Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΚ - ΒΕΚ
Συνεχίζεται η σκληρή μάχη

Απορρίφτηκε η αίτηση για να βγει παράνομη η απεργία

Σκληρή μάχη δόθηκε χτες το πρωί έξω από τα εργοστάσια των ΜΕΚ - ΒΕΚ του ομίλου Λεμονιά, στη Β' ΒΙΠΕ Βόλου, για την περιφρούρηση της απεργίας που ξεκίνησε στις 5 Μάρτη και συνεχίζεται.

Οι απεργοί, μαζί με δυνάμεις του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», είχαν ν' αντιμετωπίσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό από καμιά δεκαριά «προθύμους» που έχει συγκροτήσει και χρησιμοποιεί σαν «αιχμή του δόρατος» η εργοδοσία, αλλά και αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο χώρο για να βοηθήσουν τον Λεμονιά να χτυπήσει την απεργία.

Οι λιγοστοί απεργοσπάστες επιχείρησαν, πολλές φορές και με κάθε τρόπο, να μπουν στα εργοστάσια, αλλά δεν τα κατάφερναν σκοντάφτοντας στην αποφασιστική αντίσταση των δυνάμεων της περιφρούρησης. Κάποια στιγμή, ένας από δαύτους βρήκε μια τρύπα σ' ένα απομακρυσμένο σημείο και «τρύπωσε», ενώ μερικοί άλλοι πήδησαν από το φράχτη και μπήκαν μέσα για να πάρουν το «μεροκάματο της ντροπής».

Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις των Αφών Λεμονιά, συσπειρωμένοι στο ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου, επί συνεχείς 36 μέρες, δίνουν μια σκληρή απεργιακή μάχη, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ο Λεμονιάς, ποντάροντας στην πολιτική πλήρους κι αποκλειστικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων της εργοδοσίας που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, αρνείται να πληρώσει τα δουλεμένα μεροκάματα των εργατών - στην ουσία θέλει να δουλεύουν τζάμπα - και χρησιμοποιεί όλα τα «μέσα» που διαθέτει για να σταματήσει την απεργία.

Εκτός από τους λιγοστούς «προσκυνημένους» και «δουλικούς» που σεργιανάει μαζί του, επιδεικνύοντάς τους σαν «εργάτες που θέλουν να δουλέψουν και δεν τους αφήνουν», έχει, σχεδόν, καθημερινά στο πλευρό του την Αστυνομία, ενώ κατέφυγε και στα δικαστήρια, ζητώντας να βγει η απεργία παράνομη. Προκαλώντας, δε, με σκαιό τρόπο, ζήτησε, επιπλέον, να μην αναγνωρίζεται το Συνδικάτο Μετάλλου(!), να του απαγορευτεί να προκηρύξει ξανά απεργία (!!) και να φυλακιστούν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του!!!

Πριν λίγο καιρό το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Βόλου δέχτηκε μέρος των απαιτήσεών του, κρίνοντας την απεργία, εν μέρει, καταχρηστική. Αμεση ήταν η απάντηση του Συνδικάτου, που κήρυξε συνέχιση του απεργιακού αγώνα και, ταυτόχρονα, έκανε έφεση, ζητώντας την ακύρωση της πρωτοβάθμιας δικαστικής απόφασης. Με προχτεσινή του απόφαση το Εφετείο Λάρισας απορρίπτει ολοκληρωτικά την αγωγή της εργοδοσίας ενάντια στο Συνδικάτο και την απαίτησή της να βγει η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Η απόφαση αυτή - σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο - οφείλεται στην αποφασιστική στάση των εργατών και φανερώνει ότι «μπορούμε με την ανυποχώρητη πάλη μας, χωρίς να έχουμε αυταπάτες για το ρόλο της Δικαιοσύνης, να κερδίζουμε και θετικές αποφάσεις».

Ο αγώνας των εργατών στις επιχειρήσεις των Αφών Λεμονιά έχει κερδίσει τη στήριξη και την ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων του Βόλου, ενώ μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει και η έκκληση του Συνδικάτου Μετάλλου για υλική βοήθεια στους απεργούς με τρόφιμα, ρουχισμό, χρήματα. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι το σύνθημα «Κάθε χώρος δουλειάς μια Χαλυβουργία» πρέπει και μπορεί να γίνει πράξη, παντού!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για δεύτερη μέρα στην πύλη του εργοστασίου (2013-11-09 00:00:00.0)
Για δεύτερη μέρα στην πύλη του εργοστασίου (2013-11-09 00:00:00.0)
Συγκέντρωση σήμερα στο ΕΚΒ (2012-08-08 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι απεργιακοί αγώνες (2012-03-08 00:00:00.0)
Πανεργατικό «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο για τους χαλυβουργούς (2012-01-05 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν με νέα 24ωρη αύριο (2008-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ