ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Αναζητούν πόρους για τα προγράμματα ενσωμάτωσης

Καταγγελία από το ΠΑΜΕ για τα προγράμματα που προωθούν την υποταγή στις πολιτικές της ΕΕ και της πλουτοκρατίας

Την ενίσχυση των προγραμμάτων της «διά βίου μάθησης» που γίνονται μέσα από τα κέντρα που διαθέτουν (ΚΑΝΕΠ, Πολύκεντρο) ζητάνε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και απευθύνονται προς την κυβέρνηση και ειδικότερα την Υπηρεσία διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων. Με την κοινή επιστολή τους, επί της ουσίας ζητάνε την αρωγή, δηλαδή την οικονομική στήριξη για προγράμματα που βγαλμένα από την ΕΕ και χρηματοδοτούμενα απ' αυτή, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προωθούν την ενσωμάτωση των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην προώθηση των κυρίαρχων αξιών και την πολιτική της Ευρωένωσης και των μονοπωλίων.

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι με την επιστολή τους ζητάνε από την κυβέρνηση «Να στηρίξει τα προγράμματα διά βίου μάθησης, που οι παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις υλοποιούν με τίτλο: "Διά Βίου μάθηση και ενδυνάμωση του ρόλου των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων στη σύγχρονη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα".

Ομολογούν ότι οι επιλογές τους ευθυγραμμίζονται με την προοπτική της ΕΕ για απόκτηση δεξιοτήτων και με τους στρατηγικούς της στόχους. Παραδέχονται επίσης ότι με εργαλείο τη διά βίου μάθηση συμβάλλουν στο να γίνουν οι εργαζόμενοι: πιο αποδοτικοί, πιο υπάκουοι, να δουλεύουν για τους καπιταλιστές με αίσθημα ευθύνης και ατομικής πρωτοβουλίας, να προσαρμόζονται στο εργασιακό τους περιβάλλον και φυσικά να γίνουν πιο φτηνοί και να αποδεχθούν ως μοίρα τους την ταξική εκμετάλλευση.

Για τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και την ΕΣΕΕ - συνεχίζει το ΠΑΜΕ παραθέτοντας αποσπάσματα από τη σχετική επιστολή των κέντρων - ο εργαζόμενος πρέπει να "εκσυγχρονίσει απαρχαιωμένες και αποστεωμένες πρακτικές στο εργασιακό περιβάλλον", "να αποκτήσει νέα ηθική Κουλτούρα" και φυσικά να προωθεί την ανταγωνιστικότητα, τον κοινωνικό εταιρισμό, να νιώθει συνυπεύθυνος για την καταλήστευση της εργατικής του δύναμης και να επωμίζεται αδιαμαρτύρητα όσα του φορτώνει η αντεργατική και βάρβαρη πολιτική των εκφραστών του κεφαλαίου.

Είναι προκλητικοί και αδίστακτοι. Συνεχίζουν να δίνουν άλλοθι στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΔΝΤ - ΕΕ και πλουτοκρατίας, στην πολιτική που ρίχνει στα τάρταρα τη ζωή του λαού, δίνει μισθούς πείνας και εξαθλίωσης, που αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις.

Δουλεύουν για να δεθούν χειροπόδαρα οι εργαζόμενοι. Αυτός είναι ο ρόλος του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η δράση τους είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των εργαζομένων και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, πως οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ήταν και παραμένουν εχθροί της τάξης μας, συμπαραστάτες της εργοδοσίας και του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεμπερδέψουν μια ώρα νωρίτερα με αυτές τις ηγεσίες.

Αντεπίθεση με οργάνωση στους τόπους δουλειάς, με αλλαγή των συσχετισμών υπέρ της γραμμής της ταξικής σύγκρουσής. Να δυναμώσει το σύνθημα:

Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά - Εργάτη μπορείς χωρίς τα αφεντικά

ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΜΕ ΠΑΝΤΟΥ!»

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκβιάζει ανοιχτά όσους δεν ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ

Με τροπολογία που κατέθεσαν χτες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όσα Ταμεία δεν ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου

Με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, το υπουργείο Υγείας «πέρασε» χτες από τη Βουλή εκβιαστική τροπολογία προκειμένου να εγκλωβίσει στην πολιτική περικοπών των ασφαλιστικών δικαιωμάτων το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Η νέα ρύθμιση προβλέπει: «Μέχρι τις 31.12.2012 και μετά τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης που αποδεικνύει τη βιωσιμότητά τους, τα ταμεία, τομείς και κλάδοι υγείας που υπήχθησαν ή προβλέπεται να υπαχθούν στον ΕΟΠΥΥ, δύνανται με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικότερων οργάνων των ασφαλισμένων κάθε ταμείου ή τομέα ή κλάδου να εξαιρούνται από την ένταξη του ΕΟΠΥΥ, μετατρεπόμενοι αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του νόμου 3029/2002 (Α 160)».

Υποστηρίζοντας τον κυβερνητικό εκβιασμό, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «όποιος θέλει να φύγει από τη λογική ένα υπουργείο για την Υγεία να βάλει τα λεφτουδάκια του να φύγει από την περιοχή του δημόσιου τομέα και να το κάνει μόνος του ως ΝΠΙΔ». Οι προκλήσεις όμως δε σταμάτησαν εκεί: Οταν το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια ως κυβέρνηση, αλλά και από τη θέση της αντιπολίτευσης έχει κάνει δική του υπόθεση τη λεηλάτηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων, ενισχύοντας την εισφοροαπαλλαγή και εισφοροδιαφυγή, οδηγώντας τα Ταμεία σε χρεοκοπία με τις διαρκείς ρυθμίσεις υπέρ των εργοδοτών, το τζογάρισμα των αποθεματικών τους και τώρα με το «κούρεμα», ο Ανδρ. Λοβέρδος όχι μόνο δεν έτρεξε να κρυφτεί, αλλά δήλωσε ότι το «να κάνεις τον έξυπνο με τα λεφτά του Ελληνα φορολογούμενου όποιος θέλει να συνεχίσει να σέρνει αυτό το χορό να πάει μόνος του, καλό ταξίδι για όπου το επιθυμεί».

Απαντώντας στον υπουργό Υγείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι «στην τροπολογία που κάνατε για το ΝΑΤ είναι εκβιαστική. Λέτε για το "Οίκο Ναύτου" ότι εάν δεν αποδεχτεί αυτή τη λογική να πάει στον ΕΟΠΥΥ, θα μετατραπεί σε ΝΠΙΔ και απαγορεύετε οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό». Μάλιστα θέτοντας την ουσία του πράγματος, επισήμανε πως «πριν δημιουργηθεί ο ΕΟΠΥΥ, το ΙΚΑ επιδοτούνταν από το κράτος με 1,4% του ΑΕΠ. Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ συγκέντρωσε όλους τους ασφαλισμένους με το 0.6%, αυτό είναι το πρόβλημα. Δε μπορούμε να συμφωνούμε σε αυτή τη λογική της συγχρηματοδότησης».

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ

Ενα βήμα μπροστά στην ταξική συσπείρωση και τον συντονισμό της δράσης των οδηγών φορτηγών έγινε την περασμένη Κυριακή, με τη συγκρότηση Επιτροπής ΠΑΜΕ Οδηγών Φορτηγών.

Η συγκρότηση της Επιτροπής ΠΑΜΕ ήταν η απόφαση της μαζικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, στην οποία συμμετείχαν οδηγοί από όλους τους χώρους, όπως της μεταφοράς κοντέινερ, των φορτηγών ψυγείων, των πρακτορείων, των τεχνικών εταιρειών κ.ά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχτηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, με την άγρια εκμετάλλευση που βιώνουν από τους επιχειρηματίες του χώρου, των οποίων την επιθετικότητα ενισχύουν τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα της συγκυβέρνησης, αναδείχθηκαν συνολικά τα όσα βιώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από την αντιλαϊκή πολιτική. Καταγγέλθηκε με τον πιο έντονο τρόπο η τακτική της διοίκησης του Συνδικάτου Οδηγών Φορτηγών (ΠΑΣΚΕ), όπου κυριαρχούν δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, και όπως αναφέρθηκε υπονομεύει συνειδητά κάθε προσπάθεια αγωνιστικής οργάνωσης και αντίστασης του κλάδου.

Η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στη σύσκεψη όλες οι τοποθετήσεις «κατέδειξαν την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας πόλος συσπείρωσης - αντίστασης, ένα μετερίζι ταξικού αγώνα που θα σταθεί δυναμικά απέναντι στην καταιγίδα των μέτρων που φέρνουν μεγαλύτερη ανεργία, νέες μειώσεις στους μισθούς, κατάργηση συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.». Καλεί τους οδηγούς φορτηγών να στηρίξουν με τη συμμετοχή και τη δράση τους την Επιτροπή, να αποκτήσει βάσεις σε κάθε τόπο δουλειάς, για το σπάσιμο της τρομοκρατίας, την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Να αγωνιστούμε μέσα από τις γραμμές του ταξικού κινήματος, τις γραμμές του ΠΑΜΕ» με προοπτική την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των μονοπωλίων. Καλούν τους οδηγούς να γραφτούν όλοι στο Συνδικάτο, να αλλάξουν τους συσχετισμούς «και να το κάνουμε κάστρο του ταξικού αγώνα και υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας».

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΠΑΤΡΑΣ
Εστειλαν αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία

Απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας έστειλαν χτες το βράδυ μεταλλεργάτες της Πάτρας, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο στην πλατεία Γεωργίου και στη δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που διοργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας «Η ΕΝΩΣΗ» και η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ για ικανοποιητικές ΣΣΕ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε πλήθος μεταλλεργατών, όπως από την επιχείρηση ΦΡΙΓΚΟΓΚΛΑΣ, την ΣΟΛΑΡ (φωτοβολταϊκά), την ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, αλλά και από πολλούς ακόμα χώρους του μετάλλου της περιοχής που αντιμετωπίζουν εργοδοτικές επιθέσεις με επιβολή αλλαγής εργασιακών σχέσεων, απολύσεις και τρομοκρατία. Εστειλαν με τη χτεσινή τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο μια πρώτη απάντηση στην εργοδοσία. Διαμήνυσαν ότι με ταξική οργάνωση αγώνων μέσα και έξω από τα εργοστάσια θα αντισταθούν στην επίθεση που δέχονται.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΣΕΓΟ
Ζητά η ίδια μείωση μισθών!

Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ξεπέρασαν κάθε όριο, ζητώντας οι ίδιοι μείωση των μισθών τους μέχρι και ...35%, στο όνομα της κρίσης! Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (δηλαδή των εργαζομένων στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών), με επιστολή της προς το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, κάνει πρόταση για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης για δύο χρόνια, με πετσόκομμα μισθών. Συγκεκριμένα, ζητούν μείωση μισθών 15% επί του συνόλου των μεικτών αποδοχών που φτάνουν μέχρι τα 2.000 ευρώ, μείωση 25% για μεικτές αποδοχές μεταξύ 2.001 έως 3.000 ευρώ και μείωση 35% για μεικτές αποδοχές που ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ!

Αποκαλυπτικός, όμως, είναι και ο τρόπος που αιτιολογούν την ...προσφορά τους προς την εργοδοσία, βάζοντας σε πρώτη γραμμή την «κρισιμότητα των στιγμών που διάγουμε σε εθνικό επίπεδο». Ενώ, ταυτόχρονα, ζητούν «τη διασφάλιση ενός στοιχειώδους επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων, που βρίσκεται σε σχέση αιτιώδους συνάφειας με την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα στους χώρους εργασίας». Επιπλέον, επιζητούν την εργασιακή ειρήνη, «λαμβάνοντας υπόψιν ότι είναι μονόδρομος η διασφάλιση της ομαλότητας στους εργασιακούς χώρους σε συλλογικό επίπεδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ