ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Οριακή η λειτουργία του συστήματος

Διακοπή εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από σήμερα και μείωση παραγωγής από μονάδες αερίου

Σε οριακά σημεία έχει φτάσει το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα φυσικού αερίου, που από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - χωρίς να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο - προκαλώντας προβλήματα και στην ηλεκτροπαραγωγή. Από σήμερα διακόπτονται επ' αόριστο οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Επίσης, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο περιέκοψαν τη λειτουργία τους μετά από αίτημα του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή του συστήματος). Αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή λιγνιτικών μονάδων. «Κλειδί» για τις εξελίξεις είναι η πρωτοφανής αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά, λόγω των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με τη διακοπή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από την τουρκική BOTAS και την απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες, για τους ίδιους λόγους.

Η ζήτηση για την τρέχουσα βδομάδα εκτιμάται από το ΔΕΣΦΑ στις 230.000 μεγαβατώρες (περίπου 19,9 εκατ. κ.μ. αερίου) ημερησίως, όταν το Γενάρη κινούνταν στις 194.000 μεγαβατώρες (16,8 εκατ. κ.μ. αερίου), κάτι που θεωρήθηκε «ιστορικό ρεκόρ». Η δυνατότητα αεριοποίησης του σταθμού στη Ρεβυθούσα είναι 140.000 μεγαβατώρες ημερησίως (12,1 εκατ. κ.μ. αερίου). Παράγοντες της ΔΕΠΑ ανέφεραν ότι η ημερήσια τροφοδοσία από τη Ρωσία φτάνει τις 250.000 μεγαβατώρες. Ωστόσο, οι πληροφορίες που παρέχει ο ΔΕΣΦΑ για την «τεχνική δυναμικότητα» ημερήσιας εισροής στο Σύστημα από το σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο, απ' όπου έρχεται το ρωσικό αέριο, είναι οι 109.000 μεγαβατώρες. Εξάλλου, με μικρότερες καταναλώσεις μέσα στο Γενάρη, θεωρήθηκε κρίσιμη η επιπρόσθετη τροφοδοσία της Ρεβυθούσας, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, στην Τουρκία και την Ελλάδα αποκάλυψαν τις αδυναμίες του συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Την Πέμπτη 9 του Φλεβάρη και αφού είχαν προκληθεί ήδη τα πρώτα προβλήματα με διακοπή της ροής φυσικού αερίου από την Τουρκία, ο ΔΕΣΦΑ σημείωνε ότι «ο Διαχειριστής κατόρθωσε να ξεπεράσει τις δυσμενείς συνθήκες χωρίς να υπάρξει κανένας περιορισμός στην κατανάλωση φυσικού αερίου».
  • Μόλις μια μέρα μετά, την Παρασκευή 10 του Φλεβάρη, ο ΔΕΣΦΑ κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση για την απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας!
  • Το Σάββατο 11 του Φλεβάρη, ο ΔΕΣΦΑ εκδίδει επείγουσα κλήση υποβολής προσφορών για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.
  • Στις 13 του Φλεβάρη προκαλείται κάποιο αδιευκρίνιστο πρόβλημα στην παράδοση υγροποιημένου φορτίου από την αλγερινή SONATRACH στη Ρεβυθούσα. Την ίδια μέρα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετά από εισηγήσεις ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ για χαμηλή στάθμη των υδάτινων αποθεμάτων, αποφασίζει νέα όρια κατώτατης στάθμης, που συνεπάγονται περιορισμό της υδροηλεκτρικής παραγωγής.
  • Χτες, 15 του Φλεβάρη, σημειώθηκε νέα αναβολή για την παράδοση του LNG στη Ρεβυθούσα και ο ΔΕΣΦΑ εκτιμά ότι η παράδοση θα γίνει το Σάββατο!
  • Από σήμερα, 16 του Φλεβάρη, απαγορεύονται οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπουργική απόφαση λαμβάνει υπόψη τη μειωμένη διαθεσιμότητα θερμικών μονάδων. Τον περιορισμό της παραγωγής στις υδροηλεκτρικές μονάδες λόγω χαμηλών υδάτινων αποθεμάτων. Τα προβλήματα επάρκειας ηλεκτροπαραγωγής σε Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, που έχουν απαγορεύσει επίσης την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Την αύξηση της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των καιρικών συνθηκών. Την αδυναμία κανονικής λειτουργίας του διασυνοριακού εμπορίου, παρά τις «υψηλότατες τιμές» χονδρικής, που άγγιξαν πολλές φορές την ανώτατη οριζόμενη τιμή.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραδίνει την αγροτική γη σε ιδιώτες

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των ακινήτων του αγροτικού τομέα, που συζητήθηκε προχτές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται στις επόμενες 15 ημέρες στην Ολομέλεια του σώματος, εξέφρασε χτες η βουλευτής του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου. Υπέρ του νομοσχεδίου πάντως τάχθηκαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει ξεκαθάρισε η Διαμάντω Μανωλάκου σημειώνοντας ότι «βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι η απελευθέρωση αγροτικής και δασικής γης από εκκρεμότητες, η ύπαρξη των οποίων έμπαινε εμπόδιο στην απόκτηση κυριότητας να περάσει σε ιδιώτες». Τεκμηριώνοντας την κριτική επισήμανε ότι «η οριστική παραχώρηση χρήσης ή κυριότητες εξασφαλίζεται μέσω των ρυθμίσεων στο όνομα διάσπαρτης αγροτικής νομοθεσίας που είναι δύσχρηστη στην εφαρμογή της», «αφορά εκτάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις» ενώ είναι ψευδεπίγραφες οι όποιες αναφορές σε εξαιρέσεις. Παραθέτοντας συγκεκριμένο παράδειγμα η Δ. Μανωλάκου επισήμανε πως «με το άρθρο 29 γίνεται απόπειρα να νομιμοποιηθούν όλες οι εκχερσώσεις, όλες ίσως και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου» αφού «ορίζει ως χρονολογία το έτος 1975» τη στιγμή που «είναι γνωστό σε όλους και στους συντάκτες της διάταξης ότι δεν υπάρχει αεροφωτογράφηση, το μόνο αντικειμενικό στοιχείο που να καλύπτει όλη τη χώρα κοντινή σε αυτή την ημερομηνία».

Συνολικά, η Δ. Μανωλάκου τόνισε πως «προωθείτε νέα μέτρα που συμβαδίζουν με την όλη πολιτική της ιδιωτικοποίησης. Αλλάζετε χρήση γης με μαζικό μάλιστα τρόπο για να ικανοποιήσετε επιχειρηματικά συμφέροντα».

Σχολιάζοντας άλλες διατάξεις του προτεινόμενου νόμου η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «είναι εισπρακτικό» και παράλληλα «ιδιωτικοποιείτε αντικείμενα που μπορούν να εκτελούνται από υπηρεσίες του υπουργείου» όπως «την ψηφιακή απεικόνιση σε συγκεκριμένο ιδιώτη χωρίς διαγωνισμό με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως ενδιάμεσο» και παράλληλα «μειώνετε την κρατική γη και τις αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου όπως η διεύθυνση πολιτικής γης. Περιορίζετε την κρατική περιουσία και παρουσία». Κλείνοντας την παρέμβαση της η Δ. Μανωλάκου χαρακτήρισε «ψίχουλα» διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν την παροχή μικρών εκτάσεων δημόσιας γης σε νέους αγρότες τονίζοντας γενικότερα πως «για εμάς η γη δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό που πρέπει να αξιοποιείται σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Πρέπει να αξιολογείται ως προς τη χρήση της για να γίνει πιο αποδοτική για τις λαϊκές ανάγκες όχι τον επιχειρηματία και τα κέρδη του».

ΤΡΙΚΑΛΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία πραγματοποίησε, χτες, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Τρικάλων, αντιδρώντας, άμεσα, στην αποστολή ειδοποιητηρίων σε Τρικαλινούς που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης», που εμπεριέχουν την απειλή για κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

Στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Επιτροπής με εκπροσώπους της Εφορίας, αφού απαίτησαν να σταματήσουν, αμέσως να στέλνονται αυτά τα εκβιαστικά - τρομοκρατικά ειδοποιητήρια, επεσήμαναν ότι πιθανός στόχος αυτής της μεθόδευσης είναι να εκβιάσουν πολλά λαϊκά νοικοκυριά - ανεξάρτητα από την πλήρη διαφωνία τους για το χαράτσι και την αγανάκτησή τους - να δανειστούν, ή να κόψουν από άλλες ανάγκες για να το πληρώσουν, μπροστά μάλιστα στην απειλή της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.

Η απάντηση που δόθηκε από τους αρμοδίους είναι, ότι είναι υποχρέωση της Εφορίας να τηρήσει το νόμο και ότι, τις επόμενες μέρες θα λάβουν τέτοια ειδοποιητήρια 10.000 οφειλέτες στα Τρίκαλα!

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Τρικάλων, σημειώνει: «Το ΠΑ.ΜΕ., η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, καλούν τους Τρικαλινούς εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους να μην υποκύψουν σ' αυτούς τους ωμούς εκβιασμούς της Κυβέρνησης και των εισπρακτικών της μηχανισμών.

Να συμπαραταχθούν με τις Λαϊκές Συσπειρώσεις, τις Λαϊκές Επιτροπές που έχουν στηθεί σε κάθε γειτονιά, να πυκνώσουμε τις γραμμές του αγώνα, με ακόμα πιο μαζικές, πιο δυναμικές κινητοποιήσεις για την κατάργηση των χαρατσιών για την ανατροπή της Κυβέρνησης που τα επιβάλει».

ΠΕΛΑΤΕΣ ENERGA - HELLAS POWER
Εκβιασμός για το χαράτσι

Ο ωμός εκβιασμός της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος επανέρχεται με σφοδρότητα για εκείνους, από τους 210.000 πρώην πελάτες των ENRERGA και HELLAS POWER, που δε θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το Διαχειριστή του Συστήματος, ανακοίνωσε χτες ότι όποιος δεν πληρώσει το χαράτσι μέχρι τις 25 του Απρίλη, οπότε και λήγει η τρίμηνη προθεσμία κάλυψης της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ, δε θα μπορεί να υπογράψει νέα σύμβαση, άρα θα σταματήσει και η ΔΕΗ να τον καλύπτει!

ΕΦΕΤ
Ανακαλείται ελαιόλαδο

Ανακαλείται παρτίδα ελαιόλαδου που παρασκευάζεται από την «Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου ΛΕΣΕΛ» καθώς, όπως προέκυψε από εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, το χαρακτηριστικό «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» που αναγράφεται στη συσκευασία δεν ανταποκρίνεται στα ποιοτικά κριτήρια που προβλέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο. Πρόκειται για το λάδι με την εμπορική επωνυμία «ΜΥΤΙΛΗΝΙΩ, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» σε συσκευασία των 5L με ημερομηνία λήξης 12-11-2012. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ