ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Λαϊκές αντιδράσεις για τη ΝΑΤΟική παρουσία

Η επιδίωξη του ΝΑΤΟ να αποκτήσει αεροπορική βάση ως διαμετακομιστικό κέντρο στη γενέτειρα πόλη του Λένιν, στο Ουλιάνοφσκ, και η σύμφωνη γνώμη της ρωσικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις.

Χτες είχε προγραμματιστεί στο Ουλιάνοφσκ μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας παρουσία του προέδρου της ΚΕ του κόμματος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε παρόμοια συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα όπου οι οπαδοί και μέλη της οργάνωσης της Μόσχας του ΚΚΡΟ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της λυκοσυμμαχίας διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση του διαμετακομιστικού κέντρου του ΝΑΤΟ στο Ουλιάνοφσκ, με σκοπό να μεταφέρει φορτία και κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Ενα επιτελείο έχει ήδη συγκροτηθεί στο Ουλιάνοφσκ και διοργανώνει μια σειρά πολύμορφων δραστηριοτήτων.

Προηγούμενα, υπενθυμίζεται πως 16 μέλη του ΚΚΡΟ είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας στο αεροδρόμιο του Ουλιάνοφσκ αντιδρώντας στη μετατροπή του αεροδρομίου σε προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ για να μεταφέρει φορτία στο Αφγανιστάν για τη διεξαγωγή του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Μάλιστα, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ είχε αποστείλει μήνυμα αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας.

Προσπάθεια άμβλυνσης των αντιδράσεων

Η ρωσική κυβέρνηση διά μέσου του υπουργού Αμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ σημειώνει πως οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν δεν είναι ικανές από μόνες τους να συγκρατήσουν «την εξτρεμιστική πίεση, γι' αυτό και θεωρείται αναγκαίο να συνεχιστεί η αμοιβαία δράση με τις ΗΠΑ και τις άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της μεταφοράς, μέσω του ρωσικού εδάφους, φορτίων για τις πολυεθνικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν». Ο ίδιος απροκάλυπτα δήλωσε πως η χρησιμοποίηση του αεροδρομίου ως κέντρου μεταφοράς των φορτίων των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής όχι μόνο δε θα επηρεάσει την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, αλλά, αντίθετα, είναι προς όφελός της! Θέλοντας να μειώσει τη σημασία και να αμβλύνει τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τη σχεδιαζόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Ουλιάνοφσκ, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν θα υπάρχει ούτε στρατιωτικό, ούτε πολιτικό προσωπικό της Συμμαχίας και διαβεβαιώνει πως η μεταφορά των ΝΑΤΟικών φορτίων θα γίνεται υπό τον πλήρη τελωνειακό έλεγχο της Ρωσίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία ...βοηθάει τη λυκοσυμμαχία στο Αφγανιστάν. Εχει παραχωρήσει τον εναέριο χώρο της για μεταφορά «μη πολεμικών φορτίων» του ΝΑΤΟ, ενώ η η λυκοσυμμαχία έχει ζητήσει από τη Ρωσία να επιτρέψει και τη σιδηροδρομική μεταφορά των φορτίων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συναίνεση του Τατζικιστάν και του Καζακστάν.

Το Ουλιάνοφσκ ως αντάλλαγμα...

Πάντως ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε υπογραμμίζει πως η ηγεσία των ΗΠΑ αναγνώρισε το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, παρότι τις χαρακτήρισε «ανελεύθερες και άδικες», επειδή η ρωσική κυβέρνηση τη διαβεβαίωσε πως θα παραχωρήσει στο ΝΑΤΟ το αεροδρόμιο του Ουλιάνοφσκ.

Το σίγουρο πάντως είναι πως το «πράσινο φως» της ρωσικής κυβέρνησης για την εγκατάσταση του ΝΑΤΟ στο έδαφός της έρχεται μετά από πιθανά οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα που μπορεί να αφορούν τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» ή τη διεύρυνση προς ανατολάς του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, όποια και αν είναι αυτά τα ανταλλάγματα, το σίγουρο είναι πως δεν είναι προς όφελος κανενός λαού. Πάνω από 60 χρόνια το ΝΑΤΟ, από τη στιγμή της ίδρυσής του ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού, έχει στόχο την ενίσχυση της εξουσίας του κεφαλαίου, τόσο στις χώρες που είναι μέλη του, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ευθύνεται για σωρεία εγκλημάτων σε βάρος των λαών, όπως ήταν ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η κατοχή χωρών και πρόσφατα ο πόλεμος στη Λιβύη και η κλιμάκωση της επιθετικότητας στη Συρία και στο Ιράν.


Κ. Χ.


ΡΩΣΙΑ - ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Εύφλεκτη κατάσταση

Ο ρωσικός βόρειος Καύκασος εξακολουθεί να παραμένει «αγκάθι στα πλευρά» της χώρας. Ετσι, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Τσέντσικ, συνοψίζοντας την επιχειρησιακή δραστηριότητα για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η κατάσταση στο Βόρειο Καύκασο χαρακτηρίζεται ως δύσκολη, αλλά είναι υπό τον έλεγχο των Υπηρεσιών Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα, ωστόσο με τον απολογισμό, μόνον κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 μηνών, πραγματοποιήθηκαν 645 επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων και εξουδετερώθηκαν 87 ένοπλοι αποσχιστές, μεταξύ των οποίων είναι 13 αρχηγοί ένοπλων αποσχιστικών ομάδων. Συνελήφθησαν 133 ένοπλοι αποσχιστές, ενώ καταστράφηκαν 24 βάσεις και 59 κρυψώνες τους. Κατασχέθηκαν 541 όπλα μικρού διαμετρήματος, 2 φλογοβόλα και 19 εκτοξευτήρες χειροβομβίδων, 62 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.

«Σαν αποτέλεσμα των κατάλληλων μέτρων επέμβασης, μεταξύ των οποίων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Τσετσενίας, του Νταγκεστάν, της Ινγκουσετίας, και της Καμπαρντίνο - Μπαλκάρι σημειώθηκε μια τάση για τη σταθεροποίηση στην περιοχή σε σχέση με το 2011», τόνισε ο Τσέντσικ. Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών, αποτράπηκαν τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας κατάφεραν να αποτρέψουν το κύμα της τρομοκρατικής δραστηριότητας, να μειώσουν τον αριθμό των πυροβολισμών και βομβιστικών επιθέσεων κατά 29%, κατάφεραν να μειώσουν τις απώλειες του αμάχου πληθυσμού κατά δύο φορές. Την ίδια ώρα, οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας ανέρχονταν σε 57 νεκρούς κι 82 τραυματίες.

Αν και οι αρχές εμφανίζονται να ελέγχουν την κατάσταση, η ρωσική εφημερίδα «Αργκουμέντι» προβλέπει όξυνση της κατάστασης κι ευθέως κατηγορεί τις ΗΠΑ για προσπάθεια δημιουργίας «ελεγχόμενου χάους» στην περιοχή του Καυκάσου, με στόχο την «απασχόληση» της Ρωσίας σε διάφορες εθνοτικές συγκρούσεις στην περιοχή, ώστε να δράσει απερίσπαστα σε μια πιθανή επίθεση κατά του Ιράν.


Ι.Π.


Συνενοχή στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα

Το νέο ήρθε από την «καυτή» ζώνη του Αφγανιστάν. Ο περίεργος στρατός ατάκτων των Ταλιμπάν συμπεριέλαβε στις επιθέσεις του κατά των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και την ελληνική στρατιωτική αποστολή. Τα διατεταγμένα ελληνικά ΜΜΕ αρκέστηκαν να δημοσιεύσουν ότι οι Ελληνες στρατιωτικοί «χαίρουν άκρας υγείας». Αυτό παρά το ότι βρίσκονται απλωμένοι σε μόνιμο συναγερμό μάχης. Η είδηση του εφησυχασμού των ΜΜΕ μοιάζει περισσότερο με είδος προειδοποίησης κάποιας στιγμής που θα ανακοινώσουν απώλειες σε τραυματίες και πιθανόν θύματα.

Για μια ακόμη φορά, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν συμφωνεί με την εκτός συνόρων ελληνική στρατιωτική παρουσία. Υπάρχει, βεβαίως, η πάγια επίσημη δήλωση όλων των αστικών κυβερνήσεων ότι η Ελλάδα μένει πιστή στις συμβατικές συμμαχικές υποχρεώσεις ως μέλος του ΝΑΤΟ, κι όποιον πείσει έπεισε. Αλλωστε, η επίσημη πολιτική ζωή γέμισε από φυγόστρατους κουραμπιέδες που βάζουν μερίδα του λαού να πολεμά στην αλλοδαπή για αλλότρια συμφέροντα ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σ' αυτές τις δυνάμεις έχει κολλήσει κι ο ελληνικός καπιταλισμός με την αστική του τάξη, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις του. Πρόκειται για την εταιρική συμφωνία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ που η ελληνική αστική τάξη αισθάνεται ικανή να εκπληρώσει ανάλογες συμμετοχικές υποχρεώσεις σε σημεία του πλανήτη που προδικάζουν οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα μείζωνος σημασίας. Το λεγόμενο δόγμα του ανταγωνισμού και της ανάπτυξής της έδωσε ήδη αρκετή οικονομική δύναμη. Η συμπλήρωσή της με τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων και κάθε είδους δημόσιας περιουσίας ενισχύουν τη θέληση της ελληνικής αστικής τάξης να συμμετάσχει σε εταιρικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις και να διεκδικεί σε πλήρη ισοτιμία κι αυτονομία το κάθε λογής μερτικό της είτε αυτό είναι άμεσο σημερινό, είτε μελλοντικό αυριανό.

Υπάρχει και ο εξωτερικός δανεισμός των κυρίαρχων εταίρων όπως Γερμανία, Γαλλία που διασφαλίζει το καθημερινό τεράστιο έξοδο της εκτός συνόρων ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας. Οι εταίροι δανειστές - τοκογλύφοι έχουν κάθε συμφέρον να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή της Ελλάδας σε εκστρατείες εξωτερικού, γνωρίζοντας ότι η μερίδα του λέοντος του πλιάτσικου θα περάσει στα χέρια τους. Η ελληνική μεγαλοαστική τάξη, ακολουθώντας την παραδοσιακή της συναίνεση συμμετέχει στο παιχνίδι της εκμετάλευσης των λαών και του ελληνικού, φορτώνοντάς του ταυτόχρονα τις υπέρογκες δαπάνες της συμμετοχής σε αποστολές στο εξωτερικό, στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και κυρίως στην εργατοϋπαλληλική τάξη και στη διαστρωματική μάζα των πληβείων της πόλης και του χωριού. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες εγκυμονεί νέους κυνδίνους και δεινά για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ