Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Δηλώνει «παρούσα» σε επέμβαση η Βρετανία

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Σχέδια βομβαρδισμού Σομαλών ισλαμιστών και «πειρατών», ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές της νότιας Σομαλίας, από βρετανικές και άλλες δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εξέταζε το Λονδίνο την τελευταία διετία, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι «προληπτικού» χαρακτήρα αεροπορικές επιδρομές θα πραγματοποιούνταν από βαριά οπλισμένα ελικόπτερα που θα απογειώνονταν από βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη που περιπολούν στον Κόλπο του Αντεν στο πλαίσιο «καταπολέμησης» της πειρατείας. Σχεδίαζε, δηλαδή, να πραγματοποιήσει παρόμοιες επιχειρήσεις με αυτές που πραγματοποιούν την τελευταία τετραετία οι ΗΠΑ κατά Σομαλών ισλαμιστών και πειρατών.

Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δε φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει για τα καλά τα σχέδια προληπτικών επιθέσεων στη Σομαλία, αφού έως και πριν λίγες βδομάδες υποστήριζε μία τέτοια επέμβαση χαρακτηρίζοντας τη Σομαλία «ένα αποτυχημένο κράτος που απειλεί τα βρετανικά συμφέροντα». Χτες, μάλιστα, δήλωσε ότι η Σομαλία «θα έπρεπε να απολαμβάνει μία "Αραβική Ανοιξη" δικού της τύπου αλλά δεν μπορεί γιατί οι ισλαμιστές της "Αλ Σαμπάμπ" εξαπολύουν ιερό πόλεμο εντός και εκτός των συνόρων της χώρας».

Πάντως, η κυβέρνηση Κάμερον θα φορέσει τη μάσκα του «φιλάνθρωπου» και του «χορηγού» αφού πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο διεθνής διάσκεψη δωρητών για τη Σομαλία με σκοπό τη συγκέντρωση αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων για τη «σταθεροποίηση και ανάπτυξη» στο Κέρας της Αφρικής. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι από 50 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων θα είναι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Μέσα σε όλα αυτά, αιθιοπικά στρατεύματα που έχουν εισβάλει στη Σομαλία, από το τέλος του 2011, με πρόσχημα τους ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», κατέλαβαν χτες τη σημαντική κεντρική πόλη Μπαϊντόα. Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο απόφασης για αύξηση της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία, κατά 5.700 στρατιώτες, από το Μπουρούντι και την Ουγκάντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ