ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συλλήψεις μεταναστών που ζουν σε άθλιες συνθήκες

Phasma

Ξεκίνησαν χτες οι εισβολές των δυνάμεων καταστολής σε σπίτια όπου ζουν μετανάστες χωρίς χαρτιά. Συνελήφθησαν 21 μετανάστες, ενώ έξι από αυτούς θα απελαθούν. Χτες το πρωί, αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχειρήσεις σε πολυκατοικίες στις οδούς Αγ. Κωνσταντίνου, Μενάνδρου και Χαλκοκονδύλη, στο κέντρο της Αθήνας, όπου ζουν μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες, σε σπίτια που τους νοικιάζουν Ελληνες. Γι' αυτά τα σπίτια, οι μετανάστες πληρώνουν ακόμα και ένα μεροκάματο ο καθένας για να ζήσουν. Είναι φανερό ότι γίνονται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στα κλιμάκια που διεξήγαγαν τους ελέγχους συμμετείχαν και το ΣΔΟΕ, ο Δήμος Αθηναίων, το ΚΕΕΛΠΝΟ και εισαγγελείς. Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από τηλεφωνήματα πολιτών στην Αμεση Δράση και σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη Μενάνδρου βρέθηκαν 21 μετανάστες. Από αυτούς οι έξι, που δεν είχαν έγγραφα παραμονής, προσήχθησαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Αθήνας για να διωχτούν από τη χώρα. Πιάστηκε ένας ημεδαπός ο οποίος εισέπραττε από τους μετανάστες 3 - 5 ευρώ τη μέρα ανά άτομο για λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ενώ αναζητείται και ο ιδιοκτήτης.

Οι 21 μετανάστες εξετάστηκαν από τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, που συμμετέχουν στα μεικτά κλιμάκια, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυσματικές ή μεταδοτικές ασθένειες ή άλλα λοιμώδη νοσήματα. Οκτώ από αυτούς υποβλήθηκαν σε ακτινογραφικό έλεγχο από τις κινητές μονάδες ελέγχου.

Με προχτεσινή του ανακοίνωση το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων τονίζει πως «οι μετανάστες, λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων, δεν προσέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας, οπότε και δε συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα καταγραφής υποχρεωτικώς δηλούμενων νοσημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ». Με άλλα λόγια, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία από το φόβο μη συλληφθούν, όπως προβλέπουν και οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Χτες, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η επίτροπος Σ. Μάλμστρομ, ο γενικός διευθυντής του Frontex, Ι. Λαϊτίνεν, και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου, Ρ. Φίσερ, διαπίστωσαν ομόφωνα τη «σημαντική πρόοδο στην επιτήρηση των συνόρων και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την παράνομη μετανάστευση και την πολιτική ασύλου». Στο Συμβούλιο ο Μ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τον αντιμεταναστευτικό σχεδιασμό της συγκυβέρνησης για τη σύσταση του πρώτου στρατοπέδου συγκέντρωσης αλλοδαπών χωρίς χαρτιά στην Αμυγδαλέζα. Αναφέρθηκε, δε, «στην έμπρακτη υποστήριξη όλων των οργάνων της ΕΕ στο νέο σχεδιασμό μας για δημιουργία 30 κέντρων κλειστής φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια». Χτες, ξεκίνησε και η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο.

  • Χτες, το ΔΣ της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής ζήτησε να μη λειτουργήσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα πριν γίνει συνάντηση των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης με τον Μ. Χρυσοχοΐδη.
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Απλήρωτοι για εφτά μήνες

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Κερατσινίου - Δραπετσώνας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποίησαν χτες οι 200 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη Δημοτικοί Επιχείρηση, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα έχουν λάβει μόνο κάποια έναντι των μισθών τους. Λόγω των κινητοποιήσεων εδώ και τρεις ημέρες δε γίνονται τα καλλιτεχνικά μαθήματα στα εργαστήρια του δήμου, ενώ προβλήματα υπάρχουν στα προγράμματα αθλητισμού, στους Παιδικούς Σταθμούς και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», όπου απασχολούνται πολλοί από τους εργαζόμενους αυτούς. Στο πλευρό τους και χτες ήταν οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο σύλλογο εργαζομένων, το σωματείο Μετάλλου Πειραιά, η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου - Δραπετσώνας, οι γυναικείοι σύλλογοι (μέλη της ΟΓΕ) «Στοργή του Παιδιού» και «Πρόοδος». Η δημοτική αρχή, όμως, μέχρι σήμερα επικαλείται γραφειοκρατικά προβλήματα και δεν τους καταβάλλει τα δεδουλευμένα.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ μεταφέρθηκε χτες ο κρατούμενος απεργός πείνας Π. Αργυρού λόγω προβλημάτων υγείας. Μαζί με τον Γ. Τσάκαλο (έχουν δηλώσει ότι είναι μέλη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς») έχουν ξεκινήσει την απεργία πείνας εδώ και 20 μέρες με αίτημα τη μεταγωγή τους από τις φυλακές Δομοκού λόγω των συνθηκών κράτησης με προσβολή της αξιοπρέπειάς τους. Επίσης, στο Αττικό Νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο κρατούμενος απεργός πείνας (από 6/4) με άλλα αιτήματα, Κ. Σακκάς που κατηγορείται για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση. Απεργία πείνας ξεκίνησε από χτες και ο Γ. Νικολόπουλος, μέλος (όπως έχει δηλώσει) της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης, σε ένδειξη συμπαράστασης στους δύο απεργούς. Οι άλλοι είναι ο Χρ. Τσάκαλος και ο Δ. Μπολάνο που στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου δε βρίσκονταν στην αίθουσα.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Αντισυνταγματικές πρότεινε να κριθούν οι διατάξεις του Ν. 3260/2004 (νόμος Παυλόπουλου) κατά τη χτεσινή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο Ι. Τέντες. Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν να γίνεται χωρίς αποζημίωση, η πρόωρη λήξη των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων, οι οποίοι απασχολούνται στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ μηχανισμός που δεν εξερράγη εντοπίστηκε κάτω από το αυτοκίνητο ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Αλικαρνασσού.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «PHONEMARKETING»

Να ενισχύσουν από το υστέρημα τους εργαζόμενους της «Phonemarketing», που για 5η βδομάδα συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για δουλειά με ένα 8ωρο τη βδομάδα και μισθό μόλις 140 ευρώ το μήνα, καλεί το λαό της Νέας Ιωνίας η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής. Γι' αυτό το σκοπό, η Λαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει χρήματα σε κουτί ενίσχυσης έξω από την επιχείρηση (οδός Εργασίας 2), αλλά και στα γραφεία της (οδός Νισύρου 20). Στη μάχη όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται επίσης το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, πλήθος σωματείων και φορέων από την περιοχή.

ΛΑΡΙΣΑ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Την αποσύνδεση του χαρατσιού για τα ακίνητα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσαν χτες στελέχη της ΔΕΗ στη Λάρισα σε αντιπροσωπεία των Λαϊκών Επιτροπών Αγώνα Συνοικιών και φορέων της περιοχής, κατά τη διάρκεια αγωνιστικής συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν στα γραφεία της ΔΕΗ. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, οι επόμενοι λογαριασμοί που θα εκδίδονται δεν θα εμφανίζουν ως ανεξόφλητο υπόλοιπο τις δόσεις για τα χαράτσια που δεν καταβλήθηκαν. Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Λάρισας σημειώνει ότι «αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει στην πράξη ότι μόνο ο μαζικός οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να φέρει και φέρνει αποτελέσματα» και προσθέτει: «Το 1,5 εκατομμύριο λαϊκών νοικοκυριών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Λαϊκών Επιτροπών αγώνα και αρνήθηκαν να πληρώσουν το άδικο χαράτσι, ανάγκασαν τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου να υπαναχωρήσει και να σταματήσει πλέον η ΔΕΗ μέσω των λογαριασμών να ζητά την είσπραξη του χαρατσιού».

Κλεισμένοι στο ψυγείο

Οργιάζουν τα δουλεμπορικά κυκλώματα διακίνησης μεταναστών ελέω αντιμεταναστευτικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων. Χθες συνελήφθη από λιμενικούς στην Ηγουμενίτσα, με τον κατάπλου φέρι-μποτ στο λιμάνι προερχόμενο από Πάτρα και τελικό προορισμό το Μπάρι της Ιταλίας, αλλοδαπός οδηγός φορτηγού με ψυκτικό θάλαμο καθώς εντοπίστηκαν στο γκαράζ του πλοίου μέσα στον ψυκτικό θάλαμο 19 μετανάστες «στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων», οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν. Ενας τους χρειάστηκε να διακομιστεί με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Φιλιατών για νοσηλεία.

Εκδήλωση τιμής

Εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο τιμής στους 18 εκτελεσθέντες αγωνιστές από τα χιτλερικά στρατεύματα την 1η Απρίλη 1944 στην Ιστιαία, αλλά και σε όλους τους νεκρούς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, διοργανώνουν την Τρίτη 1η Μάη στο νεκροταφείο Ιστιαίας, τα παραρτήματα Χαλκίδας και Ιστιαίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Προφυλακιστέα η κόρη του Α. Τζοχατζόπουλου

Προφυλακιστέα κρίθηκε η κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλου, Αρετή, μετά την απολογία της ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, η οποία παρέδωσε απολογητικό υπόμνημα για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Κατηγορείται ότι «επωφελήθηκε από την εγκληματική οργάνωση την οποία είχε συστήσει ο πατέρας της».

Να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία με βάση στοιχεία από την υπόθεση των υποβρυχίων και άλλες δικογραφίες που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα. Να σημειωθεί ότι βασικό αδίκημα του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ είναι η πράξη της δωροδοκίας (μίζες για υποβρύχια και άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα) αλλά έχει παραγραφεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ