Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Σημάδια διαφοροποίησης της Κίνας

Σε αντίθεση από τη Ρωσία, η Κίνα δεν αποκλείει τη συμμετοχή της στη σύνοδο των λεγόμενων «φίλων της Συρίας», που ξεκινά στις 24/2 στην Τύνιδα, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουν Λέι: «Η Κίνα εξακολουθεί να μελετά το ρόλο αυτής της συνάντησης και τους μηχανισμούς της».

Να σημειωθεί πως πριν λίγες μέρες στη Δαμασκό είχε βρεθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τζάι Τζιούν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασάντ, και εξέφρασε την υποστήριξη της κινεζικής πλευράς στο σχέδιό του να οργανώσει δημοψήφισμα το οποίο θα οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές προκειμένου να τερματιστεί η κρίση. Ο Τζάι Τζιούν σημείωσε πως η Κίνα παρακολουθεί προσεχτικά πώς εξελίσσεται η κατάσταση στη Συρία και ανησυχεί για την κλιμάκωση της κρίσης που πλήττει αυτή τη χώρα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις της χώρας «να σταματήσουν άμεσα τη βία κατά των πολιτών» και να επαναφέρουν τη σταθερότητα και την τάξη στη χώρα, επειδή μόνο σε ένα σταθερό περιβάλλον μπορεί να γίνει η υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικών μεταρρυθμίσεων, η ανάπτυξη της χώρας και η εξασφάλιση της ευημερίας του λαού.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή, Γου Σίκε, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ισραήλ (20/02) και είχε συναντήσεις στην Ιερουσαλήμ, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιντγκόρ Λίμπερμαν, καθώς και με τον απεσταλμένο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Ιτσχάκ Μολχό. Ο Γου Σίκε ενημέρωσε την ισραηλινή πλευρά για την πολιτική και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κίνα σχετικά με το συριακό ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως η Κίνα στηρίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης και καταδικάζει κάθε πράξη βίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Οπως δήλωσε ο Γου Σίκε, οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν πολιτικό διάλογο, ο οποίος δε θα συνοδευόταν από καμία προϋπόθεση.

Από τη μεριά του, ο Α. Λίμπερμαν σημείωσε, πως «μια σειρά αναταραχών στη Μέση Ανατολή οδήγησε σε σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, και σ' αυτήν την κατάσταση το Ισραήλ θα υπολογίσει με μεγάλη προσοχή τη σημαντική επιρροή και το ρόλο της Κίνας στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ