ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Απρίλη 2012
Σελ. /32
Ανακατατάξεις στις παγκόσμιες πολεμικές δαπάνες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια αδιάκοπων αυξήσεων, το 2011 οι παγκόσμιες πολεμικές δαπάνες έμειναν αμετάβλητες. Οι παγκόσμιες δαπάνες την περσινή χρονιά ήταν 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα στοιχεία περιέχονται στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Ειρήνης και Εξοπλισμών (SIPRI) για το 2011.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι οι δαπάνες έμειναν αμετάβλητες θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι διατηρήθηκαν και οι στρατιωτικές ισορροπίες στα προηγούμενα επίπεδα. Αυτό όμως δεν ισχύει αφού σε άλλες περιοχές είχαμε πτώση των δαπανών και σε άλλες σημαντική άνοδο.

Παραδείγματος χάριν, οι στρατιωτικές δαπάνες των Ηνωμένων Πολιτειών το 2011 ήταν κατά 1,2% μικρότερες σε σχέση με το 2010. Ηταν η πρώτη χρονιά μετά το 1998 που σημειώθηκε πτώση των αμερικανικών δαπανών αυτού του χαρακτήρα. Πτώση επίσης, κατά 1,9%, είχαμε και στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι η πτωτική τάση των στρατιωτικών δαπανών θα συνεχισθούν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού λόγω οικονομικής κρίσης. Ειδικά για τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

Ομως, η μείωση των στρατιωτικών δαπανών στη Δύση και τη Λατινική Αμερική αντισταθμίζεται από την αύξηση σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας - Ωκεανία (αύξηση κατά 2,3%), Ανατολική Ευρώπη (10,2%), Μέση Ανατολή (4,6%), και στην Αφρική (8,6%).

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ σημείωσαν οι στρατιωτικές δαπάνες στη Ρωσία (9,3%). Με την αύξηση αυτή η Ρωσία ξεπέρασε τη Βρετανία και τη Γαλλία και έγινε η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα στον κατάλογο των χωρών με τις μεγαλύτερες πολεμικές δαπάνες. Σημειώνεται ότι ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ρωσίας αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 79%. Η έκθεση του Ινστιτούτου SIPRI εκτιμά ότι οι πολεμικές δαπάνες της Ρωσίας θα συνεχίσουν να αυξάνουν και τα επόμενα χρόνια, μετά την εξαγγελία του Προέδρου Πούτιν για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών οπλικών συστημάτων την επόμενη δεκαετία.

ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ στην έκθεση, παρά το γεγονός ότι οι πολεμικές δαπάνες της Κίνας ξεπέρασαν το 2011 τα 143 δισεκατομμύρια δολάρια και παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες αυτού του χαρακτήρα αυξήθηκαν από το 2002 κατά 170% σε πραγματικούς όρους, η Κίνα δαπανά μόνο το 2% του ΑΕΠ της, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που δαπανούν το 4,7% και τη Ρωσία που μόλις πέρασε το 4%.

Αξίζει τέλος να επισημάνουμε ότι παρά τη μείωση των πολεμικών τους δαπανών, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 41% των παγκόσμιων πολεμικών δαπανών!


ΚΕΙΜΕΝΑ: Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σύγκρουση Αργεντινής - Ισπανίας

Μέρος του σκληρού πολέμου για την ενέργεια αποτελεί και η διαμάχη μεταξύ Αργεντινής και Ισπανίας με επίκεντρο τους πετρελαιοφόρους σχιστόλιθους της λατινοαμερικανικής χώρας και με αφορμή την απόφαση της Προέδρου Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνες να επανακρατικοποιήσει την εταιρεία ΥPF, θυγατρική της ισπανικής «Repsol».

Η πρόεδρος της Αργεντινής κατηγόρησε την ισπανική εταιρεία ότι καθυστερεί συστηματικά τις επενδύσεις στην YPF για την αξιοποίηση του αργεντίνικου πετρελαίου, με αποτέλεσμα η οικονομία της χώρας να χάνει ένα σημαντικό πόρο.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης, φαίνεται ότι υποκρύπτει έναν αδυσώπητο ανταγωνισμό για τους υδρογονάνθρακες της Αργεντινής και της Λατινικής Αμερικής.

Σε δημοσίευμα της «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» γίνεται λόγος για το ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών οι οποίες καραδοκούν για να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν οι Ισπανοί και να διοχετεύσουν το απαραίτητο ρευστό για την εξαιρετικά ακριβή άντληση των κοιτασμάτων της YPF.

Σημειώνεται ότι το 57% της αργεντίνικης δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας YPF πουλήθηκε το 1999, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων, στην ισπανική «Repsol». Το τελευταίο διάστημα διέρρευσαν πληροφορίες για διαπραγματεύσεις, εν αγνοία της κυβέρνησης της Αργεντινής, μεταξύ της «Repsol» και της κινέζικης «Sinopec» για τη μεταβίβαση των μετοχών της YPF από την πρώτη στη δεύτερη.

Η Αργεντινή διαθέτει τα τρίτα σε μέγεθος κοιτάσματα σχιστολιθικών υδρογονανθράκων. Ομως, το πετρέλαιο αυτού του τύπου έχει πολύ υψηλό κόστος εξόρυξης. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι για την αξιοποίηση των εντοπισμένων κοιτασμάτων της Αργεντινής απαιτούνται 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας.

Η κίνηση της κυβέρνησης της Αργεντινής, όπως φαίνεται, είναι ένας ελιγμός προκειμένου να διαπραγματευθεί απευθείας με τους Κινέζους το ξεπούλημα της YPF και όχι μέσω της «Repsol».

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας το Μάρτιο, με ενίσχυση από τις αυξημένες αποστολές αυτοκινήτων, έναν κλάδο που συνεχίζει να ανακάμπτει από τις περσινές απώλειες που είχε υποστεί λόγω του μεγάλου σεισμού. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 33,6%, ενώ το σύνολο των εξαγωγών ενισχύθηκε κατά 5,9%. Οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες ωφελούνται κυρίως από την αυξητική ζήτηση σε μεγάλες αγορές, όπως των ΗΠΑ.

ΙΤΑΛΙΑ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Μεγάλη πτώση κατά 13,2% σημείωσαν το Φεβρουάριο οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ιταλία, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (με υποχώρηση 2,5% από τον Ιανουάριο), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια κάμψη από τον Οκτώβριο 2009. Κύρια αιτία κατά τη στατιστική υπηρεσία της χώρας είναι η μεγάλη πτώση της εγχώριας ζήτησης, καθώς η χώρα δοκιμάζεται από αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ.

GOLDMAN SACHS - ΚΕΡΔΗ Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος «Goldman Sachs» (GS) είχε κερδοφορία 2,1 δισ. δολαρίων όλο το πρώτο φετινό τρίμηνο, «διπλάσια εκείνης στο δ' τρίμηνο του '11» (...) «όμως κατώτερη εκείνης στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, που επετεύχθη κερδοφορία 2,7 δισ. δολαρίων». Παράλληλα, ο «τζίρος» της GS το πρώτο φετινό τρίμηνο ανήλθε στα 9,9 δισ. δολάρια, σχεδόν τέσσερα δισ. δολάρια ανώτερος εκείνου του δ' περυσινού τριμήνου, όμως σχεδόν τρία δισ. δολάρια κατώτερος του αντίστοιχου περυσινού χρονικού διαστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ