, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει ότι με τον αγώνα των αγροτών θ' αναδειχτούν προβλήματα, όπως:

  • Η μείωση του εισοδήματος με τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων.
  • Η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και ζωής με το ΦΠΑ στο 23%.
  • Η μη πληρωμή χιλιάδων παραγωγών που έχουν παραδώσει τα προϊόντα τους σε εκκοκκιστήρια, βιομηχανίες και εμπόρους.
  • Η μη κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των ζημιών στο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι, στ' αμπέλια από τον περονόσπορο, καθώς και η μη καταβολή των αποζημιώσεων που εκκρεμούν.
  • Ο κίνδυνος να μην πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση οι βαμβακοπαραγωγοί που έχουν πάθει ζημιές και δεν πιάνουν το πλαφόν παραγωγής.
  • Τα χαράτσια (τέλος ακινήτων, εισφορά αλληλεγγύης, τακτοποίηση αυθαιρέτων, ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, αυξήσεις 23% στις εισφορές του ΟΓΑ και 20% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ανανέωση αδειών γεωτρήσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.).

Και η ανακοίνωση επισημαίνει: «Εχουμε την εμπειρία και γνωρίζουμε πολύ καλά πως μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε λύσεις και κατακτήσεις. Το έχουν αποδείξει οι μεγάλοι αγώνες που κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, που έβαλαν ως ένα βαθμό φρένο και έφεραν εμπόδια στη γενίκευση της επίθεσης στους μικρομεσαίους αγρότες από την ΕΕ και την ΚΑΠ.

Τα καλέσματα ηττοπάθειας και μοιρολατρίας, ότι "δεν αλλάζει κάτι", "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα", δε μας ταιριάζουν. Μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω με την κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία γιατί είμαστε οι πολλοί, έχουμε τη δύναμη και το δίκιο με το μέρος μας.

Σήμερα επιβάλλεται η σύγκρουση συνολικά με αυτή την πολιτική που μας οδηγεί στην εξαθλίωση και τον αφανισμό, είναι ώρα ευθύνης για τον κάθε μικρομεσαίο αγρότη να επιλέξει τη φτώχεια και την εξαθλίωση ή το δρόμο του αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ