Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκβιάζει ανοιχτά όσους δεν ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ

Με τροπολογία που κατέθεσαν χτες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όσα Ταμεία δεν ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου

Με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, το υπουργείο Υγείας «πέρασε» χτες από τη Βουλή εκβιαστική τροπολογία προκειμένου να εγκλωβίσει στην πολιτική περικοπών των ασφαλιστικών δικαιωμάτων το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Η νέα ρύθμιση προβλέπει: «Μέχρι τις 31.12.2012 και μετά τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης που αποδεικνύει τη βιωσιμότητά τους, τα ταμεία, τομείς και κλάδοι υγείας που υπήχθησαν ή προβλέπεται να υπαχθούν στον ΕΟΠΥΥ, δύνανται με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικότερων οργάνων των ασφαλισμένων κάθε ταμείου ή τομέα ή κλάδου να εξαιρούνται από την ένταξη του ΕΟΠΥΥ, μετατρεπόμενοι αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του νόμου 3029/2002 (Α 160)».

Υποστηρίζοντας τον κυβερνητικό εκβιασμό, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «όποιος θέλει να φύγει από τη λογική ένα υπουργείο για την Υγεία να βάλει τα λεφτουδάκια του να φύγει από την περιοχή του δημόσιου τομέα και να το κάνει μόνος του ως ΝΠΙΔ». Οι προκλήσεις όμως δε σταμάτησαν εκεί: Οταν το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια ως κυβέρνηση, αλλά και από τη θέση της αντιπολίτευσης έχει κάνει δική του υπόθεση τη λεηλάτηση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων, ενισχύοντας την εισφοροαπαλλαγή και εισφοροδιαφυγή, οδηγώντας τα Ταμεία σε χρεοκοπία με τις διαρκείς ρυθμίσεις υπέρ των εργοδοτών, το τζογάρισμα των αποθεματικών τους και τώρα με το «κούρεμα», ο Ανδρ. Λοβέρδος όχι μόνο δεν έτρεξε να κρυφτεί, αλλά δήλωσε ότι το «να κάνεις τον έξυπνο με τα λεφτά του Ελληνα φορολογούμενου όποιος θέλει να συνεχίσει να σέρνει αυτό το χορό να πάει μόνος του, καλό ταξίδι για όπου το επιθυμεί».

Απαντώντας στον υπουργό Υγείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι «στην τροπολογία που κάνατε για το ΝΑΤ είναι εκβιαστική. Λέτε για το "Οίκο Ναύτου" ότι εάν δεν αποδεχτεί αυτή τη λογική να πάει στον ΕΟΠΥΥ, θα μετατραπεί σε ΝΠΙΔ και απαγορεύετε οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό». Μάλιστα θέτοντας την ουσία του πράγματος, επισήμανε πως «πριν δημιουργηθεί ο ΕΟΠΥΥ, το ΙΚΑ επιδοτούνταν από το κράτος με 1,4% του ΑΕΠ. Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ συγκέντρωσε όλους τους ασφαλισμένους με το 0.6%, αυτό είναι το πρόβλημα. Δε μπορούμε να συμφωνούμε σε αυτή τη λογική της συγχρηματοδότησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ