ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
«Δώρο» στους ξενοδόχους οι ασκούμενοι σπουδαστές

Με τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες στη σχολή του ΟΤΕΚ στην Ανάβυσσο συζήτησαν χτες στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΤΕ) του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) στην Ανάβυσσο περιόδευσαν χτες δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Μειώθηκε φέτος το μηνιαίο επίδομα για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών, που ξεκινά σε δυο περίπου μήνες. Με τα νέα δεδομένα όσοι είναι άνω των 25 ετών θα αμείβονται με 352 ευρώ, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία τους που είναι μικρότεροι των 25 ετών θα παίρνουν 307 ευρώ. Οι νέοι και οι νέες που φοιτούν στη ΣΤΕ της Αναβύσσου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, δουλεύουν με μισθό - φιλοδώρημα, αξιοποιούνται ως τζάμπα εργατικό δυναμικό για να αυξάνουν την κερδοφορία του ξενοδοχειακού κεφαλαίου. «Και τα 450 ευρώ που πληρωνόμασταν πέρσι», λένε οι δευτεροετείς, «δεν ήταν πολλά λεφτά αλλά φέτος με 150 ευρώ λιγότερα δεν θα βγαίνουμε πέρα». Κάποιοι μάλιστα σκέφτονται να πιάσουν και δεύτερη δουλειά για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στην καταρράκωση του μισθού πρέπει να προστεθούν και μια σειρά προβλήματα: Στους σπουδαστές δεν παρέχεται πάσο, με αποτέλεσμα να ξοδεύουν σημαντικά ποσά για τη μετακίνησή τους, αφού το εισιτήριο του ΚΤΕΛ κοστίζει πάνω από 7 ευρώ (πήγαινε - έλα). Συχνά παρουσιάζονται ελλείψεις στα απαραίτητα για τα εργαστήριά τους υλικά, ακόμα και η θέρμανση είναι ελλιπής, πρόβλημα που είναι μεγαλύτερο για όσους μένουν στο οικοτροφείο. Σοβαρό ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους σπουδαστές που έρχονται από άλλες πόλεις, είναι το γεγονός ότι το οικοτροφείο θα κλείσει από την αρχή της επόμενης χρονιάς.

Ο Παναγιώτης Κυριακίδης, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου της Αχτίδας Υπηρεσιών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής και η Κατερίνα Λαζανά, μέλος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, κάλεσαν τους σπουδαστές να μη δεχθούν τους μισθούς και συνολικά το μέλλον που σχεδιάζει το κεφάλαιο για τη νεολαία. Να μην υποκύψουν στην απογοήτευση και τη μοιρολατρία. Να οργανωθούν στο ταξικό συνδικάτο του κλάδου αλλά και μέσα στη σχολή τους. Τόνισαν ότι το κεφάλαιο, οι εργοδότες και τα κόμματά τους αξιοποιούν την απειρία και το χαμηλό βαθμό οργάνωσης των νέων για να τους μετατρέψουν σε δούρειο ίππο και να αλώσουν τα εργασιακά δικαιώματα όλων εργαζομένων. Κάλεσαν τους σπουδαστές να συμπορευθούν με το ΚΚΕ στους αγώνες και την κάλπη, να παλέψουν για να έρθουν τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια των εργαζόμενων, αυτών δηλαδή που παράγουν όλο τον πλούτο.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να μπει τέρμα στο «σκλαβοπάζαρο» της πρακτικής άσκησης

Τα οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ έθεσε στον υπουργό Εργασίας η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για τα οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ πραγματοποίησε την Τετάρτη η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ζήτησαν την άμεση πληρωμή όλων των σπουδαστών και των σπουδαστριών που εργάζονται στα πλαίσια της μαθητείας και παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από τρεις μήνες. Διεκδίκησαν να μη μειωθεί το μεροκάματο της μαθητείας στα 18 ευρώ αλλά να αντιστοιχηθεί η σύμβαση μαθητείας με άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού δεν υπήρξε μείωση αλλά παρέμεινε στο ύψος των 751 ευρώ, του προηγούμενου κατώτερου μισθού. Εθεσαν επίσης μια σειρά ζητήματα που αφορούν την πρακτική των σπουδαστών και το καθεστώς νεανικής μισθωτής σκλαβιάς που επικρατεί σε αρκετούς εργασιακούς χώρους.

Στο δελτίο Τύπου για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Η απάντηση του Υπουργείου ως τώρα (διότι δεν έχει απαντήσει στο σύνολο των αιτημάτων) δεν καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών, δε δίνει απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν.

Οσον αφορά τα δεδουλευμένα η απάντηση του υπουργείου Εργασίας ήταν ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε κωλυσιεργία άλλων υπουργείων και πιο συγκεκριμένα του υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν έχει υπογραφεί από τον κ. Σαχινίδη σχετικό έγγραφο έτσι ώστε να υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση. Δηλαδή, σε μία περίοδο που οι κοινές υπουργικές αποφάσεις έβγαιναν εν ριπή οφθαλμού, δεν κατάφεραν επί ένα τρίμηνο να συντάξουν μια απόφαση για να πληρωθούν οι μαθητές την εργασία τους, να πληρωθούν δηλαδή ποσά των 200 και 300 ευρώ. Το μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσα στα υπουργεία δεν ενδιαφέρει τους μαθητές. Nα σταματήσει η κοροϊδία. Να δοθεί τώρα λύση.

Για το ζήτημα του νέου τσακίσματος στο μεροκάματο, απάντηση δεν έχει δοθεί ως σήμερα. Για την πρακτική άσκηση, ο υπουργός ανέφερε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, παραδέχτηκε πως δεν έχει αντιμετωπιστεί ως τώρα. Πέρα από την περιγραφή της κατάστασης που οι μαθητές τη γνωρίζουν καλύτερα, δε δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις σε μια σειρά προβλήματα που αφορούν την πρακτική άσκηση και είναι ήδη γνωστά και συνεχώς οξύνονται. Μαθητές κάθονται χωρίς πρακτική, άλλοι απασχολούνται σε αντικείμενο εκτός της ειδικότητας τους, άλλοι δουλεύουν 12ωρα, σε αρκετούς χώρους αντικαθιστούν εργαζόμενους με σταθερή εργασία κλπ. Ουσιαστικά, συντηρείται και αυξάνεται με την ανοχή της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ, ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο κάτω από την εύηχη ονομασία "πρακτική άσκηση σπουδαστών"».

ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ
Τα πετούν στον Καιάδα του ανταγωνισμού

Αγωνιστική παρέμβαση, χτες, στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία - Ειδική Αγωγή είναι η βασική ανάγκη που οδήγησε φορείς και εργαζόμενους σε δυναμική κινητοποίηση στο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), στο συμβολικό αποκλεισμό της Λ. Χασιάς και παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Εκπαίδευσης ΑμΕΑ «Θεοτόκος», απαιτώντας την απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης, ανοιχτής ή καμουφλαρισμένης μέσω των ΜΚΟ, αρνούμενοι να πέσουν στον Καιάδα του ανταγωνισμού.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο τμημάτων, κλινικών, νοσοκομείων και ιδρυμάτων Πρόνοιας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η μετατροπή του ΕΙΑΑ σε παράρτημα του ΚΑΤ, κλείνοντας τμήματα νευραλγικής σημασίας με πρώτο βήμα την κατάργηση του εργαστηριακού τομέα. Κάτι τέτοιο σηματοδοτεί την παραπέρα συρρίκνωση του ιδρύματος και των όποιων παροχών έδινε μέχρι σήμερα, ανοίγοντας το δρόμο στις επιχειρήσεις. Στο Κέντρο Βρεφών (ΚΒ) «Η ΜΗΤΕΡΑ» υπονομεύοντας τη ζωή παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί από τις οικογένειές τους, οι υπηρεσίες υποβαθμίζονται, ενισχύοντας τη δράση των ιδιωτών στον τομέα της προστασίας του εγκαταλελειμμένου και χωρίς οικογένεια παιδιού, με αποφάσεις και σχέδια που θα ανοίξουν το δρόμο για την παραπέρα εμπορία παιδιών στη χώρα μας. Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του ιδρύματος και η διοίκηση κατέφυγε στη «λύση» των χορηγών για την αγορά τροφίμων, πετρελαίου κ.ά. Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο για παιδιά με ειδικές ανάγκες «ΘΕΟΤΟΚΟΣ» είναι απλήρωτοι εδώ και ένα μήνα και οι γονείς πιέζονται για την καταβολή τροφείων.

Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, των Λαϊκών Επιτροπών Ιλίου - Αγ. Αναργύρων - Καματερού, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, της Επιτροπής Εργαζομένων Κ.Β. «Η ΜΗΤΕΡΑ», της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Φυσικοθεραπευτών, του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, του Συλλόγου Γονέων Ειδικών Σχολείων Ιλίου.

Παράσταση του ΣΕΜΙΣΕΑ

Σε τετράωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις και την απόπειρα τρομοκράτησης των απολυμένων θα προχωρήσει το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), τη Δευτέρα 9 Απρίλη, στις 11 το πρωί, έξω από το Οικοτροφείο αυτιστικών παιδιών «Αγιος Νικόλαος» (Ανθηρού και Ιτιάς) στην Παιανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ