ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στην πεπατημένη της καπιταλιστικής διαχείρισης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τελευταία μέρα η χθεσινή της προεκλογικής εκστρατείας για τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών. Από χθες μέχρι και την Κυριακή, οπότε περίπου 43,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες, δεν επιτρέπεται καμία πολιτική συγκέντρωση ή παρουσίαση ενώ μετά από αρκετές αντεγκλήσεις φαίνεται ότι δεν θα δημοσιοποιηθούν από τα ΜΜΕ εκτιμήσεις αποτελέσματος πριν κλείσουν οριστικά οι κάλπες.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, οι δύο βασικοί διεκδικητές του θώκου, ο απερχόμενος Πρόεδρος και υποψήφιος του UMP Νικολά Σαρκοζί και ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ, διαγκωνίζονταν σε υποσχέσεις επιδιώκοντας να πείσουν ότι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την καπιταλιστική κρίση δίνοντας διαβεβαιώσεις στη μερίδα του γαλλικού κεφαλαίου, που ο καθένας εκπροσωπεί, ότι δεν πρόκειται να θίξουν τα συμφέροντα και τα κέρδη του ενώ ταυτόχρονα ευαγγελίζονταν ότι «όλα αυτά είναι προς όφελος των εργαζομένων» που μπορεί να ζήσουν καλύτερα χωρίς να έρθουν σε σύγκρουση με το κεφάλαιο. Ο πρώτος υπεραμύνθηκε όλων των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που έλαβε η κυβέρνησή του μέχρι σήμερα για το «καλό των εργαζομένων». Ο δεύτερος δεν αμφισβήτησε σχεδόν τίποτε από αυτά και, αφού εκτόξευσε ένα πυροτέχνημα περί «φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας με 75%» - από το ένα εκατομμύριο ευρώ και πάνω - αρκέστηκε να μιλά για «αναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου» προκειμένου να συμπεριλάβει μέτρα «ανάπτυξης», εννοείται καπιταλιστικής.

Οσο πλησιάζει και η ώρα της κάλπης, τόσο περισσότερο αποκαλύπτονται και τα «κοινά» στοιχεία στις θέσεις των δύο αφού σε μια προσπάθεια αμοιβαίου διεμβολισμού, ο μεν Σαρκοζί έκανε νύξη «αναδιαπραγμάτευσης» του δημοσιονομικού συμφώνου, ο δε Ολάντ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι «θα στηρίξει μια ενδεχόμενη ακόμη και στρατιωτική επέμβαση στη Συρία» ξεκαθαρίζοντας ότι θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιδιώξεις του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Από κοντά στην καλλιέργεια αυταπατών περί καλύτερης διαχείρισης και ο Ζαν Λικ Μελενσόν, υποψήφιος του «Αριστερού Μετώπου» (σχήμα των οπορτουνιστών, του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ και του Αριστερού Κόμματος), ο οποίος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει την πίστη του στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό της ΕΕ, τον οποίο δεν αμφισβητεί αλλά προβάλλει την δήθεν «αλλαγή από τα μέσα», όπως και οι οπορτουνιστικές δυνάμεις στη χώρα μας και πίσω από τις διακηρύξεις του περί «αναδιανομής του πλούτου», δεν μπορεί να κρυφτεί ότι δεν αμφισβητεί τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, δεν παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, αλλά απλώς προσπαθεί να πείσει ότι «υπάρχει και πιο ανθρώπινος καπιταλισμός».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Φρανσουά Ολάντ εμφανίζεται να προηγείται και στον α' γύρο συγκεντρώνοντας 29% και ακολουθεί ο Νικολά Σαρκοζί με 25,5%. Την τρίτη θέση, που μπορεί να διαδραματίσει και ρυθμιστικό ρόλο, φαίνεται να καταλαμβάνει με 16% η Μαρί Λεπέν του «Εθνικού Μετώπου» η οποία στήριξε όλη την προεκλογική της εκστρατεία στην γνωστή ρατσιστική και ξενοφοβική επιχειρηματολογία ενώ ο Μελενσόν συγκεντρώνει 14,5% και ακολουθούν οι άλλοι υποψήφιοι. Οι προεδρικές εκλογές (ο δεύτερος γύρος γίνεται στις 6 Μάη) είναι βαρόμετρο και για τις βουλευτικές που έπονται.


ΣΥΡΙΑ
Νέες ιμπεριαλιστικές πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία με αιχμή του δόρατος την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, η οποία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει την επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς τη Συρία. Η έκκληση της Χίλαρι Κλίντον, η οποία προειδοποίησε τη Δαμασκό με «επιπλέον κυρώσεις και σκληρότερα μέτρα» σε περίπτωση που δεν εφαρμόσει το σχέδιο Ανάν, έγινε μετά το τέλος της συνάντησης των «Φίλων της Συρίας», που διοργάνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι, από την οποία για μια ακόμη φορά δεν προέκυψαν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, χαρακτήρισε «εξαιρετικά περίπλοκη» την κατάσταση στη Συρία, εξέφρασε σκεπτικισμό για «το τι πραγματικά θα κάνει η ηγεσία Ασαντ και ποιες είναι οι προθέσεις της», αλλά επανέλαβε ότι είναι αρνητικός, όπως και η προεδρία Ομπάμα, όπως είπε, σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τις ΗΠΑ να βοηθούν με «εξοπλισμό» (τον εμφανίζουν ως ιατρικό και επικοινωνιακό) 25 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής, στους ενόπλους της αντιπολίτευσης. Ανάλογη στάση τηρεί και η Βρετανία, ενώ ουδείς γνωρίζει με σαφήνεια αν οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, και ιδίως Σ. Αραβία και Κατάρ, που έχουν θέσει επανειλημμένως το ζήτημα του εξοπλισμού των ενόπλων, πρόκειται όντως να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση ανοιχτά ή αν θα συνεχίσουν να βοηθούν «στο παρασκήνιο». Ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», πάντως, δεν φαίνεται να αρκείται σε όσα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δίνουν, μέχρις στιγμής, και ζητά άμεση στρατιωτική επέμβαση «φίλων χωρών» χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται ν' αρχίσει η συζήτηση σχετικά με την απόφαση για αποστολή 300 παρατηρητών, όπως ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, με την Κίνα να επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμη να αποστείλει και η ίδια παρατηρητές αν χρειαστεί.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ.-- Η Κίνα και η Ισλανδία υπέγραψαν έξι συμφωνίες συνεργασίας, μεταξύ των οποίων και μία συμφωνία πλαίσιο για την σύμπραξη στην Αρκτική, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Ζιαμπάο. Οι άλλες συμφωνίες αφορούν επίσης στη συνεργασία στους τομείς της θαλάσσιας επιστήμης και τεχνολογίας, στη γεωθερμία, στην ηλιακή ενέργεια.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Αεροσκάφος (Μπόινγκ 737-200) της εταιρείας Bhoja Air συνετρίβη χτες το απόγευμα δίπλα σε αεροδρόμιο κοντά στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί με αποτέλεσμα οι 127 επιβαίνοντες και πλήρωμα να είναι το πιθανότερο όλοι νεκροί. Το αεροσκάφος μετά τη συντριβή του έπιασε φωτιά. Η μοιραία πτήση είχε ξεκινήσει από το Καράτσι, με προορισμό το Ισλαμαμπάντ, ενώ το δυστύχημα συνέβη εν μέσω ισχυρών βροχών με κεραυνούς.

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Περίπου το 70% των Σέρβων πολιτών αντιτίθενται στην προοπτική ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία «Ipsos Strategic Marketing» για λογαριασμό του σερβικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Β92».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η ήπειρος της Αφρικής «κάθεται» πάνω από μία τεράστια υπόγεια δεξαμενή πόσιμου νερού σε 100πλάσια ποσότητα απ' αυτή που υπάρχει στην επιφάνεια, υποστηρίζει άρθρο επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Επιστολές Περιβαλλοντικής Ερευνας».

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Η κυβέρνηση της Ν. Ζηλανδίας ενέκρινε χτες την πώληση 16 αγροκτημάτων συνολικής έκτασης περίπου 8.000 εκταρίων σε Κινέζους επενδυτές της εταιρείας «Σανγκάη Πενγκζίν» έναντι 163.000.000 δολαρίων παρά τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης πως διακυβεύεται η ευημερία της χώρας από τέτοιες συναλλαγές.


ΤΣΕΧΙΑ
Πανεθνική συγκέντρωση κατά των μέτρων λιτότητας

ΠΡΑΓΑ.--

Πανεθνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται σήμερα το μεσημέρι στην τσεχική πρωτεύουσα, την Πράγα, με σύνθημα «σταματήστε την κυβέρνηση». Τη διαμαρτυρία έχουν κηρύξει η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της Τσεχίας και της Μοραβίας «CMKOS» και άλλες 20 οργανώσεις και ομάδες πρωτοβουλίας. Κύρια αιτήματα είναι να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα ξεδιπλώθηκαν μια σειρά από συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας στα πλαίσια της εβδομάδας κινητοποιήσεων μπροστά στη σημερινή πανεθνική συγκέντρωση. Σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση καλεί και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας, καθώς και η Ενωση Νέων Κομμουνιστών Τσεχοσλοβακίας (SMKC).

Η συμβιβασμένη ηγεσία της «CMKOS» - που στηρίζει κυρίως τους «αντιπολιτευόμενους» Σοσιαλδημοκράτες - αναγκάστηκε να διοργανώσει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ύστερα από πιέσεις που δέχθηκε από τους εργαζόμενους, που είναι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Μέτρα που οδηγούν σε αύξηση της φορολογίας, του ΦΠΑ, νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, «πάγωμα» των συντάξεων, αλλά και μείωση των επιδομάτων στέγασης για τους ηλικιωμένους, καθώς και αύξηση των φόρων σε όσους συνταξιούχους εργάζονται υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης. Σημειώνεται, πως η ηγεσία της «CMKOS» - που συμμετέχει εδώ και χρόνια στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» - αποχώρησε απ' αυτόν στις 23 Μάρτη υποστηρίζοντας πως δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα για τις περικοπές και τα μέτρα.

Στη σημερινή συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και φοιτητές που αντιδρούν ενάντια στη μεταρρύθμιση της Παιδείας που προωθεί η κυβέρνηση, με επιβολή διδάκτρων 3.000 - 3.500 κορονών (121-141 ευρώ) το εξάμηνο στα κρατικά πανεπιστήμια, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας και τη σύνδεσή της με τις επιχειρήσεις, αντικαθιστώντας τους ακαδημαϊκούς από εκπροσώπους της κυβέρνησης και επιχειρηματίες στα διοικητικά όργανα ιδρυμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ