ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Προκλητική τροπολογία για ρύθμιση των χρεών τους

Δεν μπήκε καν σε συζήτηση, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η από κοινού κατάθεσή της

Mε μία ανεπίτρεπτη τροπολογία, σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επιχείρησαν χτες να ρυθμίσουν με προκλητικά ευνοϊκούς όρους τα χρέη των κομμάτων τους προς τις τράπεζες. Σε μια περίοδο του τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από τα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης και την τοκογλυφική τακτική των τραπεζών, οι γραμματείς των δύο κομμάτων, Μ. Καρχιμάκης και Α. Λυκουρέτζος αντίστοιχα, που υπέγραφαν την εκπρόθεσμη τροπολογία, θέλησαν να περάσουν διατάξεις που είναι κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα οποία χρωστάνε μεγάλα ποσά στις τράπεζες.

Η τροπολογία, που μετά τις αντιδράσεις δεν μπήκε τελικά σε συζήτηση, προέβλεπε ότι «η αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων ή πιστώσεων που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/2011 από πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς με εκχώρηση των μελλοντικών εσόδων της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης προς εξασφάλισή τους, αφού διαγραφούν οι τυχόν ανεξόφλητοι τόκοι, ρυθμίζεται να εξοφληθεί ολοσχερώς σε ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις και με σταθερό επιτόκιο 4%».

Επίσης, προτείνονταν «για πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις δεν υπερβαίνουν τα 20.000.000 ευρώ, οι ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις να ανέρχονται στο 20% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούνται. Για πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 20.000.000 ευρώ, οι ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις να ανέχρονται στο 50% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούνται.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει απευθείας σε καθέναν από τους εκδοχείς (σ.σ. τράπεζες) τη συμφωνηθείσα τοκοχρεολυτική δόση και το ποσό που απομένει θα καταβάλλεται στα κόμματα και τους συνασπισμούς. Ειδικά από τα οφειλόμενα και μη καταβληθέντα ακόμα ποσά της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης για το 2011, σε κάθε εκδοχέα (σ.σ. τράπεζα) καταβάλλονται μόνο τα οφειλόμενα ποσά τόκων μέχρι την 31/12/2011 και τα υπόλοιπα ποσά καταβάλλονται στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς».

Αλλαγές - βιτρίνα στο «Πόθεν Εσχες»

«Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ στην πρόταση νόμου βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και «ανεξάρτητων»

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή πρόταση νόμου 75 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ορισμένων από τους λεγόμενους «ανεξάρτητους» για αλλαγές στο νόμο περί «πόθεν έσχες».

Με αυτήν προτείνεται να γίνει αναδρομικός έλεγχος από το 1974 στο «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων, να δημεύονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων που δε δηλώνονται στο «πόθεν έσχες» και να αναρτάται στην ιστοσελίδα της Βουλής η περιουσιακή κατάσταση όχι μόνο των βουλευτών, αλλά και των στελεχών τραπεζών, ιδιοκτητών ΜΜΕ, δημοσιογράφων, στελεχών του δημοσίου, δημάρχων, δικαστικών, γιατρών ΕΣΥ κ.ά.

Ψηφίζοντας «Παρών» επί της αρχής, ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος επισήμανε ότι και με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου η ανεπάρκεια της νομοθεσίας για το συγκεκριμένο θέμα θα παραμείνει. Επανέλαβε τις σχετικές προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του τραπεζικού, του φορολογικού και εμπορικού απορρήτου, την ονομαστικοποίηση των μετοχών και όλων των τίτλων του Δημοσίου καθώς και τον έλεγχο στην εξαγωγή κεφαλαίων.

Δεν μπορεί, τόνισε, να λέμε «ναι» στην ελεύθερη αγορά και μετά να διαμαρτυρόμαστε για τα χρήματα που βγαίνουν στο εξωτερικό και τις διάφορες «οφ σορ» εταιρείες. Ο βουλευτής ανέφερε ότι ακόμα και οι σχετικές προτάσεις του ΚΚΕ δεν αρκούν για να λύσουν ολοκληρωτικά το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής πολιτικών προσώπων με επιχειρηματικά συμφέροντα, αφού όσο παραμένει άθικτο το καπιταλιστικό σύστημα, θα ανοίγουν «πόρτες και παράθυρα» διαφυγής για όσους «βάζουν το χέρι στο μέλι».

Στο μεταξύ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έχει κληθεί την ερχόμενη Δευτέρα ο οικονομικός εισαγγελέας Π. Νικουλούδης, προκειμένου να δώσει ό,τι στοιχεία διαθέτει για πολιτικά πρόσωπα που έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό.

ΠΑΣΟΚ
Υποψηφιότητες και στρατόπεδα

Αύριο και την Κυριακή η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Κλιμακώνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει της διήμερης Εθνικής Συνδιάσκεψης, που θα ξεκινάει αύριο, στη διάρκεια της οποίας θα κατατεθούν και επίσημα οι υποψηφιότητες για την προεδρία. Σήμερα, συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, με θέμα τις εσωκομματικές εκλογές στις 18 Μάρτη. Τα επιτελεία των Ευ. Βενιζέλου και Χρ. Παπουτσή, που φαίνεται ότι θα είναι οι δυο υποψήφιοι για την προεδρία, επιδίδονται στη συλλογή υπογραφών μελών του Εθνικού Συμβουλίου για την επίσημη ανακήρυξη της υποψηφιότητάς τους.

Στο μεταξύ, την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χτες ο Π. Μπεγλίτης, εκφράζοντας συγχρόνως τη στήριξή του στον Ευ. Βενιζέλο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Με συνέντευξή του στο «Real Fm», χαρακτήρισε σαν «μοναδική επιλογή» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον υπουργό Οικονομικών και ανέφερε ότι ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του ως εκπρόσωπος Τύπου, γιατί, όπως υποστήριξε, «δε θα ήταν πολιτικά και προσωπικά ηθικό για μένα να παίζω ένα ρόλο επιτήδειου ουδέτερου».

Ο Π. Μπεγλίτης άσκησε κριτική στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που καταθέτουν «ιδεολογικές πλατφόρμες», αναφέροντας ότι «επιχειρούν να διαπραγματευθούν την προσωπική τους κομματική επιβίωση». Οπως δήλωσε, «οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις κινούνται μεταξύ ενδιαφέροντος και αφόρητων κοινοτοπιών». Τη στήριξή τους στον Ευ. Βενιζέλο εξέφρασαν στη διάρκεια δείπνου τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου, Θ. Τσούρας, Κ. Γείτονας, Φώφη Γεννηματά και ο Χρ. Πολυζωγόπουλος. Από την πλευρά του και ο Ηλ. Μόσιαλος με συνέντευξή του υποστήριξε ότι «είναι δεδομένο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ».

ΔΗΣΥ
Αναπαράγει τις αθλιότητες περί «άκρων»

Βασικό θέμα στη συνάντηση που έχει με εκπροσώπους του EFSF

Την άκρως αντιδραστική και επικίνδυνη θεωρία των «άκρων» αναπαρήγαγε η Ντ. Μπακογιάννη, συμμετέχοντας ενεργά στην επιχείρηση συκοφάντησης του εργατικού λαϊκού κινήματος, για την τρομοκράτηση του λαού και τη σταθεροποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος. Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, μετά τις επαφές που είχε στα γραφεία του προσωρινού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF) στις Βρυξέλλες, μετέφερε τον προβληματισμό και την ανησυχία των αξιωματούχων του «για την ενδυνάμωση ακραίων απόψεων και αντιλήψεων» στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρώην υπουργός ενημέρωσε πλήρως τα στελέχη του EFSF «για την πολιτική, την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση στην χώρα δίνοντας έμφαση στα προβλήματα κοινωνικής συνοχής», τις δυσκολίες δηλαδή που έχει το αστικό σύστημα να κουμαντάρει και να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη βάρβαρη πολιτική του.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Επανέλαβε τις καταγγελίες η Ζ. Γεωργαντά

Για «φούσκωμα» του δημόσιου χρέους του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, από το 13,6% στο 15,4% μέσω του συνυπολογισμού ελλειμμάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, μίλησε χτες η Ζ. Γεωργαντά, πρώην μέλος του ΔΣ της υπηρεσίας, κατά την κατάθεσή της στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Υποστήριξε πως χωρίς αυτή τη μεθόδευση, το 2010 το έλλειμμα θα κινούνταν γύρω στο 9%. Ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος υπολογισμός του ελλείμματος υλοποιήθηκε από τον πρόεδρο της υπηρεσίας Α. Γεωργίου, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν και εναλλακτικές προτάσεις υπολογισμού. Υποστήριξε ότι δεν αιτιολογήθηκε η ένταξη των ΔΕΚΟ και 151 επιπλέον φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στον υπολογισμό του ελλείμματος του έτους 2009 που εμφανίστηκε διογκωμένο. Η Ζ. Γεωργαντά δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί πως υπήρξε εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ανέφερε πάντως ότι για τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009 χρησιμοποιήθηκε «η χειρότερη εναλλακτική μέθοδος από αυτές που προβλέπει ο κανονισμός της Γιούροστατ».

Εκδηλώσεις σε Ολλανδία και Δανία

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις - συσκέψεις που διοργανώνουν οι ΚΟ Εξωτερικού του ΚΚΕ στα πλαίσια της 3μηνης Πολιτικής Δράσης για τους νέους μετανάστες.

  • Στην Ολλανδία το Σάββατο 10/3 στην Ουτρέχτη στις 2 μ.μ. στο Kargadoor, Oudegracht 36, θα μιλήσει ο Πάνος Ρετζελάς, Γραμματέας της ΚΟΒ Βελγίου, σε εκδήλωση με νέους μετανάστες, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι θέσεις του ΚΚΕ».
  • Στη Δανία στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚ στη Δανία στην οδό Frederiksuundsvej 82 στην Κοπεγχάγη κάθε Τετάρτη, 5 - 8 μ.μ., νέοι και παλιοί μετανάστες συζητάνε για την πρόταση του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση.
ΠΕΔΥΕ
Εκδήλωση την Κυριακή

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, διοργανώνει εκδήλωση όπου θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Για τους δίκαιους και άδικους πολέμους» του Β.Ι.Λένιν, την Κυριακή 11 Μάρτη στις 11 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΟΤΕ 3ης Σεπτεμβρίου 102, ΑΘήνα. Την παρουσίαση επιμελείται η Βαγγελιώ Σεφέρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ