ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οι ανταγωνισμοί στο προσκήνιο

Νεκροί δύο ακόμη δημοσιογράφοι στη Χομς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Κλιμακώνονται οι ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις δύο μόλις 24ωρα πριν από την πραγματοποίηση της πρώτης συνόδου των λεγόμενων «Φίλων της Συρίας», που αναμένεται να εντείνει παντοιοτρόπως τις πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία. Το κλίμα βάρυνε περαιτέρω μετά την είδηση για το θάνατο δύο ξένων δημοσιογράφων στη Χομς, και τον τραυματισμό δύο άλλων.

Σε αντικείμενο διπλωματικών παζαριών εξελίσσεται η προοπτική δημιουργίας «ανθρωπιστικών διαδρόμων», όπως επαναλαμβάνει με επιμονή τις τελευταίες μέρες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Χτες, στο ζήτημα αναφέρθηκε ξεκάθαρα η Μόσχα, τόσο διά του Προέδρου Μεντβέντεφ όσο και διά του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του σχεδίου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Το σχέδιο προβλέπει μια πρώτη εκεχειρία ορισμένων ημερών, για να μπορέσουν τα μέλη του να φθάσουν οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη και μια δεύτερη συμφωνία για κατάπαυση πυρός δύο ώρες καθημερινά, προκειμένου να διασφαλίζεται η απομάκρυνση τραυματιών, νεκρών και γυναικόπαιδων καθώς και η παροχή τροφής, νερού και φαρμάκων.

Η ρωσική πλευρά ξεκαθάρισε ότι θα υποστηρίξει και την, εντός των ημερών, αποστολή της επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στη Συρία, της Βάλερι Εϊμος, με στόχο να συζητήσει με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και να διασφαλίσει την εφαρμογή αν όχι του σχεδίου του Ερυθρού Σταυρού, κάποιου παρόμοιου. Η Μόσχα τόνισε ότι συζητά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να βρεθεί λύση αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται τη λύση των «ανθρωπιστικών διαδρόμων», όπως τίθεται μέχρι στιγμής «γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει, αν δεν υπάρξει συναίνεση από όλους, στην αναγκαιότητα λήψης στρατιωτικών μέτρων για τη διατήρησή τους».

Ο Ρώσος Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του, χτες, και συμφώνησαν ότι τάσσονται υπέρ της διπλωματικής λύσης διά του διαλόγου και ενάντια σε κάθε ξένη επέμβαση. Με τη ρωσική θέση διαφώνησε ο Σαουδάραβας βασιλιάς, που επίσης συνομίλησε με τον Μεντβέντεφ. Ο Αμπντουλάχ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει λόγος για διάλογο όπως συμπεριφέρεται η Δαμασκός», επιμένοντας στη θέση περί αποχώρησης Ασαντ από την εξουσία και περί αναγκαιότητας στήριξης, παντοιοτρόπως, της αντιπολίτευσης. Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, που είναι ένα μόνο μέρος των αντικαθεστωτικών, που εκφράζει κυρίως τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι «ίσως μόνο μια ξένη επέμβαση θα διασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την κατάπαυση του πυρός».

Δυο ακόμη νεκροί δημοσιογράφοι

Η 50χρονη Αμερικανίδα Μάρι Κόλβιν, βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής των «Σάντεϊ Τάιμς» και ο 28χρονος Γάλλος βραβευμένος πολεμικός φωτορεπόρτερ Ρεμί Οσλίκ, όπως φαίνεται, σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα έπληξε το κτίριο που έμεναν στη Χομς, όπου είχαν εισέλθει χωρίς άδεια των συριακών αρχών. Φέρονται να τραυματίστηκαν άλλοι δύο δημοσιογράφοι, με τη Γαλλίδα Εντίτ Μπουβιέ να είναι σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς, όμως να έχει διευκρινιστεί πώς θα απομακρυνθούν από τη Χομς.

Οι συριακές αρχές κάλεσαν όλους τους ξένους δημοσιογράφους που έχουν εισέλθει στη χώρα παρανόμως να δηλώσουν την παρουσία τους. Το χαμό των δημοσιογράφων καταδίκασαν ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και πολλές άλλες κυβερνήσεις. Στη Συρία, ήδη, έχουν σκοτωθεί τέσσερις Σύροι δημοσιογράφοι, ο Γάλλος εικονολήπτης Ζιλ Ζακιέ (σε επίσκεψη συνοδεία του συριακού στρατού), και ο βετεράνος ανταποκριτής των «Νιου Γιορκ Τάιμς» Αντονι Σχαντίντ, πιθανότατα από κρίση άσθματος.

ΚΙΝΑ - ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Σημάδια διαφοροποίησης της Κίνας

Σε αντίθεση από τη Ρωσία, η Κίνα δεν αποκλείει τη συμμετοχή της στη σύνοδο των λεγόμενων «φίλων της Συρίας», που ξεκινά στις 24/2 στην Τύνιδα, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουν Λέι: «Η Κίνα εξακολουθεί να μελετά το ρόλο αυτής της συνάντησης και τους μηχανισμούς της».

Να σημειωθεί πως πριν λίγες μέρες στη Δαμασκό είχε βρεθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τζάι Τζιούν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασάντ, και εξέφρασε την υποστήριξη της κινεζικής πλευράς στο σχέδιό του να οργανώσει δημοψήφισμα το οποίο θα οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές προκειμένου να τερματιστεί η κρίση. Ο Τζάι Τζιούν σημείωσε πως η Κίνα παρακολουθεί προσεχτικά πώς εξελίσσεται η κατάσταση στη Συρία και ανησυχεί για την κλιμάκωση της κρίσης που πλήττει αυτή τη χώρα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις της χώρας «να σταματήσουν άμεσα τη βία κατά των πολιτών» και να επαναφέρουν τη σταθερότητα και την τάξη στη χώρα, επειδή μόνο σε ένα σταθερό περιβάλλον μπορεί να γίνει η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικών μεταρρυθμίσεων, η ανάπτυξη της χώρας και η εξασφάλιση της ευημερίας του λαού.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή, Γου Σίκε, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ισραήλ (20/02) και είχε συναντήσεις στην Ιερουσαλήμ, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιντγκόρ Λίμπερμαν, καθώς και με τον απεσταλμένο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Ιτσχάκ Μολχό. Ο Γου Σίκε ενημέρωσε την ισραηλινή πλευρά για την πολιτική και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κίνα σχετικά με το συριακό ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως η Κίνα στηρίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης και καταδικάζει κάθε πράξη βίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Οπως δήλωσε ο Γου Σίκε, οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν πολιτικό διάλογο, ο οποίος δε θα συνοδευόταν από καμία προϋπόθεση.

Από τη μεριά του, ο Α. Λίμπερμαν σημείωσε, πως «μια σειρά αναταραχών στη Μέση Ανατολή οδήγησε σε σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, και σ' αυτήν την κατάσταση το Ισραήλ θα υπολογίσει με μεγάλη προσοχή τη σημαντική επιρροή και το ρόλο της Κίνας στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα».


Ι.Π.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Δηλώνει «παρούσα» σε επέμβαση η Βρετανία

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Σχέδια βομβαρδισμού Σομαλών ισλαμιστών και «πειρατών», ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές της νότιας Σομαλίας, από βρετανικές και άλλες δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εξέταζε το Λονδίνο την τελευταία διετία, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι «προληπτικού» χαρακτήρα αεροπορικές επιδρομές θα πραγματοποιούνταν από βαριά οπλισμένα ελικόπτερα που θα απογειώνονταν από βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη που περιπολούν στον Κόλπο του Αντεν στο πλαίσιο «καταπολέμησης» της πειρατείας. Σχεδίαζε, δηλαδή, να πραγματοποιήσει παρόμοιες επιχειρήσεις με αυτές που πραγματοποιούν την τελευταία τετραετία οι ΗΠΑ κατά Σομαλών ισλαμιστών και πειρατών.

Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δε φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει για τα καλά τα σχέδια προληπτικών επιθέσεων στη Σομαλία, αφού έως και πριν λίγες βδομάδες υποστήριζε μία τέτοια επέμβαση χαρακτηρίζοντας τη Σομαλία «ένα αποτυχημένο κράτος που απειλεί τα βρετανικά συμφέροντα». Χτες, μάλιστα, δήλωσε ότι η Σομαλία «θα έπρεπε να απολαμβάνει μία "Αραβική Ανοιξη" δικού της τύπου αλλά δεν μπορεί γιατί οι ισλαμιστές της "Αλ Σαμπάμπ" εξαπολύουν ιερό πόλεμο εντός και εκτός των συνόρων της χώρας».

Πάντως, η κυβέρνηση Κάμερον θα φορέσει τη μάσκα του «φιλάνθρωπου» και του «χορηγού» αφού πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο διεθνής διάσκεψη δωρητών για τη Σομαλία με σκοπό τη συγκέντρωση αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων για τη «σταθεροποίηση και ανάπτυξη» στο Κέρας της Αφρικής. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι από 50 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων θα είναι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Μέσα σε όλα αυτά, αιθιοπικά στρατεύματα που έχουν εισβάλει στη Σομαλία, από το τέλος του 2011, με πρόσχημα τους ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», κατέλαβαν χτες τη σημαντική κεντρική πόλη Μπαϊντόα. Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο απόφασης για αύξηση της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία, κατά 5.700 στρατιώτες, από το Μπουρούντι και την Ουγκάντα.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διαφωνία με τους επιθεωρητές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε, τελικά, και η τελευταία διήμερη επίσκεψη ομάδας υψηλόβαθμων επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στην ιρανική πρωτεύουσα. Μετά την αποχώρηση της ομάδας από την Τεχεράνη, της οποίας επικεφαλής ήταν ο υποδιευθυντής του Συμβουλίου της ΔΕΑΕ και επικεφαλής όλων των επιθεωρητών, Χέρμαν Νακάερτς, εκδόθηκε ανακοίνωση από τα κεντρικά της Επιτροπής στη Βιέννη, όπου εκφράζεται «λύπη για τη μη κατάληξη σε συμφωνία και αυτού του γύρου επαφών, αν και το πνεύμα των συναντήσεων ήταν εποικοδομητικό».

Στο ίδιο κείμενο, που φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Γιουκίγια Αμάνο, επισημαίνεται ότι δεν επιτράπηκε στην αντιπροσωπεία, για άλλη μια φορά, να εισέλθει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν μέσα στο στρατόπεδο Παρσίν και αφήνεται να εννοηθεί ότι για άλλη μια φορά δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα σχετικά με τις υπόνοιες ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει στρατιωτικό χαρακτήρα. Η ανακοίνωση κλείνει αναφέροντας ότι εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος «θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα». Στις 5 Μάρτη θα συνεδριάσει το συμβούλιο κυβερνητών της ΔΕΑΕ, όπου αναμένεται να τεθεί εκ νέου το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Από την πλευρά της, η ιρανική ηγεσία, διά του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις της ότι «δεν επιδιώκει απόκτηση πυρηνικών όπλων γιατί είναι αντίθετα με την ισλαμική θρησκεία». Επίσης, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήριζε «ικανοποιητικά» τα αποτελέσματα των επαφών και εκτιμούσε ότι «η συνεργασία με τη ΔΕΑΕ βαίνει πολύ καλά».

Νέες ρωσικές επισημάνσεις

Μια επίθεση κατά του Ιράν «θα είναι καταστροφική για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο το σύστημα διεθνών σχέσεων παγκοσμίως», δήλωνε κατηγορηματικά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, καθιστώντας ξεκάθαρη τη ρωσική διαφωνία σε μια τέτοια προοπτική. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η αμερικανική βάση Μανάς στο Κιργιστάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράν ως ορμητήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ