ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις μέσω προσφυγικού ρεύματος

Οι Σύροι πρόσφυγες που φεύγουν μέσω της Τουρκίας λόγω των ένοπλων συγκρούσεων αξιοποιούνται ως μοχλός πίεσης
Οι Σύροι πρόσφυγες που φεύγουν μέσω της Τουρκίας λόγω των ένοπλων συγκρούσεων αξιοποιούνται ως μοχλός πίεσης
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το ενδεχόμενο δημιουργίας «μιας ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας», προκειμένου να εγκατασταθεί το αυξανόμενο κύμα προσφύγων επαναδιατύπωσε, χτες, με επίταση ο Τούρκος πρωθυπουργός. Η Τουρκία, και μέσω αυτού του τρόπου, πρωτοστατεί μαζί με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, υποστηρίζοντας, όπως και στις περιπτώσεις της Λιβύης, της Τυνησίας και της Αιγύπτου, τη λεγόμενη αντιπολίτευση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» (σ.σ. εκ παραδρομής στο αντίστοιχο χτεσινό δημοσίευμα η Τουρκία εμφανιζόταν να μην τους στηρίζει, κάτι που είναι βεβαίως λανθασμένο).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Σύρων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία και μάλιστα τα τελευταία 24ωρα έχουν φτάσει τους 1.000 ανά ημέρα. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους περίπου 230.000 άνθρωποι, αλλά εξ αυτών μόνο οι 30.000 έχουν περάσει τα σύνορα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και υπενθύμισε ότι η Τουρκία «έχει εμπειρία» από ανάλογη περίσταση, καθώς είχε δημιουργήσει ανάλογες ζώνες για πρόσφυγες στα σύνορά της με το Ιράκ, το 1991, κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου. Ταυτόχρονα, οι τουρκικές αρχές κάλεσαν όλους τους Τούρκους υπηκόους που ζουν στη Συρία να εγκαταλείψουν τη χώρα, μιλώντας για «μεγάλο κίνδυνο πλέον λόγω των εξελίξεων».

Η Αγκυρα γνωστοποίησε ότι θα κρατήσει ανοιχτό το προξενείο της στο Χαλέπι, αλλά κλείνει την πρεσβεία της στη Δαμασκό. Το οριστικό κλείσιμο των πρεσβειών τους στη συριακή πρωτεύουσα ανακοίνωσαν τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (των μοναρχικών αυταρχικών καθεστώτων), που, πάλι, αναλαμβάνει το ρόλο της αιχμής του δόρατος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Συγκεκριμένα, με διαφορά ενός 24ώρου, ανακοινώθηκε το κλείσιμο των πρεσβειών της Σ. Αραβίας, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Κατάρ και το Ομάν.

Αργά χτες το μεσημέρι, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών. Συνεργάτες του διέρρεαν ότι ζήτησε «ισχυρή ενωτική στάση από το Συμβούλιο που θα ενισχύσει τις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικό διάλογο». Η συζήτηση στο Συμβούλιο είναι σε αδιέξοδο καθώς Ρωσία - Κίνα αρνούνται να συμπεριληφθεί στην απόφαση αναφορά στην αναγκαιότητα αλλαγής του συριακού καθεστώτος, ενώ ΗΠΑ, Βρετανία και κυρίως Γαλλία επιμένουν.

Ο Ανάν δήλωσε ότι ο διάλογος «συνεχίζεται όσο πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα» και προειδοποίησε ότι η κατάσταση «χρειάζεται πολύ προσεκτικούς χειρισμούς για να μην υπάρξει κλιμάκωση, που θα αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή, δημιουργώντας συνθήκες που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστούμε». Ανακοίνωσε ότι στην αρχή της εβδομάδας στέλνει νέα ομάδα στη Συρία που θα συζητήσει τα βήματα εφαρμογής και το μηχανισμό επιτήρησης των προαναφερόμενων μέτρων. Η Δαμασκός καλωσόρισε την αποστολή, που θα ολοκληρωθεί με νέα επίσκεψη του Ανάν.

ΡΩΣΙΑ
Διαπάλη για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την παραχώρηση από τη ρωσική κυβέρνηση του αεροδρομίου του Ουλιάνοφσκ, ως διαμετακομιστικού κέντρου του ΝΑΤΟ, για τη μεταφορά «μη πολεμικών» φορτίων για τις δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν. Βασικά επιχειρήματα όσων αντιδρούν είναι πως η χώρα εμπλέκεται με αυτόν τον τρόπο ενεργότερα στην πολεμική σύγκρουση στο Αφγανιστάν, αδυνατίζει ή και χάνει την «εθνική κυριαρχία» της, παρουσιάζεται αφερέγγυα έναντι των συμμάχων της.

Από τη μεριά της η κυβερνητική πλευρά επιδιώκει να υποβαθμίσει το γεγονός, αλλά και να δείξει πιθανά οφέλη που, όπως ισχυρίζεται, θα υπάρξουν για τη Ρωσία από αυτή την εξέλιξη. Ετσι, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και πρώην εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πως λόγος δε γίνεται για ΝΑΤΟική βάση, αλλά για ένα σημείο μεταφοράς φορτίων του ΝΑΤΟ, όπου όλα τα φορτία θα περνούν από τελωνειακό έλεγχο και προσθέτει: «Κάποιοι τρόμαξαν από τις βιολογικές τουαλέτες του ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, στο Ουλιάνοφσκ θα γίνεται η μεταφόρτωση φορτίων «μη πολεμικού υλικού», που θα έχουν φτάσει εκεί μέσω των σιδηροδρόμων, σε μεταφορικά αεροπλάνα με κατεύθυνση το Αφγανιστάν. Και προσθέτει: «Δε νομίζω πως η μεταφορά μέσω της Ρωσίας του ΝΑΤΟικού χαρτιού υγείας αποτελεί προδοσία της πατρίδας».

Αλλα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως η Ρωσία έχει δεσμευτεί στα πλαίσια του ΟΗΕ να παράσχει βοήθεια στη μεταφορά φορτίων προς το Αφγανιστάν και υπογραμμίζουν πως αυτή η «βοήθεια», που δίνει η Ρωσία στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, είναι σοβαρό «εργαλείο» επηρεασμού των αμερικανο-ΝΑΤΟικών αποφάσεων, το οποίο η Ρωσία δε θα πρέπει να χάσει.

Φυσικά, η όλη εξέλιξη δείχνει πως οι σχέσεις ανταγωνισμού που υπάρχουν ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εναλλάσσονται και συμβαδίζουν με τη συνεργασία κι αλληλεξάρτησή τους. Η αστική τάξη της Ρωσίας, που θεωρεί απειλή την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της, που «κατακεραυνώνει» τα σχέδια της αμερικανο-ΝΑΤΟικής αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, την ίδια ώρα προωθεί σε άλλους τομείς την εμβάθυνση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, όπως στην περίπτωση του αεροδρομίου στο Ουλιάνοφσκ, αλλά και με τα κοινά ρωσο-ΝΑΤΟικά γυμνάσια, προσδοκώντας σε οφέλη απ' αυτή τη σχέση. Τουλάχιστον έως την επόμενη απότομη όξυνση των αντιθέσεών τους...


Ι.Π.-Ε.Β.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συντριβή ΝΑΤΟικού αεροσκάφους

ΚΑΜΠΟΥΛ._

Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, συνετρίβη χθες ελικόπτερο των τουρκικών ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στην περιοχή της Μπαγκράμ, κοντά στην Καμπούλ. Το ελικόπτερο του οποίου η πτώση σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, κατά τη συντριβή του έπεσε σε ένα σπίτι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο παιδιά και δύο γυναίκες, ενώ σκοτώθηκαν και οι 12 Τούρκοι κατοχικοί στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών Σεντίκ Σεντίκι.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη συντριβή, χωρίς να υπάρχει επίσημη αναφορά για τα αίτια της πτώσης ή τον αριθμό των νεκρών. Σημειώνεται ότι η Τουρκία διατηρεί δύναμη 1.800 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος κυρίως σε περιπολίες.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αποκαλύψεις όσον αφορά το μακελειό της περασμένης Κυριακής, οπότε και Αμερικανός κατοχικός στρατιώτης δολοφόνησε εν ψυχρώ 16 αμάχους ανάμεσα τους πολλά παιδιά στην περιοχή της Κανταχάρ. Σύμφωνα με τον Τζον Χέντρι Μπράουν, δικηγόρο του δράστη, αυτός εμφανίζεται να έπασχε από μετατραυματικό στρες, καθώς είχε τραυματιστεί δύο φορές στις τρεις αποστολές του και τον διαβεβαίωναν ότι θα συνεχίσει και για 4η θητεία σε πολεμική ζώνη. Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν τη δολοφονική μανία του στρατιώτη σε συνδυασμό «άγχους, αλκοόλ και οικογενειακών θεμάτων». Ο στρατιώτης κρατείται σε αμερικανική βάση στο Κουβέιτ και σύντομα αναμένεται να μεταφερθεί στις ΗΠΑ, ενώ η οικογένειά του για λόγους ασφαλείας βρίσκεται σε βάση στο Σιάτλ.

Η νέα σφαγή των 16 αμάχων στην Κανταχάρ από τον Αμερικανό κατοχικό στρατιώτη, ενίσχυσε το ήδη τεταμένο κλίμα μετά το κάψιμο των κειμένων του Κορανίου, από επίσης Αμερικανούς στη βάση Μπαγκράμ, εντείνοντας την οργή των Αφγανών, με το αντιαμερικανικό αίσθημα να αυξάνεται ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στη χώρα, μετά την όποια αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο το μακελειό της περασμένης Κυριακής επιχειρείται να παρουσιαστεί ως μεμονωμένο περιστατικό που οφείλεται στη μανία ενός διαταραγμένου στρατιώτη ώστε να αποκοπεί από την βάρβαρη κατοχή, που αιματοκυλά τον πολύπαθο λαό του Αφγανιστάν.

ΚΕΝΥΑ
Αποτελεσματικός ο απεργιακός αγώνας των νοσηλευτών!

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Η τρομοκρατία της κυβέρνησης της Κένυας απέναντι στους χιλιάδες απεργούς νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό δεν έπιασε! Μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων υπαναχώρησε στην αρχική άδικη απόφασή της για απόλυση 25.000 απεργών εργαζομένων στο χώρο της Υγείας επειδή δεν έσπασαν την απεργία για να επιστρέψουν στους άθλιους τόπους δουλειάς με μισθό πείνας.

Ετσι, από χτες, και έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις και δυναμικό απεργιακό αγώνα που είχαν ξεκινήσει οι Κενυάτες νοσηλευτές από την 1η Μάρτη, οι περίπου 40.000 εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν στους τόπους δουλειάς καθώς η κυβέρνηση ικανοποίησε αρκετά από τα αιτήματά τους, όπως αύξηση 100% στα ειδικά επιδόματα που παίρνουν οι εργαζόμενοι, αλλά και προσλήψεις για την κάλυψη περίπου 30.000 θέσεων εργασίας σε νοσοκομεία της Κένυας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας μάλιστα ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής μονάδας ταχείας δράσης προκειμένου να εξεταστεί η ικανοποίηση και άλλων αιτημάτων των απεργών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ