ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δικάζονται 11 μαθητές του Μουσικού Σχολείου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις διώξεις και συμπαράστασης στους αγωνιστές μαθητές γίνεται σήμερα το πρωί στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Σε δίκη με την κατηγορία της «παρεμπόδισης ομαλής λειτουργίας σχολείου», οδηγούνται σήμερα 11 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, γιατί συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν πανελλαδικά σε όλα τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία τον Οκτώβρη του 2010, με αίτημα την πρόσληψη καθηγητών για την κάλυψη των κενών καθώς και τη διανομή δωρεάν βιβλίων (μουσικών, καλλιτεχνικών, ξενόγλωσσων).

Στο πλευρό τους στέκονται γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές και καταγγέλλουν την ποινικοποίηση των αγώνων. Στάση εργασίας προκήρυξε η Δ' ΕΛΜΕ προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης από τις 9 το πρωί.

Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβρη του 2010, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν αποχές και πορείες διαμαρτυρίας προς το Δημαρχείο της Πυλαίας, μουσικές διαδηλώσεις στην πλατεία Αριστοτέλους και δύο μονοήμερες καταλήψεις. Τότε, με εντολή της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, είχαν κληθεί οι διευθυντές των σχολείων να δώσουν ονόματα μαθητών που πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις. Αυτή η διαδικασία, που είχε ξεσηκώσει τη μαζική και αγωνιστική αντίδραση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, οδήγησε τελικά στο να δικάζονται αύριο οι 11 μαθητές του Μουσικού.

Στο πλευρό των διωκόμενων μαθητών στέκονται το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Ολοι οι φορείς καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες δικαστικές διώξεις των μαθητών και με ανακοινώσεις τους απαιτούν να σταματήσει κάθε δίωξη ενάντια στους 11 αγωνιστές μαθητές, να καταργηθεί η επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που στέλνει στα δικαστήρια αγωνιζόμενους μαθητές.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, σημειώνει: «Εμείς οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, στεκόμαστε δίπλα στους μαθητές μας. Καμαρώνουμε γι' αυτούς όταν αγωνίζονται, ενισχύουμε και συμπαρατασσόμαστε στους αγώνες τους, παλεύουμε να χτίσουμε το ταξικό μέτωπο και στην Παιδεία που θα σαρώσει την αντιλαϊκή πολιτική. Τώρα ειδικά, μπροστά στις εκλογές, είναι ευκαιρία να τιμωρήσουμε όπως αξίζει τα κόμματα του κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς τους, ούτε να ξεγελαστούμε από τις Σειρήνες του ευρωμονόδρομου που γίνηκε εφιάλτης».

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης καλεί όλη τη μαθητική κοινότητα να αντιδράσει και να συνεχίσει ακόμη πιο μαχητικά τις κινητοποιήσεις της. «Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε όλοι εμείς οι μαθητές στο σχολείο και στο σπίτι μας, είναι οι υποκινητές των αγώνων μας. Οσο τσακίζουν τις οικογένειές μας, όσο στα σχολεία μας επικρατεί αυτή η άθλια κατάσταση, εμείς θα κινητοποιούμαστε για μόρφωση, δουλειά, ζωή. Στο σκαμνί η κυβέρνηση, και οι μηχανισμοί της, δεν στέλνει μόνο αυτούς που αγωνίζονται, στο σκαμνί στέλνει και τα δίκαια αιτήματά μας. Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά, οργανωμένα - μαζικά - περιφρουρημένα».

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
«Κρύβουν» το πρόβλημα των ναρκωτικών «κάτω από το χαλί»

Yποκριτικές χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές εξαγγελίες το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) με ανακοίνωσή του, για τα μέτρα που προτείνονται ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι κρύβουν το πρόβλημα των ναρκωτικών «κάτω από το χαλί».

Ειδικά για το ζήτημα των ναρκωτικών, το ΕΣΥΝ υπογραμμίζει ότι «προτείνονται μέτρα αναποτελεσματικά για την ουσία του φαινομένου, που αποπροσανατολίζουν από τις πραγματικές αιτίες της διάδοσης και εξάπλωσης της τοξικοεξάρτησης. Προτείνονται μέτρα που στοχεύουν να "κρύψουν" τους εξαρτημένους από την κοινή θέα, να βάλουν το πρόβλημα "κάτω από το χαλί". Τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε μια και μόνο λογική, στη συντήρηση του φαινομένου των τοξικοεξαρτημένων. Εχουν άμεση σχέση με την λογική της "θεραπείας με υποκατάστατα ηρωίνης", με την μετατόπιση της "πιάτσας" από το κέντρο προς τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, κοντά στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που λειτουργούν "προγράμματα υποκατάστασης"».

Και συνεχίζει: «Είναι απαράδεκτη η θέση της κυβέρνησης (με δηλώσεις του υπ. Υγείας κ. Λοβέρδου) και της Δημοτικής Αρχής της Αθήνας που προσανατολίζονται στη δημιουργία "ειδικών χώρων χρήσης ουσιών" κοντά στα Νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας όπου οι εξαρτημένοι θα μπορούν να κάνουν σε "προστατευμένο περιβάλλον" χρήση ουσιών ώστε να μην είναι σε κοινή θέα. Είναι πρακτική που στοχεύει στην κοινωνική ανοχή της διάδοσης των ναρκωτικών. Η χρόνια πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ευθύνεται που έχει κορυφωθεί η χρήση, η εξάρτηση από ουσίες και η διακίνηση στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα της τελευταίας δεκαετίας να συγκεντρώνονται στην Αττική περισσότεροι από το 50% των εξαρτημένων της χώρας. Αυτή η πολιτική προσπαθεί χρόνια να νομιμοποιήσει τη χρήση και απειλεί την ουσιαστική λειτουργία των "στεγνών προγραμμάτων" (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ) και των Κέντρων Πρόληψης, με υποχρηματοδότηση και καθεστώς εργασιακής εφεδρείας στους εργαζόμενους και με προγράμματα πρόληψης μόνο στο 1,5% των μαθητών».

Το ΕΣΥΝ διεκδικεί:

Την πλήρη και ουσιαστική χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όλων των «στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων» και Κέντρων Πρόληψης, νέες μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας στα προγράμματα αυτά, να σταματήσει η γενικευμένη χορήγηση μεθαδόνης από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ ως «μέθοδος θεραπείας».

Μια θέση για κάθε εξαρτημένο σε «στεγνό πρόγραμμα», ανάπτυξη των «στεγνών προγραμμάτων» σε κάθε περιοχή που υπάρχει ανάγκη.

  • Χτες συναντήθηκε για το θέμα (ειδικά στην περιοχή γύρω από τη Νομική, στον πεζόδρομο της Μασσαλίας) ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης και ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Θεόδωρος Φορτσάκης. Από τις δηλώσεις τους προέκυψε μόνο πως θα γίνουν κοινές δράσεις και εκδηλώσεις. Ο πρόεδρος της Νομικής ζήτησε από το δήμο συνεργασία, μέσω των κοινωνικών του υπηρεσιών, για τους άστεγους και τους χρήστες ναρκωτικών.
Ακόμα περιμένουν...

Με αφορμή τη χτεσινή συνέντευξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, η «Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης, A-λέκτωρ» τονίζει πως η «παρατεταμένη αδιοριστία των 800 περίπου εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και ΕΠ, που ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα δύο χρόνια, δεν απαξιώνει μόνο τους νέους επιστήμονες αλλά και την ίδια την τριτοβάθμια εκπαίδευση». Το υπουργείο Παιδείας, εδώ και καιρό, εμπαίζει τους παραπάνω διδάσκοντες που έχουν εκλεγεί αλλά δεν έχουν διοριστεί, τάζοντάς τους πως κάτι θα γίνει. Στην ανακοίνωσή τους υπενθυμίζουν και την παλιότερη ...πρόθεση του υπουργείου να εξασφαλίσει τουλάχιστον 500 θέσεις, που ούτε κι αυτό έχει γίνει...

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις - συζητήσεις από φορείς για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω:

  • Οι Αθλητικοί Σύλλογοι ΑΦΟΑΝ και «Κώστας Βάρναλης» της Ανω Νεάπολης Νίκαιας και το παράρτημα του ΕΣΥΝ στον Πειραιά πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα: «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - Οχι στο νομοσχέδιο "Κώδικας Ναρκωτικών"», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 9ου Γυμνασίου Νίκαιας (Κ. Παλαμά και Αγγ. Σικελιανού, Ανω Νεάπολη). Ομιλητής Κατηφές Παναγιώτης, κοινωνιολόγος, γραμματέας του ΕΣΥΝ.
  • Το Παράρτημα Πάτρας του ΕΣΥΝ και το ΜΑΣ διοργανώνουν σύσκεψη, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο Α/Α στο κτίριο της Πρυτανείας. Ομιλήτριες: Με θέμα «Τοξικοεξάρτηση - Ιδεολογικές προσεγγίσεις» η Γ. Ροδοπούλου, Δρ. Ιατρικής, γενική γραμματέας ΕΣΥΝ Πάτρας και με θέμα «Νομοσχέδιο "Κώδικας Ναρκωτικών"» η Μ. Λαγδά, μέλος ΕΣΥΝ Πάτρας.
  • Το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης - Μετεώρων και εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ από τη Γ' ΕΛΜΕ διοργανώνουν εκδήλωση στις 7 μ.μ., στο δημοτικό αμφιθέατρο «Ελλη Παπαπαναγιώτου». Ομιλητές: Παναγιώτης Γεωργάκας, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΣΥΝ, Ηλίας Κονδύλης, πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αύριο η κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Μετά το «κούρεμα» των χρημάτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών κάλεσε σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στο υπουργείο Παιδείας, στις 12 το μεσημέρι. Απόφαση για συμμετοχή έχουν πάρει οι Σύλλογοι Νοσηλευτικής, ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά και ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας. Το ΜΑΣ απαιτεί:

  • «Ούτε ένα ευρώ των ΑΕΙ και ΤΕΙ στους καπιταλιστές δανειστές.
  • Οι όποιες απώλειες υπάρχουν από το "κούρεμα" των ομολόγων των ΑΕΙ και ΤΕΙ να πληρωθούν στο ακέραιο από το κράτος. Τώρα κονδύλι από το κράτος για ΤΕΙ.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας.
  • Να ξεκουμπιστούν οι επιχειρήσεις από τις σχολές».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ