Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Φάρμακο και Υγεία για όλο το λαό και δωρεάν!

Ανακοίνωση με αφορμή τις νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για Φάρμακο και Υγεία δωρεάν για όλο το λαό αναδεικνύει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) με ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλοντας τις νέες άγριες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την ψήφιση και του εφαρμοστικού νόμου. Η ΟΕΦΣΕΕ σημειώνει:

«

Ο εφαρμοστικός νόμος για Υγεία, Πρόνοια, Φάρμακο που ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με τη στήριξη των κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου αποτελεί ένα βάρβαρο χτύπημα στο δικαίωμα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όλων των λαϊκών στρωμάτων στην Υγεία και στο Φάρμακο. Σε αυτό το νόμο περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία μαζί με τη συνταγογράφηση φτηνών αντιγράφων φαρμάκων. Συμπληρώνει τις αντεργατικές και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν την Υγεία και το Φάρμακο στην πλήρη εμπορευματοποίηση, με την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, με την εξαίρεση εκατοντάδων φαρμάκων από τη συνταγογράφηση με αποτέλεσμα να τα πληρώνουμε από την τσέπη μας, με την αύξηση των εισφορών μας για την περίθαλψη.

Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: Να προχωρήσουν ακόμα πιο άγριες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να βαρύνουν με όλες τις υποχρεώσεις εργοδοτών και κράτους τις δικές μας πλάτες, να βάζει ο λαός ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχει το αυτονόητο δικαίωμα, Υγεία και Φάρμακο. Για το πετσόκομμα αυτό ετοιμάζουν λίστα δραστικών ουσιών που αντιστοιχούν σε κατηγορίες ασθενειών (θεραπευτικά πρωτόκολλα) και βάζουν πλαφόν στη δαπάνη που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο,τι βρίσκεται έξω από αυτά, θα αναγκάζεται να το πληρώνει όποιος το έχει ανάγκη! Προβάλλουν το ψευτοδίλημμα δραστική ουσία ή εμπορική ονομασία, για να αποκρύψουν το κύριο ζήτημα για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και όλα τα λαϊκά στρώματα, που δεν είναι άλλο από τις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες τους στην Υγεία και η ικανοποίησή τους. Οτι η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και στο Φάρμακο πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλο το λαό με επιστημονικά και μόνο κριτήρια, χωρίς καμιά προϋπόθεση, δωρεάν. Αυτό όχι μόνο δεν το εξασφαλίζουν, αλλά, αντίθετα, βάζουν καθαρά οικονομικά κριτήρια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού».

Η ανακοίνωση σημειώνει: «Στον ίδιο εφαρμοστικό νόμο μειώνουν τους μισθούς και καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου και οι κυβερνήσεις τους, όταν μιλούν για Υγεία και Φάρμακο δε μιλούν για κοινωνικό αγαθό αλλά για "κόστος", όπως "κόστος" θεωρούν και τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο, "μισθολογικό" και "μη μισθολογικό". Αυτό το "κόστος" μειώνουν όλα τα χρόνια, ισοπεδώνοντας μισθούς, συντάξεις, παροχές, κάθε ίχνος κοινωνικού χαρακτήρα στην Ασφάλιση και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αφήνουν στο απυρόβλητο και αποκρύπτουν την πραγματική αιτία της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης και όλων των προβλημάτων, που είναι το γεγονός πως η παραγωγή και η διακίνηση του φαρμάκου βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου».

Να πάψει το Φάρμακο να είναι εμπόρευμα

Η ΟΕΦΣΕΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Η μαζική διακίνηση αντιγράφων, σε συνδυασμό με τους ανταγωνισμούς μεταξύ των φαρμακοβιομηχάνων που οξύνονται συνεχώς, αυξάνει τις πιθανότητες κυκλοφορίας αναποτελεσματικών, ακόμα και επικίνδυνων φαρμάκων! Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων λειτουργεί με τεράστιες ελλείψεις και αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, στην ουσία καλούνται οι ίδιοι οι φαρμακοβιομήχανοι να βεβαιώσουν ότι τα φάρμακά τους είναι αποτελεσματικά και ασφαλή με εκθέσεις που φτιάχνονται από ιδιωτικές εταιρείες!

Για να εξασφαλιστεί δωρεάν και ποιοτικό φάρμακο για όλο το λαό, πρέπει να πάψει να είναι εμπόρευμα στα χέρια των κεφαλαιοκρατών. Προϋπόθεση είναι να πάψουν τα μέσα παραγωγής να είναι ατομική ιδιοκτησία, να κοινωνικοποιηθούν, έτσι ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι - που σήμερα παράγουν και διακινούν το φάρμακο, αλλά οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους το στερούνται, αν δεν το πληρώσουν - να κάνουν κουμάντο στην παραγωγή και στη διακίνηση του φαρμάκου με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες».

Και η ΟΕΦΣΕΕ καλεί σε πάλη μεταξύ άλλων για:

  • «Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Δωρεάν φάρμακο σε όσους το έχουν ανάγκη. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Κρατικό οργανισμό που θα ερευνά, θα παράγει, θα διακινεί, θα εισάγει και θα ελέγχει το φάρμακο, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα επιστημονικά μέσα».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει τις νέες περικοπές στην περίθαλψη στον ΕΔΟΕΑΠ (2023-05-18 00:00:00.0)
Κατάργηση του πλαφόν και κάθε συμμετοχής στα φάρμακα (2014-07-30 00:00:00.0)
...και οι ελλείψεις στην αγορά (2013-03-07 00:00:00.0)
Αλήθειες και ψέματα για τα γενόσημα, τα πρωτότυπα φάρμακα και τη δραστική ουσία (2012-04-08 00:00:00.0)
Η «δραστική ουσία» (2012-04-05 00:00:00.0)
Δωρεάν φάρμακα και υπηρεσίες Υγείας για το λαό (2007-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ