ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαθητές τίμησαν τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Επίσκεψη στις φυλακές του Ιτζεδίν

Συγκέντρωση μαθητών στην Πάτρα
Συγκέντρωση μαθητών στην Πάτρα
Τους αλύγιστους της ταξικής πάλης και όσους κομμουνιστές και αγνούς αγωνιστές του λαού μας μαρτύρησαν στις φυλακές του Ιτζεδίν τίμησε την προηγούμενη Κυριακή 8 Απρίλη η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, διοργανώνοντας για τους μαθητές εκδήλωση στο χώρο των φυλακών.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη με τους μαθητές, μέσα και από αφηγήσεις του Ηλιάκη Λευτέρη και Ρακόπουλου Κώστα, μέλη του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ, να έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με το πώς ζούσαν οι κρατούμενοι, πώς διεκδικούσαν και οργάνωναν τον αγώνα τους από μέσα, αλλά και για τα βασανιστήρια που τους έκαναν για να αποκαλύψουν ονόματα και να προδώσουν το Κόμμα τους, το ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της εκδρομής είχε πρώτα περιήγηση στις φυλακές του Ιτζεδίν, έπειτα στο νεκροταφείο του χωριού Καλαμίου με κατάθεση στεφάνου στην πλάκα των εκτελεσθέντων κομμουνιστών και, τέλος, στο χωριό των Αρμένων όπου προβλήθηκε dvd για το Ιτζεδίν (έκδοση της Οργάνωσης Χανίων του 2008).

Οι μαθητές συγκινήθηκαν και ένιωσαν ενθουσιασμό μπροστά στη δύναμη και την αποφασιστικότητα των κομμουνιστών στις άθλιες συνθήκες και εμπνεύστηκαν με το παράδειγμα της αλύγιστης ταξικής πάλης. Αναδείχθηκε ότι το κύριο στοιχείο που τους κράταγε αλύγιστους ήταν η αρχή της συλλογικότητας και η συντροφικότητα, αλλά και το ότι αδιάκοπα και παράνομα μέσα στη φυλακή μελετούσαν τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία. Σημαντική συμβολή είχε η μαζική και οργανωμένη αντίσταση των οικογενειών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ που ήταν έξω από τις φυλακές.

Συσκέψεις και συγκεντρώσεις

Από την επίσκεψη μαθητών στις φυλακές του Ιτζεδίν
Από την επίσκεψη μαθητών στις φυλακές του Ιτζεδίν
Παράλληλα συνεχίζονται οι συσκέψεις και συγκεντρώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ με μαθητές με σύνθημα «Η πρώτη σου ψήφος να είναι ανυπότακτη». Πολύ πετυχημένη ήταν μια τέτοια συγκέντρωση που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Πάτρα (φωτ.).

Με το ίδιο θέμα σήμερα διοργανώνονται συσκέψεις:

-- Στο Χαϊδάρι, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

-- Στη Λούτσα, στις 7.30 μ.μ., αίθουσα σωματείου συνταξιούχων. Ομιλητής Σωτήρης Αγγελόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Μπίζνες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νέες μπίζνες με επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να ανοίξουν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του αναφέρει:

«

Ανάμεσα στις πιθανές συμφωνίες ξεχωρίζουν αυτές του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τη γνωστή κινεζική πολυεθνική COSCO και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με την εταιρεία Hail Agriculture.

Με μεγάλα λόγια για "εξωστρέφεια" και "απάντηση στην κρίση", κρύβουν την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ - ΤΕΙ και τη σύνδεσή τους με την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η πιθανή συμφωνία ελληνικών πανεπιστημίων με την COSCO σημαίνει:

  • Ερευνα που θα δικαιολογεί και θα ενισχύει την εκμετάλλευση των εργατών και την καταστροφή του περιβάλλοντος, θα συγκαλύπτει τα εργατικά ατυχήματα, τελικά θα βοηθά στην αύξηση των κερδών της επιχείρησης εις βάρος των εργαζομένων και του λαού. Ούτε λόγος φυσικά για έρευνα π.χ. για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φτηνές, συχνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
  • Για τους απόφοιτους, δουλειά-λάστιχο, ανασφάλιστη εργασία, μισθοί πείνας των 430 ευρώ, ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις. Η συγκεκριμένη πολυεθνική έχει μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά σε εργασιακό γκέτο. Η άνοδος της εμπορευματικής κίνησης στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιώς, που κατέχει η επιχείρηση, κατά 73,5% και τα τεράστια κέρδη της, ακόμα και σε περίοδο κρίσης, χτίζονται πάνω στις πλάτες των εργαζομένων: Με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, εργατικά ατυχήματα και μισθούς Κίνας. Αυτά υπόσχονται στους απόφοιτους οι ιδιοκτήτες της COSCO και οι συνεταίροι τους στα πανεπιστήμια, διοικήσεις, μεγαλοκαθηγητάδες και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  • Εκπαίδευση των φοιτητών με τις αξίες των μονοπωλίων, να καθορίζει η COSCO τι θα μαθαίνουν οι φοιτητές.
  • Επιβολή διδάκτρων.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που ιδρύει, κατά παραγγελία της εταιρείας Hail Agriculture, παράρτημα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό το πανεπιστήμιο ονειρεύονται τα κόμματα της πλουτοκρατίας που ψήφισαν και υλοποιούν το νέο νόμο-πλαίσιο: Πανεπιστήμιο που όλη του η λειτουργία ενισχύει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό εννοούν όταν λένε "σύνδεση με την αγορά".

Τώρα οι φοιτητές και οι σπουδαστές να σηκώσουν ανάστημα. Να γυρίσουν την πλάτη στις παρατάξεις του κεφαλαίου μέσα στις σχολές που συμφωνούν με το πανεπιστήμιο-επιχείρηση. Να παλέψουν μαζί με το ΜΑΣ για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα σε μια κοινωνία που η επιστήμη και η εξουσία θα βρίσκεται στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων».

ΛΑΡΙΣΑ
Κόβουν τη μεταφορά παιδιών με αναπηρίες

Τραγικά θύματα της πολιτικής των σφαγιαστικών περικοπών στα κονδύλια για την Πρόνοια, που κάνει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, πέφτουν τα παιδιά με αναπηρίες που φιλοξενούνται στον «Αριστέα» Λάρισας, αλλά και οι γονείς τους. Η διοίκηση του ενιαίου πλέον «Αριστέα» (συλλειτουργούν το Κέντρο Προστασίας Ατόμων με Αναπηρίες Γιάννουλης και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Αμπελώνα) στο πλαίσιο της «εξοικονόμησης πόρων» και λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε υπαλληλικό προσωπικό, προχωρά στη διακοπή δρομολογίων μεταφοράς παιδιών με αναπηρίες, ενώ κλείνει και το «Στέκι» στο κέντρο της Λάρισας.

Να σημειώσουμε ότι ο «Αριστέας» έπεσε θύμα του «κουρέματος» των ομολόγων (PSI), χάνοντας 476.408,93 ευρώ από τα 833.106,26 ευρώ που διέθετε σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Η μείωση του αριθμού των δρομολογίων θα έχει ως αποτέλεσμα αρκετά παιδιά με διάφορες αναπηρίες (σύνδρομο Down, κινητικές αναπηρίες, νοητική υστέρηση, αυτισμό κ.ά.) να μην μπορούν να πάνε καθημερινά στο Κέντρο της Γιάννουλης. Η αρχή γίνεται με παιδιά απομακρυσμένων περιοχών, οι γονείς των οποίων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους για τη μεταφορά τους - πολλά παιδιά θ' αναγκαστούν να μένουν στα σπίτια τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια και τις οικογένειές τους - και, βεβαίως, είναι σίγουρο ότι στη συνέχεια το κόστος μετακίνησης των παιδιών θα φορτωθεί και στους γονείς που διαμένουν σε κοντινότερες περιοχές.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και το κλείσιμο του «Στεκιού» που λειτουργεί σε διαμέρισμα στο κέντρο της Λάρισας, δίνοντας τη δυνατότητα ολιγόωρης, απογευματινής, απασχόλησης των παιδιών με αναπηρίες για την «ανακούφιση» των γονέων.

Η διοίκηση του «Αριστέα» υποστηρίζει ότι η οικονομική κατάσταση του ιδρύματος «επιβάλλει περικοπές για να είναι δυνατή η συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της έδρας και των παραρτημάτων της δομής», κάνει λόγο για «ελάττωση του προσωπικού», αναφέροντας ότι τέσσερις εργαζόμενοι παραιτήθηκαν μέσα στο 2012 για συνταξιοδότηση και άλλοι βρίσκονται σε άδειες για ανατροφή τέκνου, λοχεία, εγκυμοσύνη κλπ., ισχυρίζεται ότι η διακοπή της λειτουργίας της απογευματινής απασχόλησης και διαμονής στο «Στέκι» θα είναι προσωρινή και υπόσχεται ότι θα βρεθούν λύσεις στα προβλήματα.

Ομως, οι γονείς των παιδιών, κάθε άλλο παρά πείθονται και ησυχάζουν από αυτές τις υποσχέσεις, ζητώντας άμεση και ουσιαστική λύση.

Αδιέξοδο σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Το αδιέξοδο της οικονομικής κατάστασης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ συζητήθηκε στη σύνοδο των πρυτάνεων και στη σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ, που έγιναν χτες. Μετά το «κούρεμα» των λογαριασμών των ιδρυμάτων, αλλά και το γεγονός πως δεν εγκρίθηκαν ολόκληροι οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων για το 2012, τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν, κυριολεκτικά, πρόβλημα επιβίωσης.

Στην ανακοίνωση της συνόδου πρυτάνεων σημειώνεται πως τα Πανεπιστήμια «αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως η φοιτητική μέριμνα, καθώς και το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο». Αντίστοιχα ήταν τα συμπεράσματα για τα ΤΕΙ, στη σύνοδο των προέδρων. Τα ΤΕΙ θ' αντιμετωπίσουν πρόβλημα στοιχειώδους λειτουργίας μετά το Πάσχα.

Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση αφαίρεσε από τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με το PSI (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους) 187 εκατ. ευρώ (87 από τα Πανεπιστήμια και 100 απ' τα ΤΕΙ). Μετά το υπουργείο Παιδείας υποσχέθηκε αποδέσμευση προϋπολογισμών του 2012, αλλά τελικά ανακοινώθηκε πως θα υπάρχει κάλυψη μόνο μέχρι τον Ιούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ