ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΕΜΠΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αύξηση τελών μέχρι 100% για κατοίκους, μείωση 30% για βιομήχανους

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει, στην πράξη, ότι η Τοπική Διοίκηση είναι ταγμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των συμφερόντων του λαού, αποτελεί η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Τεμπών Λάρισας να αυξήσει τα δημοτικά τέλη για τους δημότες και να τα μειώσει για τους βιομήχανους της περιοχής.

Συγκεκριμένα, πριν λίγο καιρό, η Δημοτική Αρχή - πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ- αποφάσισε την αύξηση των δημοτικών τελών για τους κατοίκους του δήμου από 11% μέχρι και 100%. Τώρα, μαζί με τις δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης που πρόσκεινται στη ΝΔ, ψήφισαν στο δημοτικό συμβούλιο για μείωση κατά 30% στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας που πληρώνουν 2 επιχειρήσεις - BETTINΑ, SILKECOLOUR - που λειτουργούν στη Βιομηχανική Περιοχή Μακρυχωρίου κι ανάλογη μείωση θα υπάρξει για τις άλλες επιχειρήσεις.

Με βάση αυτές τις αποφάσεις, στα χωριά του δήμου οι μικρομαγαζάτορες θα πληρώνουν δημοτικά τέλη από 1,4 μέχρι και 2,3 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο του μαγαζιού τους και οι κάτοικοι από 1,2 μέχρι 1,4 ευρώ για κάθε τ.μ. του σπιτιού τους, ενώ οι βιομήχανοι, από 1,4 ευρώ που πλήρωναν, τώρα θα πληρώνουν 0,98 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο των βιομηχανιών τους. Και, φυσικά, το ποσό που χαρίζουν στους βιομήχανους θα πληρωθεί από τα ταμεία του δήμου, δηλαδή από τους άγρια φορολογούμενους εργαζόμενους, αγρότες και μικροεπαγγελματίες της περιοχής.

Την απόφαση αυτή καταψήφισαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ σε ανακοίνωση της παράταξης, ανάμεσα στα άλλα, επισημαίνεται: «Είναι πραγματικά πρόκληση, σήμερα που η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, σε συνεργασία με τρόικα και Ευρωπαϊκή Ενωση, σφαγιάζουν μισθούς και συντάξεις κάνοντας τους βιομήχανους να τρίβουν τα χέρια τους για τους μισθούς των 480 ευρώ που θα πληρώνουν τους εργαζόμενους και τα ακόμα περισσότερα κέρδη που θα αποκομίζουν, ο δήμος να μειώνει τα τέλη των βιομηχάνων στο όνομα της "ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας". Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες της περιοχής να καταδικάσουν την απόφαση αυτή και να απαιτήσουν όλοι μαζί τη μείωση των δημοτικών τελών για τους ίδιους και όχι για τους βιομήχανους».

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Κινητοποίηση στη ΔΕΗ για τα χαράτσια

Συγκέντρωση στη ΔΕΗ Καλλιθέας πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής και της Επιτροπής Ανέργων, για να καταθέσουν τους πληρωμένους λογαριασμούς χωρίς το χαράτσι για τα ακίνητα, απαιτώντας παράλληλα η ΔΕΗ να μην προχωρήσει στη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό, σε κανένα μικρομάγαζο.

Μέλη της Λαϊκής Επιτροπής και της Επιτροπής Ανέργων στην εξόρμηση που πραγματοποίησαν, κάλεσαν το λαό να συσπειρωθεί και να οργανωθεί στις Λαϊκές Επιτροπές και στις Επιτροπές Αγώνα που έχουν στηθεί και όλοι μαζί να αγωνιστούν με κάθε τρόπο, για να μην περάσουν στην πράξη όλα τα εκβιαστικά και αντεργατικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση στις λαϊκές οικογένειες. Επιπλέον, κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας.

  • Σήμερα Σάββατο 18 Φλεβάρη, η Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού προγραμματίζει πικετοφορία στις 11 το πρωί στη Μηχανιώνα. Την Τρίτη 21 Φλεβάρη, πικετοφορίες θα γίνουν από τη Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας - Τριανδρίας στις 6.30 μ.μ. και από τη Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού στις 6.30 μ.μ. στην Επανωμή.
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕΙΣΜΟΣ 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 10.05 το πρωί, στην περιοχή του Σαρωνικού κόλπου και έγινε αισθητή στην Αθήνα, σε όλη την κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο. Στην Κορινθία, ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός και αρκετοί βγήκαν από τα σπίτια τους, χωρίς πάντως να αναφερθούν κάποιες ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 11 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κορίνθου.

ΜΟΝΙΜΟΣ ΛΟΧΙΑΣ τραυματίστηκε βαριά, χτες το πρωί, στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ) Βελεστίνου, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες - οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ατύχημα που συνέβη με άρμα μάχης - και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου για να χειρουργηθεί.

Στους δήμους 83 ακίνητα του ΕΟΤ

Ανοίγει παραπέρα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση ακινήτων, καθώς με τροπολογία που πέρασε σε νόμο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, παραχωρείται η κυριότητα, διοίκηση και διαχείριση 83 ακινήτων του ΕΟΤ σε 56 δήμους. Από λαϊκή περιουσία που πρέπει να είναι, μεθοδεύεται δηλαδή η μετατροπή των ακινήτων σε πεδία κερδοσκοπίας, που θα μπορούν να γεύονται όσοι πληρώνουν το ανάλογο τίμημα.

Η γενικότερη κατεύθυνση εκμετάλλευσης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας είναι δεδομένη, άλλωστε καταγράφεται και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, Το ίδιο και η οικονομική ανέχεια των δήμων, οι οποίοι προφανώς θα παραχωρήσουν τα ακίνητα σε ιδιώτες, «ευελπιστώντας» με τη σειρά τους σε κάποιο έσοδο από την εκμετάλλευση. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Δήμου Πειραιά να εκχωρήσει σε ιδιώτη τις δύο πλαζ «Βοτσαλάκια» και «Φρεαττύδα» της περιοχής, ενέργεια που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα τα ακίνητα των δήμων συνολικά ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί. Στην κατεύθυνση αυτή η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) προχώρησε στην καταγραφή της κτιριακής υποδομής και των ακινήτων των δήμων, με στόχο την «αξιοποίησή» τους. Ως προτεινόμενος τρόπος «αξιοποίησης» είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και οι συμβάσεις παραχώρησης. Δηλαδή για χρόνια το ιδιωτικό κεφάλαιο θα λυμαίνεται λαϊκή περιουσία, την οποία μάλιστα οι λαϊκές οικογένειες για να απολαμβάνουν (π.χ. μια πλαζ) θα πρέπει να πληρώνουν.

Το όλο ξεπούλημα μεθοδεύεται με μπροστάρη την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με αίτημα της οποίας πέρασε στους δήμους η κυριότητα, διοίκηση και διαχείριση των ακινήτων του ΕΟΤ. Αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε να παραχωρηθούν τα ακίνητα στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.

Εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΦΕ:

Αύριο, Κυριακή 19 Φλεβάρη, ώρα 11.00 π.μ., διοργανώνει γιορταστική εκδήλωση με πλούσιο ιστορικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, για τα «69 χρόνια της ΕΠΟΝ», στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (οδός Πανεπιστημίου 52). Η επετειακή αυτή εκδήλωση αφιερώνεται στους κομμουνιστές δασκάλους Ρόζα Ιμβριώτη, Δημήτρη Γληνό, Ελλη Αλεξίου, Κώστα Σωτηρίου και Μιχάλη Παπαμαύρο, που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην Εθνική Αντίσταση. Για τους μεγάλους αυτούς δασκάλους θα μιλήσουν δάσκαλοι και καθηγητές.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη διακίνηση προσκλήσεων παρακαλούμε απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 6974.278.797 (Γεωργία Μαχαίρα - πρόεδρος) και 210.6211.300 (Μυρτώ Σταματάτου - ταμίας).

Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη 2012, στις 7 το απόγευμα, στο ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ (Ομήρου 35, τηλ. 210.9769.036), διοργανώνεται ψυχαγωγική εκδήλωση με τη συμμετοχή της ...«Συμπτωματικής Κομπανίας» (μπουζούκι, κιθάρα, ακορντεόν, κλαρίνο). Η είσοδος είναι ελεύθερη για συγγενείς των φιλοξενουμένων και φίλους του Ιδρύματος.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο κέντρο

Οι πολιτικές εξελίξεις, η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας και οι θέσεις του ΚΚΕ βρίσκονται στο επίκεντρο μιας σειράς περιοδειών και εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας που έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες και συνεχίζονται και το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα Σάββατο 18/02 στις 11 π.μ. προγραμματίζεται περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα στην πλατεία Καραϊσκάκη και στην οδό Μάρνη, με τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ.
  • Μεθαύριο Δευτέρα 20/2 στις 6.30 μ.μ. προγραμματίζεται ομιλία του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ, στο Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Πανόρμου 59 στους Αμπελόκηπους.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Αιγιάλειας) διοργανώνει και προσκαλεί σε εκδήλωση - συνεστίαση, σήμερα, Σάββατο 18 Φλεβάρη και ώρα 7 μ.μ. στο κέντρο «Κάβουρας» - Κατσιδήμα Δημητρίου στα Κουνινά Αιγιάλειας. Στην εκδήλωση, όπου θα κοπεί και η πίτα του παραρτήματος, προβλέπεται μεζές με καλό κρασί και δημοτικά - αντάρτικα τραγούδια (τιμή πρόσκλησης 10 ευρώ).

-- Το παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει «ΕΠΟΝίτικο γλέντι» και καλεί τους αγωνιστές και τους φίλους της ΕΑ και του ΔΣΕ να συμμετάσχουν, αύριο, Κυριακή 19.2.2012, στην ταβέρνα «Μάνα μου Μαντζουράνα μου» στο Βύρωνα (πλατεία Υμηττού, Χρυσοστόμου Σμύρνης 17).

-- Εκδήλωση για τα 69 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ οργανώνει, στις 23 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καλώντας τα μέλη και τους φίλους της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης να παραβρεθούν.

Μετά από μαζική και αποφασιστική παρέμβαση των Λαϊκών Επιτροπών Πολίχνης και Μετεώρων στα γραφεία της ΔΕΗ και της ΔΟΥ Νεαπόλεως επανασυνδέθηκε το ρεύμα σε πολύτεκνη οικογένεια και αποτράπηκε η διακοπή ρεύματος σε 4 άνεργους. Επιτεύχθηκε διακανονισμός των χρεών τους σε 8 δόσεις, παρά την αρχική άρνηση της ΔΕΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ