ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΟΤΑ
Καταγγέλλει εμπόριο φτώχειας με την «κοινωφελή εργασία»

Την κυβέρνηση, τις δημοτικές αρχές του «Καλλικράτη» που εμπορεύονται τη φτώχεια και την ανεργία μέσα από την υλοποίηση των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ.

Πρόκειται για προγράμματα, σημειώνει, που στο όνομα αντιμετώπισης της ανεργίας προσλαμβάνονται άνεργοι στους ΟΤΑ, για 135 μέρες με 625 ευρώ μεικτά, ανεξάρτητα από προϋπηρεσία και ειδικότητα. Τσαλαπατούν κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης και υλοποιούν το χτύπημα του κατώτατου μισθού. Ανακυκλώνουν την ανεργία, αφού όσοι άνεργοι προσληφθούν θα δουλεύουν μόνο για 5 μήνες και μετά δεν θα έχουν δικαίωμα ένταξης σε ανάλογο πρόγραμμα, πριν περάσουν επτά μήνες. Η πρόσληψή τους γίνεται από μεσάζοντες - μεταξύ αυτών Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), η ΓΣΕΕ (μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας), Εργατικά Κέντρα, η ΓΣΕΒΕΕ (μέσω του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων) και άλλοι «και μάλιστα με καλή αμοιβή, που αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού "μισθολογικού κόστους". Θα εισπράξουν δηλαδή για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 9.400.000 ευρώ!».

Κυβέρνηση και δήμαρχοι «υλοποιούν το στόχο τους για μείωση του προσωπικού, αντικαθιστώντας τη σταθερή εργασία με ελαστικές σχέσεις εργασίας, για ολοένα και πιο φτηνή εργατική δύναμη. Προσπαθούν να διαχειριστούν την ανεργία (...) με ένα κομμάτι ψωμί να αμβλύνουν τις συνέπειες της εξαθλίωσης, που σέρνει η πολιτική τους, που κουβαλάει το καπιταλιστικό σύστημα». Αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο το στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ.

Η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους και ανέργους να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για να παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων, για συλλογικές συμβάσεις και σταθερή δουλειά. Για να καταδικαστεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, για να ενισχυθεί το ταξικό εργατικό κίνημα, για να πάρει ο λαός την εξουσία, για να διαφεντεύει η εργατική τάξη τον πλούτο που παράγει.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σταμάτησε η αποκομιδή απορριμμάτων

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζει την πολιτική απαξίωσης και διάλυσης της υπηρεσίας καθαριότητας στο πλαίσιο των σχεδιασμών της να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση. Από χτες τα ξημερώματα τα απορριμματοφόρα του Δήμου παραμένουν ακινητοποιημένα, καθώς στις 20 Μάρτη έληξαν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων. Για άλλη μια φορά, με ευθύνη της Διοίκησης Μπουτάρη, οι δρόμοι της πόλης κινδυνεύουν να γεμίσουν από σκουπίδια. Η Διοίκηση προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στους εργαζόμενους και συγκεκριμένα στο γραφείο διεκπεραιώσεων αυτοκινητιστικών υποθέσεων, όταν είναι γνωστό ότι η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την αρμόδια αντιδημαρχία Οικονομικών.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 3 μηνών, που τα απορριμματοφόρα του δήμου μένουν ανασφάλιστα και οι οδηγοί πιέζονται να τα βγάλουν σε κυκλοφορία με δική τους ευθύνη για τυχόν ατυχήματα, κλπ. Την πρώτη φορά, έμειναν ανασφάλιστα από 1 έως και 20 Γενάρη και η διοίκηση με εκβιασμούς και απειλές, κυρίως σε συμβασιούχους, επέβαλε την κυκλοφορία μέρους του στόλου των οχημάτων.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη διοίκηση Μπουτάρη ότι «συνεχίζει το "έργο" της Διοίκησης Παπαγεωργόπουλου και καθημερινά απαξιώνει και προσπαθεί να διαλύσει την υπηρεσία καθαριότητας, όπως και άλλες υπηρεσίες του Δήμου (ηλεκτρολογικό κλπ.) με μοναδικό στόχο την παράδοσή τους στους εργολάβους, για να θησαυρίζουν μέσω των ανταποδοτικών τελών».

Καλεί τη διοίκηση «να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ασφαλιστούν άμεσα όλα τα οχήματα. Να προμηθευτεί άμεσα όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά ώστε να επιδιορθωθούν τα οχήματα για να μην είναι επικίνδυνα. Να μην τολμήσει να ασκήσει δίωξη σε εργαζόμενους για ευθύνες που έχει αποκλειστικά η ίδια».

Τιμήθηκαν οι αγωνίστριες εξόριστες στο Τρίκερι

Γυναίκες εξόριστες στο Τρίκερι.
Γυναίκες εξόριστες στο Τρίκερι.
Εκδήλωση μνήμης και τιμής στις χιλιάδες γυναίκες αγωνίστριες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αλλά και ολόκληρες οικογένειες αγωνιστών που εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και μαρτύρησαν στο Τρίκερι την περίοδο 1948-1953, οργάνωσαν στο «Μεταξουργείο» Βόλου, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας και η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Χάρης Ρούσης, αντιπρόεδρος της Επιτροπή Ειρήνης Βόλου και η Ρίτσα Κωτή, πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Ν. Μαγνησίας και παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τα Ντοκιμαντέρ «ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ», «Η ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ», «ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ», «ΤΡΙΚΕΡΙ ΤΟΠΟΣ ΕΞΟΡΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ». Εγινε προβολή φωτογραφιών από τη ζωή των εξόριστων γυναικών στο Τρίκερι και έκθεση φωτογραφιών από τότε. Επίσης, παρουσιάστηκαν συνεντεύξεις και μαρτυρίες από εξόριστες που έζησαν εκεί, ή άλλες που ήταν μικρά παιδιά και εξορίστηκαν με τις μητέρες τους -χαρακτηριστική η μαρτυρία της Μαρίκας Ουσταμπασίδου, που έκανε στην εξορία 5 χρόνια (1949-1953) για τη δική της δράση, ακολουθώντας όλο τον κύκλο εξορίας: Χίος - Τρίκερι - Μακρόνησος - Τρίκερι. Τέλος, δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε γυναίκες που έκαναν εξορία στο Τρίκερι.

«Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, που παραχαράσσεται προκλητικά η ιστορία, που προσβάλλεται η ιστορική μνήμη των λαών που έδωσαν εκατομμύρια νεκρούς στον αντιφασιστικό αγώνα, που ποινικοποιείται η αγωνιστική δράση και επιδιώκεται να φιμωθούν οι αντιιμπεριαλιστικές φωνές, που η βαρβαρότητα ενάντια σε κατακτήσεις και δικαιώματα αυξάνεται και η καπιταλιστική κρίση επέβαλε ταχύτατα τόσα αντιλαϊκά μέτρα, σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να παραμείνει ζωντανή η μνήμη», τονίστηκε, εκτός των άλλων.

«Κολαστήριο»

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στο Τρίκερι, το 1947 αρχικά κλείστηκαν οι μετέπειτα Μακρονησιώτες αγωνιστές, μαζί με «προληπτικές» κρατούμενες. Κατά την πρώτη περίοδο, εξόριστες γυναίκες βρίσκονταν, μαζί με τους άνδρες, σχεδόν σε κάθε τόπο εξορίας. Αργότερα, τα μέρη συγκέντρωσής τους συγκεκριμενοποιήθηκαν. Από το Μάρτη του 1948 κύριος χώρος συγκέντρωσής τους έγινε η Χίος. Ενα χρόνο αργότερα μεταφέρθηκαν στο Τρίκερι, στη συνέχεια τις υποδέχτηκε η Μακρόνησος και κατόπιν ξανά το Τρίκερι. Ετσι το τρίγωνο Χίος, Μακρονήσι, Τρίκερι πέρασε στην ιστορία ως το τρίγωνο του βασανισμού των γυναικών την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, αλλά και για ένα διάστημα της μετεμφυλιακής περιόδου.

Μετά τα μαρτύριά τους στο Τρίκερι, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών οδηγήθηκε στο «καθαρτήριο» της Μακρονήσου. Οσες δε λύγισαν (οι μισές περίπου), στο κολαστήριο της Μακρονήσου, ξαναστάλθηκαν τον Αύγουστο του 1950 στο Τρίκερι. Από εκεί, λόγω της διεθνούς κατακραυγής ενάντια στα στρατόπεδα, άρχισε η σταδιακή απόλυση εξόριστων γυναικών, μέχρι τον Απρίλη του 1953, οπότε οι τελευταίες 19 εξόριστες μεταφέρθηκαν στον Αϊ-Στράτη.

Τον Απρίλη του 1949, οι «προληπτικές» κρατούμενες στο Τρίκερι έσμιξαν με 1.200 εξόριστες που μεταφέρθηκαν από τη Χίο. Συνολικός αριθμός εξόριστων γυναικών 3.500! Το Σεπτέμβρη του 1949, μαζί με τα παιδιά, στο Μοναστήρι κρατούνταν 5.000 περίπου ψυχές, στριμωγμένες, σε τρύπιες σκηνές, χωρίς στρώματα, ρούχα, παπούτσια. Στερούνταν τα πάντα και τα πιο στοιχειώδη, τροφή, νερό, γιατρό, φάρμακο. Ακόμα και τα χρήματα, τα δέματα, τα γράμματα που έστελναν οι οικογένειές τους.

Θερινή ώρα από την Κυριακή

Tο μέτρο εφαρμογής της θερινής ώρας θα ισχύσει από μεθαύριο Κυριακή, 25 Μάρτη.

Ετσι, στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής (03.00 π.μ.) οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να ρυθμιστούν μία ώρα μπροστά (04.00 π.μ.).

Η θερινή ώρα, θα ισχύσει μέχρι την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ να προσέλθει ο τότε τμηματάρχης και ο διευθυντής της «αντιτρομοκρατικής», Δ. Χωριανόπουλος και Γ. Φραγκίσκος αντίστοιχα, τέθηκε και από τους κατηγορούμενους προχτές, στη δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Το δικαστήριο δέχτηκε να έρθει ο Δ. Χωριανόπουλος. Να υπενθυμίσουμε ότι οι συγκεκριμένοι κατονομάστηκαν ως «πηγή στοιχείων για να φτάσουν στο σπίτι στο Χαλάνδρι», από τον αξιωματικό της «αντιτρομοκρατικής» Π. Χηνόπουλο. Οι συνήγοροι ζήτησαν να εξεταστεί ο πρώην υφυπουργός Π. Χηνοφώτης.

Σε πλήρη αντίθεση ήταν η περιγραφή του αστυνομικού στο δικαστήριο για το άτομο που είδε στη μοτοσικλέτα με τη φωτογραφική μηχανή, κοντά στην οικία του πρώην υφυπουργού Π. Χηνοφώτη, με την παρουσία του μάρτυρα, μεσίτη στο επάγγελμα, Σ. Καπώνη, που φωτογράφιζε διαμέρισμα προς πώληση. Οι κατηγορούμενοι με διευκρινιστική, όπως είπαν, πολιτική δήλωση, λόγω της εξέτασης μαρτύρων που θα ακολουθήσουν για τις εκρήξεις, ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα ότι η δράση της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης έγινε «με τέτοιο τρόπο ώστε να μη γίνει ο παραμικρός τραυματισμός τυχαίου προσώπου ή περαστικού. Υπήρξαν διπλά προειδοποιητικά τηλεφωνήματα». Επιπρόσθετα, προσπάθεια κατατρομοκράτησης ατόμων στο ακροατήριο από πλευράς της αστυνομίας χωρίς λόγο και αιτία, καταγγέλθηκε από τους συνηγόρους στο δικαστήριο. Οι συνήγοροι είπαν, ότι κανείς δεν δικαιούται να προσβάλλει την προσωπικότητα και να επιλέγει άτομα από το ακροατήριο για έλεγχο, από την στιγμή που έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος σε όλα τα άτομα με μηχανήματα στην είσοδο πριν μπουν στην φυλακή.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Γαλατσίου, αύριο Σάββατο 24/3, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος» του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Γαλατσίου.

Εκλεισε η Νομική

Κλειστή ήταν χτες η Νομική της Αθήνας και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κοσμητείας «θα παραμείνει κλειστή και αύριο (σ.σ. σήμερα), Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012, και θα λειτουργήσει κανονικά από τη Δευτέρα 26 Μαρτίου». Η Νομική, όπως φαίνεται έκλεισε (για μια ακόμη φορά) χωρίς επίσημη δημόσια αιτιολόγηση. Στη χτεσινή Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθήνας οι απαντήσεις που δόθηκαν, όπως ότι εμφανίστηκαν διάφορα σε ιστοσελίδες μπροστά στην 25η Μαρτίου, δε δικαιολογούν καμία απόφαση. Δεν είναι δυνατόν να κλείνει έτσι μια σχολή προληπτικά, καλλιεργώντας κλίμα φόβου. Τα ερωτήματα από τέτοιες (επαναλαμβανόμενες) κινήσεις είναι πολλά. Και δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τότε που η Νομική έκλεισε λόγω «έκτακτων και σοβαρών λόγων»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ