Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Οριακή η λειτουργία του συστήματος

Διακοπή εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από σήμερα και μείωση παραγωγής από μονάδες αερίου

Σε οριακά σημεία έχει φτάσει το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα φυσικού αερίου, που από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - χωρίς να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο - προκαλώντας προβλήματα και στην ηλεκτροπαραγωγή. Από σήμερα διακόπτονται επ' αόριστο οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Επίσης, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο περιέκοψαν τη λειτουργία τους μετά από αίτημα του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή του συστήματος). Αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή λιγνιτικών μονάδων. «Κλειδί» για τις εξελίξεις είναι η πρωτοφανής αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά, λόγω των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με τη διακοπή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από την τουρκική BOTAS και την απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες, για τους ίδιους λόγους.

Η ζήτηση για την τρέχουσα βδομάδα εκτιμάται από το ΔΕΣΦΑ στις 230.000 μεγαβατώρες (περίπου 19,9 εκατ. κ.μ. αερίου) ημερησίως, όταν το Γενάρη κινούνταν στις 194.000 μεγαβατώρες (16,8 εκατ. κ.μ. αερίου), κάτι που θεωρήθηκε «ιστορικό ρεκόρ». Η δυνατότητα αεριοποίησης του σταθμού στη Ρεβυθούσα είναι 140.000 μεγαβατώρες ημερησίως (12,1 εκατ. κ.μ. αερίου). Παράγοντες της ΔΕΠΑ ανέφεραν ότι η ημερήσια τροφοδοσία από τη Ρωσία φτάνει τις 250.000 μεγαβατώρες. Ωστόσο, οι πληροφορίες που παρέχει ο ΔΕΣΦΑ για την «τεχνική δυναμικότητα» ημερήσιας εισροής στο Σύστημα από το σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο, απ' όπου έρχεται το ρωσικό αέριο, είναι οι 109.000 μεγαβατώρες. Εξάλλου, με μικρότερες καταναλώσεις μέσα στο Γενάρη, θεωρήθηκε κρίσιμη η επιπρόσθετη τροφοδοσία της Ρεβυθούσας, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, στην Τουρκία και την Ελλάδα αποκάλυψαν τις αδυναμίες του συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Την Πέμπτη 9 του Φλεβάρη και αφού είχαν προκληθεί ήδη τα πρώτα προβλήματα με διακοπή της ροής φυσικού αερίου από την Τουρκία, ο ΔΕΣΦΑ σημείωνε ότι «ο Διαχειριστής κατόρθωσε να ξεπεράσει τις δυσμενείς συνθήκες χωρίς να υπάρξει κανένας περιορισμός στην κατανάλωση φυσικού αερίου».
  • Μόλις μια μέρα μετά, την Παρασκευή 10 του Φλεβάρη, ο ΔΕΣΦΑ κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση για την απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας!
  • Το Σάββατο 11 του Φλεβάρη, ο ΔΕΣΦΑ εκδίδει επείγουσα κλήση υποβολής προσφορών για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.
  • Στις 13 του Φλεβάρη προκαλείται κάποιο αδιευκρίνιστο πρόβλημα στην παράδοση υγροποιημένου φορτίου από την αλγερινή SONATRACH στη Ρεβυθούσα. Την ίδια μέρα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετά από εισηγήσεις ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ για χαμηλή στάθμη των υδάτινων αποθεμάτων, αποφασίζει νέα όρια κατώτατης στάθμης, που συνεπάγονται περιορισμό της υδροηλεκτρικής παραγωγής.
  • Χτες, 15 του Φλεβάρη, σημειώθηκε νέα αναβολή για την παράδοση του LNG στη Ρεβυθούσα και ο ΔΕΣΦΑ εκτιμά ότι η παράδοση θα γίνει το Σάββατο!
  • Από σήμερα, 16 του Φλεβάρη, απαγορεύονται οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπουργική απόφαση λαμβάνει υπόψη τη μειωμένη διαθεσιμότητα θερμικών μονάδων. Τον περιορισμό της παραγωγής στις υδροηλεκτρικές μονάδες λόγω χαμηλών υδάτινων αποθεμάτων. Τα προβλήματα επάρκειας ηλεκτροπαραγωγής σε Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, που έχουν απαγορεύσει επίσης την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Την αύξηση της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των καιρικών συνθηκών. Την αδυναμία κανονικής λειτουργίας του διασυνοριακού εμπορίου, παρά τις «υψηλότατες τιμές» χονδρικής, που άγγιξαν πολλές φορές την ανώτατη οριζόμενη τιμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ