ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΙΚΑ
Μένει χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς!

Χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς κινδυνεύει να μείνει το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής (ΚΠΥ) του ΙΚΑ, καθώς το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να τους αξιοποιήσει σε διοικητικές θέσεις στα πλαίσια της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Το ΚΠΥ του ΙΚΑ - το μοναδικό δημόσιο κέντρο στη χώρα - λειτουργεί από το 1966 και παρότι κάθε χρόνο δέχεται 5.500 παιδιά και εφήβους των λαϊκών οικογενειών διαθέτει μόλις πέντε κοινωνικούς λειτουργούς. Ασχολείται με περιστατικά που αφορούν μεταξύ άλλων δυσλεξία, κατάθλιψη κτλ. Επίσης κάθε χρόνο προσφέρει στήριξη και σε 6.500 παλιά περιστατικά. Μάλιστα την τελευταία χρονιά παρουσιάστηκε αύξηση της προσέλευσης των περιστατικών κατά 40%, όταν πριν 15 χρόνια τα νέα περιστατικά δε ξεπερνούσαν τα 350.

Κι ενώ πριν τρία χρόνια οι επιστήμονες του Κέντρου είχαν επισημάνει ως αδήριτη ανάγκη τη δημιουργία παραρτημάτων του Κέντρου σε όλη τη χώρα, τώρα η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ετοιμάζεται να πάρει από το ΚΠΥ και τους πέντε κοινωνικούς λειτουργούς στα πλαίσια της «αξιοποίησης του ανθρώπινων πόρων» και του «εξορθολογισμού των δαπανών για την Υγεία».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Φάρμακο και Υγεία για όλο το λαό και δωρεάν!

Ανακοίνωση με αφορμή τις νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για Φάρμακο και Υγεία δωρεάν για όλο το λαό αναδεικνύει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) με ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλοντας τις νέες άγριες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την ψήφιση και του εφαρμοστικού νόμου. Η ΟΕΦΣΕΕ σημειώνει:

«

Ο εφαρμοστικός νόμος για Υγεία, Πρόνοια, Φάρμακο που ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με τη στήριξη των κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου αποτελεί ένα βάρβαρο χτύπημα στο δικαίωμα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όλων των λαϊκών στρωμάτων στην Υγεία και στο Φάρμακο. Σε αυτό το νόμο περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία μαζί με τη συνταγογράφηση φτηνών αντιγράφων φαρμάκων. Συμπληρώνει τις αντεργατικές και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν την Υγεία και το Φάρμακο στην πλήρη εμπορευματοποίηση, με την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, με την εξαίρεση εκατοντάδων φαρμάκων από τη συνταγογράφηση με αποτέλεσμα να τα πληρώνουμε από την τσέπη μας, με την αύξηση των εισφορών μας για την περίθαλψη.

Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: Να προχωρήσουν ακόμα πιο άγριες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να βαρύνουν με όλες τις υποχρεώσεις εργοδοτών και κράτους τις δικές μας πλάτες, να βάζει ο λαός ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει το αυτονόητο δικαίωμα, Υγεία και Φάρμακο. Για το πετσόκομμα αυτό ετοιμάζουν λίστα δραστικών ουσιών που αντιστοιχούν σε κατηγορίες ασθενειών (θεραπευτικά πρωτόκολλα) και βάζουν πλαφόν στη δαπάνη που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο,τι βρίσκεται έξω από αυτά, θα αναγκάζεται να το πληρώνει όποιος το έχει ανάγκη! Προβάλλουν το ψευτοδίλημμα δραστική ουσία ή εμπορική ονομασία, για να αποκρύψουν το κύριο ζήτημα για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και όλα τα λαϊκά στρώματα, που δεν είναι άλλο από τις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες τους στην Υγεία και η ικανοποίησή τους. Οτι η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και στο Φάρμακο πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλο το λαό με επιστημονικά και μόνο κριτήρια, χωρίς καμιά προϋπόθεση, δωρεάν. Αυτό όχι μόνο δεν το εξασφαλίζουν, αλλά, αντίθετα, βάζουν καθαρά οικονομικά κριτήρια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού».

Η ανακοίνωση σημειώνει: «Στον ίδιο εφαρμοστικό νόμο μειώνουν τους μισθούς και καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου και οι κυβερνήσεις τους, όταν μιλούν για Υγεία και Φάρμακο δε μιλούν για κοινωνικό αγαθό αλλά για "κόστος", όπως "κόστος" θεωρούν και τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο, "μισθολογικό" και "μη μισθολογικό". Αυτό το "κόστος" μειώνουν όλα τα χρόνια, ισοπεδώνοντας μισθούς, συντάξεις, παροχές, κάθε ίχνος κοινωνικού χαρακτήρα στην Ασφάλιση και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αφήνουν στο απυρόβλητο και αποκρύπτουν την πραγματική αιτία της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης και όλων των προβλημάτων, που είναι το γεγονός πως η παραγωγή και η διακίνηση του φαρμάκου βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου».

Να πάψει το Φάρμακο να είναι εμπόρευμα

Η ΟΕΦΣΕΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η μαζική διακίνηση αντιγράφων, σε συνδυασμό με τους ανταγωνισμούς μεταξύ των φαρμακοβιομηχάνων που οξύνονται συνεχώς, αυξάνει τις πιθανότητες κυκλοφορίας αναποτελεσματικών, ακόμα και επικίνδυνων φαρμάκων! Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων λειτουργεί με τεράστιες ελλείψεις και αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, στην ουσία καλούνται οι ίδιοι οι φαρμακοβιομήχανοι να βεβαιώσουν ότι τα φάρμακά τους είναι αποτελεσματικά και ασφαλή με εκθέσεις που φτιάχνονται από ιδιωτικές εταιρείες!

Για να εξασφαλιστεί δωρεάν και ποιοτικό φάρμακο για όλο το λαό, πρέπει να πάψει να είναι εμπόρευμα στα χέρια των κεφαλαιοκρατών. Προϋπόθεση είναι να πάψουν τα μέσα παραγωγής να είναι ατομική ιδιοκτησία, να κοινωνικοποιηθούν, έτσι ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι - που σήμερα παράγουν και διακινούν το φάρμακο, αλλά οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους το στερούνται, αν δεν το πληρώσουν - να κάνουν κουμάντο στην παραγωγή και στη διακίνηση του φαρμάκου με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες».

Και η ΟΕΦΣΕΕ καλεί σε πάλη μεταξύ άλλων για:

  • «Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Δωρεάν φάρμακο σε όσους το έχουν ανάγκη. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Κρατικό οργανισμό που θα ερευνά, θα παράγει, θα διακινεί, θα εισάγει και θα ελέγχει το φάρμακο, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα επιστημονικά μέσα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης

Tα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης που απειλούν την ίδια τη λειτουργία του έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος καταγγέλλοντας ότι από το 2009 μέχρι σήμερα οι προϋπολογισμοί για τις λειτουργικές ανάγκες του νοσοκομείου έχουν μειωθεί κατά 80%, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ακόμα και στη θέρμανση.

Παράλληλα, χαρακτήρισε προκλητική την απόφαση της κυβέρνησης να προχωράει σε παρακράτηση ύψους 40% στις συντάξεις όσων φιλοξενούνται σε διάφορους ξενώνες.

Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας Μ. Μπόλαρης είπε ότι το εν λόγω νοσοκομείο είναι ένα από αυτά που σταδιακά θα οδηγηθεί σε κλείσιμο με τη δημιουργία τμημάτων ψυχιατρικής σε όλα τα νοσοκομεία και ως εκ τούτου χαρακτήρισε το αίτημα για πρόσληψη προσωπικού «άστοχο γιατί είναι εκτός του στόχου της αποασυλοποίησης των ασθενών». Οπως ανέφερε, ο στόχος είναι με τη λειτουργία των ψυχιατρικών τμημάτων στα νοσοκομεία να μοιραστούν σε αυτά οι εργαζόμενοι και να ενταχθούν στις ψυχιατρικές δομές που θα αναπτυχθούν.

Στην παρέμβασή του, ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή η περιβόητη μεταρρύθμιση στοχεύει ουσιαστικά στο να περιοριστούν οι δημόσιες δομές πρόνοιας και περίθαλψης και να δοθεί αυτός ο τομέας στη δράση των επιχειρηματικών συμφερόντων και των διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στη δευτερολογία του, ο Μ. Μπόλαρης υπερασπίστηκε την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να παρακρατάει τις συντάξεις των εργαζομένων που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο, λέγοντας ότι πρέπει «ο φιλοξενούμενος να συμμετέχει και με τον δικό του μόχθο στην καλύτερη λειτουργία του ιδρύματος».


ΒΕΡΟΙΑ
Συλλαλητήριο ενάντια στην κατάργηση ΟΕΚ - ΟΕΕ

Δυναμική και μαζική συγκέντρωση και πορεία έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στη Βέροια, πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, του Σωματείου Οικοδόμων Νάουσας και του Σωματείου Συνταξιούχων Νάουσας, ενάντια στην κατάργηση - συγχώνευση των δύο Οργανισμών. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με μαχητική πορεία από τα γραφεία του ΟΕΕ, η οποία κατευθύνθηκε προς τα γραφεία του ΟΕΚ. Μαζί με εργαζόμενους των δύο οργανισμών διαδήλωσαν και απαίτησαν συνέχιση της λειτουργίας των δύο Οργανισμών, να μη γίνει καμία απόλυση, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με πλήρη δικαιώματα, να παράγουν έργο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δικαιούχων.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΚΑΤΣΕΛΗΣ»: Σε 24ωρη απεργία «βγαίνουν» σήμερα Παρασκευή, οι εργαζόμενοι της εταιρείας «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», οι οποίοι απαιτούν άμεσα την καταβολή των δεδουλευμένων. Η εργοδοσία τους χρωστάει δεδουλευμένα περίπου δύο μηνών (απ' τα μέσα Γενάρη), ενώ την ίδια στιγμή, προχωρά σε εξαναγκαστικές μετατάξεις εργαζομένων οι οποίοι ήταν πρωτοπόροι στην 9ήμερη απεργιακή κινητοποίηση του Νοέμβρη. Τότε η εργοδοσία είχε υποσχεθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο πληρωμών, που τώρα όμως το αθετεί και οι εργαζόμενοι ξαναβγαίνουν σε απεργία.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Εκτακτη κοινή γενική συνέλευση οργανώνουν την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού. Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Νίκαιας - Ρέντη (Π. Τσαλδάρη 10). Επίσης, η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας και Περιχώρων, κάνει την ετήσια τακτική απολογιστική γενική συνέλευση την Τετάρτη 21/3/2012 ώρα 10 π.μ. στην αίθουσα της Ενωσης (Σωκράτους 23, 4ος όροφος - Αθήνα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ