ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με ταχύτατους ρυθμούς στις ιδιωτικοποιήσεις και την ανάθεση σε ιδιώτες της κατασκευής έργων υποδομών μεταφορών, προχωρά η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Στήριξης και Προώθησης Επενδύσεων της χώρας (ISPAT). Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει αυτοκινητόδρομους συνολικού μήκους 2.236 χιλιομέτρων, στους οποίους μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται, οι δύο γέφυρες στο Βόσπορο μαζί με τις περιφερειακές οδούς, ο αυτοκινητόδρομος Εντίρνε (Αδριανούπολη) - Κωνσταντινούπολη - Αγκυρα, ο αυτοκινητόδρομος Γκαζιαντέπ-Σανλιούρφα, ο αυτοκινητόδρομος Σμύρνη - Τσεσμέ, ο αυτοκινητόδρομος Σμύρνη - Αϊντίν (Αϊδίνιο) και ο αυτοκινητόδρομο Σμύρνη - Αγκυρα. Παράλληλα, η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο πλαίσιο του έργου του αυτοκινητόδρομου του Βόρειου Μαρμαρά θα ανατεθεί επίσης σε ιδιωτικά κεφάλαια. Οι τελικές προσφορές να ορίζονται για την 5η Απριλίου 2012, ενδιαφέρουν έχουν εκφράσει πάνω από 20 εταιρείες, ενώ το ευρύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αγγίζει τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι φανερό ότι αυτά τα έργα γίνονται γιατί είναι απαραίτητα για το κεφάλαιο, που άλλωστε θα ωφεληθεί από την κατασκευή τους και από την εκμετάλλευσή τους και όχι για τον εργαζόμενο λαό που θα ακριβοπληρώνει τις υποδομές αυτές.

ΓΑΛΛΙΑ
Νεκρός ο ύποπτος ως δολοφόνος της Τουλούζης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με το θάνατο του νεαρού αλγερινής καταγωγής, που θεωρούνταν ο βασικός ύποπτος για τις δολοφονίες τριών αλεξιπτωτιστών, ενός Εβραίου ραβί και τριών μικρών παιδιών έξω από το σχολείο τους, στο Μοντομπάν και στην Τουλούζη, αντίστοιχα, έληξε η 32ωρη περικύκλωση του διαμερίσματός του από άνδρες των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων (RAID). Ο 23χρονος Μουχάμαντ Μέραχ, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, αναίρεσε, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, τις αρχικές του διαβεβαιώσεις ότι θα παραδοθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και φέρεται να δήλωσε ότι θα «πεθάνει με το όπλο στο χέρι», ενώ στη συνέχεια διέκοψε κάθε επικοινωνία με τους διαπραγματευτές.

Ακολούθησαν πολλές ώρες σιγής, όταν λίγο πριν τις 12 χτες το μεσημέρι, τοπική ώρα, σύμφωνα πάντα με την επίσημη εκδοχή, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων πήραν εντολή να εισέλθουν στο διαμέρισμά του στο κτίριο που είχε εκκενωθεί. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων εισήλθαν στο διαμέρισμα και αφού είχαν ερευνήσει σχεδόν όλο το χώρο, ο ύποπτος εξήλθε πυροβολώντας διαρκώς από το μπάνιο. Ακολούθησε καταιγισμός πυρών. Ο Μεράχ έπεσε από το παράθυρο στον κενό χώρο και βρέθηκε νεκρός στο πεζοδρόμιο. Η συζήτηση - για το αν πήδηξε μόνος του, αν γλίστρησε όντας τραυματισμένος (γιατί δέχτηκε σφαίρες και μάλιστα μία στο κεφάλι, που δίνει την εντύπωση της χαριστικής βολής) ή αν «σπρώχτηκε» - μόλις άρχισε... Κατά τη διάρκεια της σφοδρής ανταλλαγής πυρών, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Την ευθύνη για την επίθεση, λίγο αργότερα, ανέλαβε μία ελάχιστα γνωστή οργάνωση με την επωνυμία «Τζουντ αλ Κχιλάφαχ» (δηλαδή «Στρατιώτες του Χαλιφάτου») που διατείνεται ότι σχετίζεται με την «αλ Κάιντα» και υποστηρίζει ότι ο Μεράχ ήταν μέλος της. Η γαλλική αστυνομία ανακρίνει τον αδελφό και τη μητέρα του για να διαλευκάνει αν είχε συνεργούς. Η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι οι αρχές έχουν στα χέρια τους, μετά από υπόδειξη του ίδιου του υπόπτου, κάμερα όπου ο ίδιος έχει καταγράψει τις επιθέσεις κατά των θυμάτων του.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί προανήγγειλε κατασταλτικά μέτρα λέγοντας ότι θα εντοπίζεται και θα συλλαμβάνεται «όποιος επισκέπτεται ισλαμιστικές ιστοσελίδες, όποιος εξέρχεται της χώρας για να εκπαιδευτεί υπό ιδεολογική ή θρησκευτική σκέπη για να επιστρέψει και ν' ασκήσει βία», προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων για κατάργηση δικαιωμάτων. Ο Μεράχ φέρεται να δήλωσε ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις ως εκδίκηση για τους «νεκρούς Παλαιστινίους» - υπήρξε έντονη παλαιστινιακή αντίδραση - και για τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, ενώ διατεινόταν ότι εκπαιδεύτηκε από την «αλ Κάιντα» στο Πακιστάν και ότι πολέμησε και στο Αφγανιστάν.

Οι διακηρύξεις Σαρκοζί μοιάζουν ν' «απαντούν» στη νέα σφοδρή επίθεση που είχε εξαπολύσει, λίγο νωρίτερα, η επικεφαλής του «Εθνικού Μετώπου», θέτοντας εκ νέου ζήτημα μεταναστών, ισλαμισμού κλπ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- ΗΠΑ και Ισραήλ διαφωνούν ως προς το ποιο είναι εκείνο το χρονικό διάστημα, που μπορεί να δοθεί χρόνος στο Ιράν για να αποδείξει αν όντως σκοπεύει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο ή όχι, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο ν' αντιδράσει έγκαιρα πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα. Αυτό υποστήριξε σε συνέντευξή του ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία για πρώτη φορά αλλά αποφεύγοντας επισταμένα να αναφερθεί στο ενδεχόμενο μονομερούς ισραηλινής επίθεσης κατά του Ιράν. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Ατομικής Ενέργειας, Νταν Μεριντόρ, δήλωνε στο CNN ότι η συνεχόμενη κουβέντα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «είναι αντιπαραγωγική. Αν κάποιος θέλει να πυροβολήσει, πυροβολεί, δεν συζητά» φέρεται, κατά το «Ynet», να τόνισε.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ο σφοδρός σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών που έπληξε την Τρίτη το νοτιοδυτικό Μεξικό προκάλεσε τον τραυματισμό 13 ανθρώπων και ζημιές σε τουλάχιστον 32.000 κατοικίες, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τις αρχές. Παράλληλα, σύμφωνα με τοπικά τηλεοπτικά ΜΜΕ της επαρχίας Τσιάπας, ακριβώς τρία λεπτά πριν την έναρξη του σεισμού είχε ξεκινήσει στην Τούσλα δε Γκουτιέρες τεράστια αντισεισμική άσκηση με τη συμμετοχή 34.000 κατοίκων.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η Βουλή της Αλβανίας, νωρίς χτες τα ξημερώματα, ενέκρινε νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας «Albpetrol». Το αντιπολιτευόμενο «Σοσιαλιστικό Κόμμα» εξέφρασε τη μερική διαφοροποίησή του σε κάποιες τροποποιήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο αγοραστής της εταιρείας θα εξασφαλίζει και το δικαίωμα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της ΑΟΖ, στην Αδριατική Θάλασσα και το Ιόνιο.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Κάμερες σε όλα τα αστυνομικά τμήματα τοποθετούν οι αρχές του Μπαχρέιν προκειμένου, όπως διατείνονται, να προληφθούν φαινόμενα κακοποίησης κρατουμένων και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βέβαια, δεν τοποθετούνται κάμερες στις πέντε βάσεις των ειδικών μονάδων καταστολής, όπου μεταφέρονται συνήθως οι συλληφθέντες από τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις και όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότερες παραβιάσεις δικαιωμάτων και κακοποιήσεις...

ΑΓΚΥΡΑ.-- Συνεχίστηκαν και χθες οι συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στη νοτιοανατολική Τουρκία, σε συνέχεια των διαδηλώσεων για την απαγόρευση του εορτασμού της Κουρδικής Πρωτοχρονιάς. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους έξι αστυνομικοί και επτά φερόμενοι ως αντάρτες.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Η κυβέρνηση της Αυστραλής πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε χτες ότι θα επιδοτήσει με 275.000.000 αυστραλέζικα δολάρια την αυτοκινητοβιομηχανία «Τζένεραλ Μότορς» προκειμένου να διασφαλιστεί πως θα συνεχίσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα στην Αυστραλία ως το τέλος της δεκαετίας μέσω της θυγατρικής εταιρείας «Holden».

ΜΑΛΙ
Πραξικόπημα με αφορμή τη δράση των Τουαρέγκ

MΠΑΜΑΚΟ.--

«Το Μάλι είναι πλέον υπό τον έλεγχο της στρατιωτικής Εθνικής Επιτροπής Αποκατάστασης της Δημοκρατίας και του Κράτους» (CNRDR) ανήγγειλαν χτες σε τηλεοπτικό διάγγελμα τα μέλη μιας ομάδας 20 στρατιωτικών αξιωματούχων με επικεφαλής το λοχαγό Αμαντού Σανόγκο που κατέλαβε την εξουσία στη δυτικοαφρικανική χώρα, με πραξικόπημα που ξεκίνησε από το απόγευμα της Τετάρτης με επιχειρήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Οι στασιαστές εξήγησαν ότι ανέτρεψαν την κυβέρνηση του προέδρου Αμάντου Τουμάνι Τουρέ «γιατί απέτυχε να πατάξει την ένοπλη εξέγερση των ανταρτών της νομαδικής φυλής των Τουαρέγκ» που ξεκίνησε από τα μέσα Γενάρη στις βόρειες επαρχίες της χώρας με κεντρικό αίτημα την αυτονόμηση των περιοχών τους από το Μάλι. Ως γνωστόν, οι αντάρτες της φυλής των Τουαρέγκ, που είχαν υποστηρίξει πέρσι τον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι στις συγκρούσεις του με δυνάμεις της αντιπολίτευσης, επέστρεψαν το Γενάρη στο Μάλι πάνοπλοι ξεκινώντας στάση κατά του στρατού μέσω της οργάνωσής τους («Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ», MNLA).

Οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν άμεσα την ισχύ του συντάγματος και όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς και ισχυρίστηκαν ότι η Επιτροπή «CNRDR» που συνέστησαν δεν έχει ως σκοπό την κατάληψη της εξουσίας, αλλά την παράδοσή της σε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση «μόλις αποκατασταθεί η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας...»

Το πραξικόπημα καταδίκασε η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών χωρών ECOWAS, η ΕΕ και η Γαλλία, που ζήτησαν να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Ας σημειωθεί πάντως πως το πραξικόπημα σημειώνεται περίπου ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων για τις 29 Απρίλη προεδρικών εκλογών. Οσο για την τύχη του ανατραπέντος Προέδρου Τουρέ, αυτή παραμένει άγνωστη προς το παρόν.

ΕΕΔΔΑ
Ανοιξιάτικο γλέντι

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει ανοιξιάτικο γλέντι τη Δευτέρα 26 Μάρτη στις 8.30 το βράδυ στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας, Πατησίων 252, Πλατεία Κολιάτσου. Το μουσικό δρώμενο αναλαμβάνει σύσσωμο το συγκρότημα μπουζουκιών «Δρόμος», ενώ θα προσφέρονται σπιτικό φαγητό και κρασί. Είσοδος 10 ευρώ για την ενίσχυση της οργάνωσης.

ΗΠΑ
«Πράσινες» μπίζνες των μονοπωλίων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περιοδεία σε τέσσερις πολιτείες ξεκίνησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με στόχο την προώθηση της «ενεργειακής του πολιτικής», δηλαδή την «πράσινη ενέργεια». Μία πολιτική που διατείνεται ότι θα επιλύσει το ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης των ΗΠΑ από το πετρέλαιο, αν και ουσιαστικά αποτελεί το νέο μεγάλο χρυσοφόρο πεδίο για τα μονοπώλια. Συνάμα η καμπάνια στοχεύει και στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που δημιουργείται καθώς αυξάνονται συνεχώς οι τιμές των καυσίμων. Κλίμα που μπορεί να αποβεί και «μοιραίο» για την επανεκλογή του τον προσεχή Νοέμβρη.

Η διήμερη περιοδεία Ομπάμα ξεκίνησε την Τετάρτη από την πολιτεία της Νεβάδα και από το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο των ΗΠΑ. Επόμενος σταθμός το Νέο Μεξικό, σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, όπου και εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του για την επιτάχυνση της διαδικασίας κατασκευής μέρους επίμαχου πετρελαϊκού αγωγού στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του θα είναι οι πολιτείες Οκλαχόμα και Οχάιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ