Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ
«Νομιμοποιούν» την πολιτική του μαύρου μετώπου

Στη σύναψη επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) προχωρούν οι πλειοψηφίες στα ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός, μετρό, τραμ) με όρους που αποδέχονται και «νομιμοποιούν» τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 35%. Οι πλειοψηφίες αυτές συγκροτούνται από παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις συνεργαζόμενες με αυτά τα κόμματα.

Στο ρόλο του εργοδότη η νέα ανώνυμη εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση των τριών μέσων με την επωνυμία «Σταθερές Συγκοινωνίες Ανώνυμη Εταιρεία (ΣΤΑΣΥ ΑΕ)». Το σχέδιο της ΕΣΣΕ (έχει ήδη μονογραφεί από τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, και μένει να εγκριθεί από τα όργανα των σωματείων) προβλέπει ότι τίθενται σε ισχύ για ένα χρόνο οι όροι αμοιβής που προβλέπουν οι τελευταίες ΣΣΕ (αφορούν στα έτη 2008 - 2009), του κάθε μέσου. Αυτό δε σημαίνει επαναφορά στους μισθούς του 2009, αλλά ότι παραμένει η μεσοσταθμική μείωση κατά 35% που επέβαλε στις ΔΕΚΟ ο νόμος 4024/2011. Χαρακτηριστικό είναι πως, επειδή η μεσοσταθμική μείωση δεν έχει ολοκληρωθεί στο ακέραιο, το σχέδιο ΕΣΣΕ προβλέπει μείωση κατά 2% σε ένα τμήμα των εργαζομένων, προκειμένου να επιτευχθεί.

Με αυτό το σχέδιο πήγε χτες η πλειοψηφία στη γενική συνέλευση εργαζομένων του σωματείου «Ενωση» στον ηλεκτρικό, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι αν δεν υπογραφεί τότε οι μισθοί των εργαζομένων θα πέσουν στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ