Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στους δήμους 83 ακίνητα του ΕΟΤ

Ανοίγει παραπέρα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση ακινήτων, καθώς με τροπολογία που πέρασε σε νόμο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, παραχωρείται η κυριότητα, διοίκηση και διαχείριση 83 ακινήτων του ΕΟΤ σε 56 δήμους. Από λαϊκή περιουσία που πρέπει να είναι, μεθοδεύεται δηλαδή η μετατροπή των ακινήτων σε πεδία κερδοσκοπίας, που θα μπορούν να γεύονται όσοι πληρώνουν το ανάλογο τίμημα.

Η γενικότερη κατεύθυνση εκμετάλλευσης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας είναι δεδομένη, άλλωστε καταγράφεται και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, Το ίδιο και η οικονομική ανέχεια των δήμων, οι οποίοι προφανώς θα παραχωρήσουν τα ακίνητα σε ιδιώτες, «ευελπιστώντας» με τη σειρά τους σε κάποιο έσοδο από την εκμετάλλευση. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Δήμου Πειραιά να εκχωρήσει σε ιδιώτη τις δύο πλαζ «Βοτσαλάκια» και «Φρεαττύδα» της περιοχής, ενέργεια που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα τα ακίνητα των δήμων συνολικά ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί. Στην κατεύθυνση αυτή η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) προχώρησε στην καταγραφή της κτιριακής υποδομής και των ακινήτων των δήμων, με στόχο την «αξιοποίησή» τους. Ως προτεινόμενος τρόπος «αξιοποίησης» είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και οι συμβάσεις παραχώρησης. Δηλαδή για χρόνια το ιδιωτικό κεφάλαιο θα λυμαίνεται λαϊκή περιουσία, την οποία μάλιστα οι λαϊκές οικογένειες για να απολαμβάνουν (π.χ. μια πλαζ) θα πρέπει να πληρώνουν.

Το όλο ξεπούλημα μεθοδεύεται με μπροστάρη την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με αίτημα της οποίας πέρασε στους δήμους η κυριότητα, διοίκηση και διαχείριση των ακινήτων του ΕΟΤ. Αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε να παραχωρηθούν τα ακίνητα στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ