Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στην πεπατημένη της καπιταλιστικής διαχείρισης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τελευταία μέρα η χθεσινή της προεκλογικής εκστρατείας για τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών. Από χθες μέχρι και την Κυριακή, οπότε περίπου 43,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες, δεν επιτρέπεται καμία πολιτική συγκέντρωση ή παρουσίαση ενώ μετά από αρκετές αντεγκλήσεις φαίνεται ότι δεν θα δημοσιοποιηθούν από τα ΜΜΕ εκτιμήσεις αποτελέσματος πριν κλείσουν οριστικά οι κάλπες.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, οι δύο βασικοί διεκδικητές του θώκου, ο απερχόμενος Πρόεδρος και υποψήφιος του UMP Νικολά Σαρκοζί και ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ, διαγκωνίζονταν σε υποσχέσεις επιδιώκοντας να πείσουν ότι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την καπιταλιστική κρίση δίνοντας διαβεβαιώσεις στη μερίδα του γαλλικού κεφαλαίου, που ο καθένας εκπροσωπεί, ότι δεν πρόκειται να θίξουν τα συμφέροντα και τα κέρδη του ενώ ταυτόχρονα ευαγγελίζονταν ότι «όλα αυτά είναι προς όφελος των εργαζομένων» που μπορεί να ζήσουν καλύτερα χωρίς να έρθουν σε σύγκρουση με το κεφάλαιο. Ο πρώτος υπεραμύνθηκε όλων των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που έλαβε η κυβέρνησή του μέχρι σήμερα για το «καλό των εργαζομένων». Ο δεύτερος δεν αμφισβήτησε σχεδόν τίποτε από αυτά και, αφού εκτόξευσε ένα πυροτέχνημα περί «φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας με 75%» - από το ένα εκατομμύριο ευρώ και πάνω - αρκέστηκε να μιλά για «αναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου» προκειμένου να συμπεριλάβει μέτρα «ανάπτυξης», εννοείται καπιταλιστικής.

Οσο πλησιάζει και η ώρα της κάλπης, τόσο περισσότερο αποκαλύπτονται και τα «κοινά» στοιχεία στις θέσεις των δύο αφού σε μια προσπάθεια αμοιβαίου διεμβολισμού, ο μεν Σαρκοζί έκανε νύξη «αναδιαπραγμάτευσης» του δημοσιονομικού συμφώνου, ο δε Ολάντ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι «θα στηρίξει μια ενδεχόμενη ακόμη και στρατιωτική επέμβαση στη Συρία» ξεκαθαρίζοντας ότι θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιδιώξεις του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Από κοντά στην καλλιέργεια αυταπατών περί καλύτερης διαχείρισης και ο Ζαν Λικ Μελενσόν, υποψήφιος του «Αριστερού Μετώπου» (σχήμα των οπορτουνιστών, του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ και του Αριστερού Κόμματος), ο οποίος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει την πίστη του στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό της ΕΕ, τον οποίο δεν αμφισβητεί αλλά προβάλλει την δήθεν «αλλαγή από τα μέσα», όπως και οι οπορτουνιστικές δυνάμεις στη χώρα μας και πίσω από τις διακηρύξεις του περί «αναδιανομής του πλούτου», δεν μπορεί να κρυφτεί ότι δεν αμφισβητεί τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, δεν παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, αλλά απλώς προσπαθεί να πείσει ότι «υπάρχει και πιο ανθρώπινος καπιταλισμός».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Φρανσουά Ολάντ εμφανίζεται να προηγείται και στον α' γύρο συγκεντρώνοντας 29% και ακολουθεί ο Νικολά Σαρκοζί με 25,5%. Την τρίτη θέση, που μπορεί να διαδραματίσει και ρυθμιστικό ρόλο, φαίνεται να καταλαμβάνει με 16% η Μαρί Λεπέν του «Εθνικού Μετώπου» η οποία στήριξε όλη την προεκλογική της εκστρατεία στην γνωστή ρατσιστική και ξενοφοβική επιχειρηματολογία ενώ ο Μελενσόν συγκεντρώνει 14,5% και ακολουθούν οι άλλοι υποψήφιοι. Οι προεδρικές εκλογές (ο δεύτερος γύρος γίνεται στις 6 Μάη) είναι βαρόμετρο και για τις βουλευτικές που έπονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ