ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πετυχημένη εκδήλωση για την τεχνική εκπαίδευση

Στο κοινό της εκδήλωσης ήταν εκπαιδευτικοί σπουδαστές αλλά και εργαζόμενοι

MotionTeam

Στο κοινό της εκδήλωσης ήταν εκπαιδευτικοί σπουδαστές αλλά και εργαζόμενοι
Η προσαρμογή της Τεχνικής Εκπαίδευσης στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας σημαίνει πολιτική ταξικών φραγμών στη μόρφωση και δουλειά χωρίς δικαιώματα, όπως σημειώθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και των συλλόγων σπουδαστών δημόσιων ΙΕΚ και ιδιωτικών σχολών. Θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Τεχνική εκπαίδευση για τις κοινωνικές ανάγκες ή τεχνική εκπαίδευση στα γρανάζια του κέρδους;».

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην τεχνική εκπαίδευση, η σύνδεση με τη διά βίου μάθηση, η πρόταση για το νέο τεχνολογικό Λύκειο, το μέλλον που επιφυλάσσεται στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, στις ειδικότητες, στα επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών και συνολικά στην εκπαίδευση. Επίσης οι κατευθύνσεις και οι στόχοι της ΕΕ για την ΤΕΕ, η πρόταση του ΠΑΜΕ για το σήμερα και το αύριο της τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και η οργάνωση των αγώνων.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η επιδίωξη της κυρίαρχης πολιτικής, σε αρμονία με τις αποφάσεις της ΕΕ, να χρησιμοποιήσει την τεχνική εκπαίδευση ως εργαλείο παροχής στην αγορά εργασίας μερικώς καταρτισμένου, φθηνού εργατικού δυναμικού, χωρίς ολοκληρωμένη μόρφωση αλλά με δεξιότητες που θα χρίζουν συνεχών επανακαταρτίσεων μέσω της διά βίου μάθησης. Σημειώθηκε ότι απέναντι σε αυτήν την πολιτική, με αποφασιστικό τρόπο πρέπει να οργανωθούν μεγάλοι αγώνες για την υπεράσπιση του δικαιώματος των μαθητών στη μόρφωση και τα επαγγελματικά δικαιώματα, για βιβλία και καθηγητές, σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα που να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ολόπλευρη μόρφωση, αγώνες ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων και τις απολύσεις εκπαιδευτικών.

Κεντρικός εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Νοτάκης, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο οποίος σημείωσε: «Ο λαός-δημιουργός, οι γονείς, οι σπουδαστές, οι εκπαιδευτικοί καλούμαστε σήμερα να αποφασίσουμε αν θα πάρουμε στα δικά μας χέρια την υπόθεση της Εκπαίδευσης ή θα την αφήσουμε έρμαιο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Αν θα συμβιβαστούμε με την ταξική πολιτική της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης ή θα την αντιπαλέψουμε. Αν θα ανοίξουμε το δρόμο για την αναγκαία αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης που είναι αναπόσπαστη από την ανάγκη μιας νέας οργάνωσης ολόκληρης της κοινωνίας, με άλλη οικονομία που θα παράγει όχι με βάση τα κέρδη των λίγων, αλλά με βάση τις ανάγκες των πολλών».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Βασίλης Ρέβας, η Ιλια Γιαννούδη, μέλος της ομοσπονδίας γονέων, ο Θανάσης Τσαούσης μέλος ΔΣ της κεντρικής διοίκησης εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο Χρήστος Τουρτούρας λέκτορας του παιδαγωγικού τμήματος ΑΠΘ, ο πρόεδρος του ΔΣ Α' ΕΛΜΕ Νίκος Αγαθαγγέλου, μέλη των ΔΣ και των πέντε ΕΛΜΕ του νομού, εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας - δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σπουδαστές δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ, σπουδαστές ΤΕΙ και μαθητές.

Αντιδράσεις στο επικίνδυνο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που προωθεί τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και την παράδοση της πρόληψης στους ιδιώτες, ζητούν οι καθηγητές της Πιερίας, με ψήφισμα που ενέκριναν στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες. Το ψήφισμα αυτό είχαν καταθέσει δύο φορές οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Πιερίας, όμως δεν εγκρίθηκε καθώς οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚ και ΑΑΚ (οπορτουνιστικό συνονθύλευμα) ψήφιζαν λευκό και της ΔΑΚΕ δήλωναν υπέρ με την προϋπόθεση να φύγει η αναφορά στον καπιταλισμό.

Τελικά, η ΓΣ της ΕΛΜΕ ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο με την ονομασία «Κώδικας Ναρκωτικών», «προβλέπει τη νομιμοποίηση της χρήσης, κατοχής και προμήθειας ναρκωτικών ουσιών, την καλλιέργεια ινδικής κάνναβης και την παράδοση της πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης στους ιδιώτες. Το νομοσχέδιο αυτό είναι άλλο ένα δηλητηριώδες όπλο στη φαρέτρα των καπιταλιστών, με στόχο να κοντρολάρουν τις ζωές μας, τα οράματα και τα ιδανικά μας, να κατευθύνουν τα μυαλά μας, τα μυαλά των νέων, στην εξάρτηση, στην υποταγή και προσαρμογή σε ό,τι ευνοεί την πλουτοκρατία». Η ΕΛΜΕ καλεί σε συναγερμό όλους τους εκπαιδευτικούς και τους άλλους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν το έκτρωμα αυτό. «Να αγωνιστούν για την πραγματική απελευθέρωσή τους από όλα τα δεσμά των καπιταλιστών. Δε χαρίζουμε τις ζωές μας, τις ζωές των παιδιών μας σε κανέναν».

Εκδηλώσεις φορέων και συσπειρώσεων
  • Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, διοργανώνουν συζήτηση με θέμα «Μη ναρκώνεις το μυαλό και τη ζωή σου, όχι σε όλα τα ναρκωτικά», αύριο Τετάρτη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα 302 (κεντρικό διάδρομο) του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ομιλητές: Φαίδων Καλοτεράκης, ψυχολόγος, ειδικός βοηθός διευθυντής ΚΕΘΕΑ, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΣΥΝ, Ανδρέας Τσούνης, ψυχολόγος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, Κώστας Τζιάρας, εκπαιδευτικός, στο σχολείο της ΙΚΑΘΗΣ ΚΕΘΕΑ, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ.
  • Ο Εξωραϊστικός - Πολιτιστικός Σύλλογος & Πνευματικό Κέντρο Οικισμού Εκτελωνιστών Δήμου Αλίμου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - Ναι στη ζωή», την Πέμπτη 15 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο (Ιωνίας 96) στο Ανω Καλαμάκι. Ομιλητές: Ιλιάνα Ναζεντιάδου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, πρόεδρος του παραρτήματος Αθήνας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και Κώστας Αρβανίτης, Δημοσιογράφος, μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για τους μαθητές των ΕΠΑΛ

Σε σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας Επαγγελματικών Λυκείων καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας όλους τους μαθητές των ΕΠΑΛ, τα 5μελή και τα 15μελή τους. Η σύσκεψη προγραμματίζεται για το Σάββατο, 17 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252). Το ΣΑΣΑ καλεί τους μαθητές των ΕΠΑΛ να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, να συντονίσουν και να οργανώσουν τον αγώνα τους στο πλάι του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ.

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης

Κάλεσμα αγώνα απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Ωρομισθίων - Αναπληρωτών - Ανέργων Εκπαιδευτικών Αττικής, τονίζοντας πως τα προαποφασισμένα μέτρα δε θα είναι τα τελευταία και τονίζει ότι χρειάζεται «οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο πλευρό του ταξικού κινήματος παλεύουμε για την ανατροπή αυτών των βάρβαρων μέτρων». Απευθύνεται ιδιαίτερα «στους άνεργους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν πρέπει να αποδεχτούν τη σημερινή κατάσταση, τον αποκλεισμό τους από το δικαίωμα στη δουλειά». Καλεί σε συσπείρωση στην Επιτροπή Αγώνα για διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους με πλήρη δικαιώματα, μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.ά.

6ο ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας

Τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών στο 6ο ΕΠΑΛ Πειραιά (απογευματινό) και κυρίως την παντελή έλλειψη πυρασφάλειας, καταγγέλλει με έγγραφό της στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο του σχολείου.

Το έγγραφο κοινοποιείται σε όλους τους αρμόδιους φορείς και αναφέρει:

«Το κτίριο είναι τετραώροφο και κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της τότε εποχής. Σήμερα, εξυπηρετεί τις ανάγκες του πρωινού γυμνασίου - λυκείου (περίπου 850 μαθητές και εκπαιδευτικούς) και άλλους περίπου 180 μαθητές και εκπαιδευτικούς του 6ου απογευματινού ΕΠΑΛ.

Η μη ύπαρξη πυρασφάλειας σε ένα σχολείο που αποτελείται από τέσσερις ορόφους, όπου εκτός των απαρχαιωμένων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων θέρμανσης, λειτουργούν και εργαστήρια μηχανολόγων - οχημάτων, αυξάνουν τους παράγοντες επικινδυνότητας για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό στο σχολείο. Περπατώντας στους ορόφους του κτιρίου δε συναντάς ούτε πυροσβεστήρα», καταγγέλλει το 15μελές και προσθέτει ότι αντί για έξοδο κινδύνου, υπάρχει μια σιδεροκατασκευή που βλέπει στο προαύλιο η οποία «απ' τα πλαϊνά δεν έχει πλέγμα προστασίας και σε περίπτωση εκτάκτου γεγονότος (πυρκαγιάς ή σεισμού), υπάρχει κίνδυνος με το συνωστισμό ή τον πανικό να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα», λένε οι μαθητές και επισημαίνουν την ανάγκη ελέγχου και της στατικότητας του κτιρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ