ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Απουσίαζαν από τη συγκέντρωση που οργάνωσαν

Για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν πήραν μέρος στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση που οι ίδιοι οργάνωσαν χτες στο Σύνταγμα. Δεν έστησαν καν εξέδρα, δεν έκαναν καν ομιλίες. Μόνο μια μικροφωνική έπαιζε τραγούδια και κάπου κάπου κάποιος έβγαζε αγωνιστικές κορόνες. Τα συνδικαλιστικά στελέχη αυτών των πλειοψηφιών που ήταν στη συγκέντρωση ήταν μετρημένα στα δάχτυλα.

Αλλωστε, το ότι αυτές οι ηγεσίες δεν καλούν κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των εργατών, το διευκρίνισε και η ανακοίνωση που έβγαλε η χτεσινή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την απεργία: «ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί: Η συμφωνία των κοινωνικών φορέων (εργαζόμενων και εργοδοτών) ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ και ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ αδικαιολόγητα και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ!» Δηλαδή η ΓΣΕΕ καλεί τους εργάτες να απεργήσουν για να γίνουν σεβαστά τα αντεργατικά παζάρια βιομήχανων - εργατοπατέρων, οι συμφωνίες και οι διαπραγματεύσεις που ούτως ή άλλως αποτέλεσαν προθάλαμο και για τα νέα μέτρα - σφαγείο. Ουσιαστικά η ΓΣΕΕ διαμαρτύρεται επειδή δεν ανήκει σε όσους αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της λεηλασίας του λαού..! Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η παρέμβαση που έκανε προς το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, με την οποία ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες τάχα σε όφελος των εργαζομένων. Ετσι, καλλιεργεί την αυταπάτη ότι το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το οποίο είναι ένας ακόμα οργανισμός προαγωγής του κοινωνικού εταιρισμού, δρα για λογαριασμό των εργατών.

Στα Προπύλαια

Συγκέντρωση - που κατέληξε κι αυτή στο Σύνταγμα - έγινε και στα Προπύλαια, όπου είχαν καλέσει ανάμεσα σε άλλους ο Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ μ-λ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αντιεξουσιαστικές κινήσεις και αυτοαποκαλούμενοι «αναρχικοί».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο αγώνας θα έχει πολλές μάχες και αποφασιστικές αναμετρήσεις

Πετυχημένη περιφρούρηση στη Βιομηχανική Περιοχή και μαζική απεργιακή συγκέντρωση

Περιφρούρηση, υπό χιονόπτωση, σε είσοδο της Βιομηχανικής Περιοχής
Περιφρούρηση, υπό χιονόπτωση, σε είσοδο της Βιομηχανικής Περιοχής
Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα Βενιζέλου και η μαχητική πορεία που ολοκληρώθηκε έξω από το στρατηγείο των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας, τα γραφεία του ΣΒΒΕ, επιβεβαίωσε τη διάθεση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης να ορθώσει πανίσχυρο φράγμα αντίστασης στα μέτρα - σφαγείο που φέρνουν σε βάρος του, να δυναμώσει την κοινωνική συμμαχία που οργανώνει τη λαϊκή αντεπίθεση για να πετάξει στα αζήτητα τα κόμματα της πλουτοκρατίας και να τσακίσει την εξουσία της.

Χιλιάδες απεργοί εργάτες και υπάλληλοι όλων των κλάδων, αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν τα καταστήματά τους, αγρότες, νεολαίοι, φοιτητές και μαθητές, γυναίκες, κάτω από τα πανό και τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, σε κοινό βηματισμό, με κοινό πλαίσιο πάλης, διαδήλωσαν και βροντοφώναξαν: «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία - μέτωπο λαέ για την εξουσία».

Από τα ξημερώματα οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν όλες τις εισόδους της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης. Απέδειξαν για ακόμη μια φορά πως κανένα γρανάζι δεν γυρνά χωρίς εργάτη, πως καμιά μηχανή μόνη της δε φτιάχνει πλούτο. Εργάτες που αρχικά κίνησαν να πάνε στη δουλειά κάτω από το φόβο της εργοδοτικής τρομοκρατίας, πήραν κουράγιο και στάθηκαν δίπλα στις απεργιακές φρουρές.


MotionTeam

Στο εργοστάσιο της ΑΓΝΟ η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε από τους ίδιους τους εργάτες της επιχείρησης. Μαζικά απήργησαν και στη συνέχεια συγκροτημένα συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιώργος Κουσαξίδης, μέλος του ΔΣ του σωματείου της ΑΓΝΟ σημείωνε: «Είμαστε δύο μήνες απλήρωτοι. Η εργοδοσία προσπαθεί να μας επιβάλει μειώσεις μισθών. Είπαμε ένα δυνατό ΟΧΙ. Στην προηγούμενη απεργία, ο εργοδότης προσπάθησε με απειλητικά τηλεφωνήματα να μαζέψει τον κόσμο και να σπάσει την απεργία. Με τη σημερινή ακόμη πιο μαζική παρουσία μας, εδώ με το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ δίνουμε πάλι αγωνιστική απάντηση».

Ο Γιάννης Νιβορλής, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΕΠ, αναφέρθηκε στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στην «COCA COLA 3Ε». «Η σύγκρουσή μας με την πολυεθνική είναι σύγκρουση με τις πιο σκληρές και αδιάλλακτες πλευρές του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Η εταιρεία - σύμβολο του καπιταλισμού θα πρέπει να μας βρει όλους απέναντί της. Η νίκη των απεργών θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους εργοδότες. Μόνο μέσα από τα ταξικά συνδικάτα μπορούμε να αντισταθούμε, να αντεπιτεθούμε και να τα καταφέρουμε».

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κάλεσε το λαό να μη φοβηθεί, να μην υποκύψει στους εκβιασμούς: «Τα μέτρα τα παίρνουν για να σωθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας σήμερα και να αυγατίζουν αύριο πάνω στα κουφάρια της εργατικής τάξης. Καμιά αυταπάτη για την προδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Αναγκάζονται να καλέσουν για απεργία κάτω από την πίεση του ΠΑΜΕ, κάτω από την κατακραυγή της εργατικής τάξης. Την ίδια ώρα τα πρωτοπαλίκαρά τους στα εργοστάσια κάνουν κομπρεμί με τους εργοδότες για να μην απεργήσει εργάτης, μετατρέπονται στον πιο αδίστακτο απεργοσπαστικό μηχανισμό στην ΕΛΒΟ, στα ΕΛΠΕ, στη ΜΕΒΓΑΛ, την ΑΓΝΟ.


MotionTeam

Ο αγώνας θα έχει συνέχεια, πολλές μάχες και αποφασιστικές αναμετρήσεις. Το μεγαλύτερο κέρδος του θα είναι η είσοδος νέων δυνάμεων, η πολιτικοποίησή του, η ταξική του ενότητα».

Η μεγάλη μαχητική απεργιακή διαδήλωση που ακολούθησε ολοκληρώθηκε έξω από τα γραφεία του ΣΒΒΕ. Εκεί μπροστά ο εργαζόμενος λαός ανακοίνωσε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, κάθε μέρα, παντού, σε χώρους δουλειάς, μόρφωσης, κατοικίας.

Το απόγευμα το κάλεσμα ξεσηκωμού και μαζικής συμμετοχής στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και τα αυριανά συλλαλητήρια, σάλπισαν οι ταξικές δυνάμεις με πικετοφορίες των Λαϊκών Επιτροπών που ξεκίνησαν από το Αγαλμα Βενιζέλου, για να ακολουθήσουν πλατεία Δημαρχείου στην Καλαμαριά, Αγία Βαρβάρα στην Τούμπα και διασταύρωση Μαρτίου με Παπαναστασίου στην Χαριλάου.

  • Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργιακής κινητοποίησης οι εργαζόμενοι της Κλινικής «Σαραφιανός», του προέδρου του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην είσοδο της κλινικής, απαιτώντας ταυτόχρονα και τα δεδουλευμένα δύο μηνών.

Επεισόδια στο Σύνταγμα

Επεισόδια έγιναν χτες στην πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, ομάδα κουκουλοφόρων έριξε βόμβες «μολότωφ», πέτρες και ξύλα σε διμοιρία των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως. Οι αστυνομικοί άρχισαν τη ρίψη χημικών και ακολούθησαν αψιμαχίες, οι οποίες στη συνέχεια επεκτάθηκαν. Πραγματοποιήθηκαν έντεκα προσαγωγές και έξι συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν τρία άτομα.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ψηλά τη σημαία του αγώνα!

Μαζικές οι χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις

Από τη συγκέντρωση στη Λάρισα
Από τη συγκέντρωση στη Λάρισα
Η φλόγα του αγώνα που μετέφεραν χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και μαζί τους μικρομεσαίοι αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι, φοιτητές - σπουδαστές - μαθητές, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκαν στις πρωτεύουσες των νομών και σε μικρότερες πόλεις, «ζέστανε» την παγωμένη, απ' τον βαρύ και άγριο καιρό, Θεσσαλία. Η μαζική και δυναμική συμμετοχή στις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες είναι το προμήνυμα για την επιτυχία και των σημερινών και των αυριανών κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή.

Στη Λάρισα, η κεντρική πλατεία της πόλης, στην οποία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση, «ντύθηκε» την αγωνιστική της φορεσιά με τα πανό - του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, των Συνδικάτων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Επισιτισμού - Τουρισμού, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και πολλά άλλα - να διαμηνύουν την αγωνιστική αποφασιστικότητα του λαού. Ιδιαίτερα μαζική η συμμετοχή νέων εργαζομένων και νέων των σπουδών, που κρατώντας τις σημαίες του αγώνα και φωνάζοντας συνθήματα έδιναν τον αγωνιστικό παλμό στους χιλιάδες των συγκεντρωμένων.

Στην ομιλία του ο Τ. Τσιαπλές, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αφού κατήγγειλε ότι πολλοί εργοδότες πήγαν από τις 4 τα χαράματα στα εργοστάσιά τους στη Βιομηχανική Ζώνη, προκειμένου να οργανώσουν την απεργοσπαστική δράση, υπογράμμισε: «Οχι άλλη αναμονή και αυταπάτες, όχι στη μοιρολατρία και στο φόβο. Αυτά μόνο πίσω μπορεί να μας οδηγούν. Τώρα είναι η ώρα για κάθε εργαζόμενο να βγάλει συμπεράσματα, ν' ακούσει τη φωνή του ΠΑΜΕ. Ψηλά τη σημαία του αγώνα, ψηλά τη σημαία του ΠΑΜΕ». Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία, με τα συνθήματα των χιλιάδων διαδηλωτών να αντηχούν και να συγκλονίζουν όλο το κέντρο της πόλης.

Στο Βόλο η συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Πανεπιστημίου, ήταν μαζική και μαχητική. Μίλησε ο Μ. Τριανταφυλλίδης και ακολούθησε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Με μεγάλη επιτυχία έγινε και η απεργιακή κινητοποίηση - συγκέντρωση και πορεία - στην παραλία της Σκοπέλου.

Στα Τρίκαλα, στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία μίλησε ο Πέτρος Τσίγκας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία.

Στην Καρδίτσα, ομιλητής στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία ήταν ο Β. Κρανιάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και δυναμική ήταν η πορεία που ακολούθησε.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Νέες δυνάμεις στρατεύονται στον ταξικό αγώνα

Περιφρούρηση στον ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ...
Περιφρούρηση στον ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ...
Την απόφασή του να σαρώσει τους καπιταλιστές, τα κόμματά τους, την τρόικα και να τους στείλει στα τσακίδια κυριολεκτικά μαζί με τα μέτρα τους, διαδήλωσε ο εργαζόμενος λαός σε κάθε νομό της Μακεδονίας και της Θράκης, μέσα από τη μαζική συμμετοχή του στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που έγιναν σε 17 πόλεις.

Καινούργιος κόσμος, αποφασισμένος να δώσει τις δυνάμεις του στην αναμέτρηση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, στρατεύθηκε με τις ταξικές δυνάμεις.

Στην Κατερίνη, το σωματείο εργαζομένων στη «Μέριμνα Παιδιού», δήλωσε μαζικά «παρών».

Στις Σέρρες, οι ταξικές δυνάμεις πριν από την απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν παρέμβαση στον παιδικό σταθμό της Εργατικής Εστίας και στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων που απολύθηκαν μόλις προχτές, στο πλαίσιο των σχεδίων της μαύρης συγκυβέρνησης να καταργήσει την Εργατική Εστία.

Στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, από τα ξημερώματα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στάθηκαν απεργιακές φρουρές στον ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ και στο Δημαρχείο Πτολεμαΐδας, αντίστοιχα.

Συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία των αντιπεριφερειών έγιναν σε Αλεξανδρούπολη, Γρεβενά και Καστοριά. Τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις στην Καβάλα στο σούπερ Μάρκετ «Μασούτης», στην Ξάνθη στη «Σαν Λαιτ» και στη Δράμα στο κατάστημα «ZARA».

...και συγκέντρωση στην Κοζάνη
...και συγκέντρωση στην Κοζάνη
Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης σε Βέροια, Κιλκίς, Μουδανιά, Φλώρινα, Ορεστιάδα, Κομοτηνή και Νάουσα.


ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μπαράζ αγωνιστικών δράσεων περιφρούρησης της απεργίας

Από την πορεία στα Γιάννενα
Από την πορεία στα Γιάννενα
Ηχηρό μήνυμα καταδίκης της βαθιά ταξικής πολιτικής που οδηγεί στη χρεοκοπία και εξαθλίωση του λαού δόθηκε στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Το μπαράζ των αγωνιστικών, μαχητικών πρωτοβουλιών ενάντια στην απεργοσπασία και την εργοδοτική τρομοκρατία πριν και κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων ήταν το κυρίαρχο στοιχείο.

Στα Γιάννενα, το ΠΑΜΕ βρέθηκε από το χάραμα στο πόδι στη Βιομηχανική Ζώνη για να περιφρουρήσει την απεργία. Η χιονόπτωση και η παγωνιά δεν εμπόδισαν να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα παντού. Σίγησαν ή υπολειτούργησαν σημαντικό μέρος των εργοστασίων όπως η μεταλλουργική βιομηχανία «Spinder», το εργοστάσιο της Ανακύκλωσης, τα Πλαστικά Θράκης. Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας μεταφέρθηκε στη συνέχεια μέσα στο κέντρο της πόλης. Οι απεργιακές φρουρές εξαπλώθηκαν σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς όπως στα ΕΛΤΑ και στον ΟΤΕ, στη δημοτική επιχείρηση νερού και στην ΑΤΕ, σε αλυσίδες καταστημάτων όπως στα HONDOS CENTER, σε VODAFONE, στον Κωτσόβολο, για να σπάσει η απεργοσπασία, για να καμφθεί η εργοδοτική τρομοκρατία. Αξίζει να σημειωθεί η ανοιχτή απεργοσπασία από συνδικαλιστή και μέλος της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων που μετέτρεψε την απεργία σε 3ωρη στάση εργασίας.

Σε Αρτα και Πρέβεζα δόθηκε από κοινού η μάχη της περιφρούρησης στο εργοστάσιο αλαντοποιίας ΒΙΚΥ και στην Ηγουμενίτσα στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου λιμανιού, ενώ το απεργιακό κάλεσμα απευθύνθηκε και στους εργαζόμενους των ιχθυοκαλλιεργειών ΝΗΡΕΑΣ. Στο Αγρίνιο νέκρωσαν σημαντικές εργοστασιακές μονάδες όπως της ΜΕΤΑΛΛΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ, της GAIA, απεργιακό μπλόκο στήθηκε και στο εργοτάξιο κατασκευής του οδικού άξονα Αμβρακίας - Ακτίου στην Κατούνα. Το απόγευμα, ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία από το Εργατικό Κέντρο. Δε λειτούργησαν τα σχολεία στην Αμφιλοχία, ενώ μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν και σε Ναύπακτο, Μεσολόγγι. Στη Λευκάδα, η μαζική απεργιακή συγκέντρωση κατέληξε σε συμβολική δίωρη κατάληψη της Εφορίας, ενώ στην Κέρκυρα τα ρολά κατέβασε η πορεία του ΠΑΜΕ σε αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Στην Πελοπόννησο

Με μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις των νομών της Πελοποννήσου εξελίχθηκε η χτεσινή πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας. Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν με μεγάλη επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας και συγκεκριμένα στην Πάτρα σε ΤΙΤΑΝ, ΒΙΑΜΑΞ, ΝΟΥΝΟΥ, στην Καλαμάτα στον ΚΑΡΕΛΙΑ, στην Κόρινθο σε ΦΟΥΛΚΟΡ, ΠΕΡΛΑ, ΣΟΥΛΦΟΥΡ, ενώ απεργιακές φρουρές στήθηκαν σε πολλά σε εργοστάσια, τράπεζες, πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, εφορίες και υπηρεσίες των δήμων σε όλη την Πελοπόννησο. Την ίδια στιγμή, δεμένα παρέμειναν τα πλοία σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Στην Πάτρα, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια οι απεργοί προχώρησαν σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ενδεικτικό στο πόσο πάλεψαν για την απεργία οι άλλες δυνάμεις αποτελεί η ΕΛΜΕ Αργολίδας που ελέγχεται από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και λοιπές αριστερίστικες ομάδες του χώρου όπου διοργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση στις 2 το μεσημέρι!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ