Κυριακή 22 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Εύφλεκτη κατάσταση

Ο ρωσικός βόρειος Καύκασος εξακολουθεί να παραμένει «αγκάθι στα πλευρά» της χώρας. Ετσι, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Τσέντσικ, συνοψίζοντας την επιχειρησιακή δραστηριότητα για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η κατάσταση στο Βόρειο Καύκασο χαρακτηρίζεται ως δύσκολη, αλλά είναι υπό τον έλεγχο των Υπηρεσιών Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα, ωστόσο με τον απολογισμό, μόνον κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 μηνών, πραγματοποιήθηκαν 645 επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων και εξουδετερώθηκαν 87 ένοπλοι αποσχιστές, μεταξύ των οποίων είναι 13 αρχηγοί ένοπλων αποσχιστικών ομάδων. Συνελήφθησαν 133 ένοπλοι αποσχιστές, ενώ καταστράφηκαν 24 βάσεις και 59 κρυψώνες τους. Κατασχέθηκαν 541 όπλα μικρού διαμετρήματος, 2 φλογοβόλα και 19 εκτοξευτήρες χειροβομβίδων, 62 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.

«Σαν αποτέλεσμα των κατάλληλων μέτρων επέμβασης, μεταξύ των οποίων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Τσετσενίας, του Νταγκεστάν, της Ινγκουσετίας, και της Καμπαρντίνο - Μπαλκάρι σημειώθηκε μια τάση για τη σταθεροποίηση στην περιοχή σε σχέση με το 2011», τόνισε ο Τσέντσικ. Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών, αποτράπηκαν τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας κατάφεραν να αποτρέψουν το κύμα της τρομοκρατικής δραστηριότητας, να μειώσουν τον αριθμό των πυροβολισμών και βομβιστικών επιθέσεων κατά 29%, κατάφεραν να μειώσουν τις απώλειες του αμάχου πληθυσμού κατά δύο φορές. Την ίδια ώρα, οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας ανέρχονταν σε 57 νεκρούς κι 82 τραυματίες.

Αν και οι αρχές εμφανίζονται να ελέγχουν την κατάσταση, η ρωσική εφημερίδα «Αργκουμέντι» προβλέπει όξυνση της κατάστασης κι ευθέως κατηγορεί τις ΗΠΑ για προσπάθεια δημιουργίας «ελεγχόμενου χάους» στην περιοχή του Καυκάσου, με στόχο την «απασχόληση» της Ρωσίας σε διάφορες εθνοτικές συγκρούσεις στην περιοχή, ώστε να δράσει απερίσπαστα σε μια πιθανή επίθεση κατά του Ιράν.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ