Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μπροστά σε νέες διεργασίες

Ο ρωσικός στόλος στο «παζάρι» του φυσικού αερίου

Η παραμονή του ρωσικού στόλου της Μαύρης θάλασσας στην Κριμαία και κυρίως τα ζητήματα που σχετίζονται με την αναβάθμιση του στόλου, την εκμετάλλευση των προκυμαίων της Σεβαστούπολης, καθώς και της φορολόγηση των εμπορευμάτων, που προέρχονται από τη Ρωσία για τις ανάγκες του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αποτέλεσαν το αντικείμενο της ρωσο-ουκρανικής σύσκεψης σε επίπεδο υφυπουργών εξωτερικών Ρωσίας κι Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Απρίλη στη Μόσχα.

Να σημειωθεί, πως μετά τη νίκη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας (07/02/2010), η συμφωνία για την παραμονή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη βάση της Σεβαστούπολης της Κριμαίας παρατάθηκε έως το 2042. Ωστόσο, σε αντάλλαγμα η Μόσχα συμφώνησε να προμηθεύει την Ουκρανία με φθηνότερο κατά το 30% πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Τον τελευταίο καιρό η Ουκρανία εγείρει ζήτημα αναθεώρησης της συμφωνίας, ζητώντας περαιτέρω μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου. Προσπαθώντας να πετύχει το στόχο της η ουκρανική πλευρά θέτει το ζήτημα αποζημιώσεων σχετικά με την εκμετάλλευση των 38 προκυμαίων στην πόλη Σεβαστούπολη, που, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, δε συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία για τους όρους του ενοικίου της ρωσικής βάσης.

Η Ρωσία, από την πλευρά της πιέζει για να έχει τον πρώτο ρόλο, έναντι της ΕΕ, στην εταιρεία που θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό (και τη διαχείριση) του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ουκρανία, όπως και για την πρόσδεση της τελευταίας στο λεγόμενο «Ενιαίο οικονομικό χώρο», της διακρατικής καπιταλιστικής ενοποίησης στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, που προωθεί η ρωσική αστική τάξη. Σχέδια που συναντούν τη σφοδρή αντίδραση της ΕΕ και τμήματος της ουκρανικής ολιγαρχίας.

Να σημειωθεί πως την επόμενη βδομάδα επίκειται συνάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας με τον Β. Πούτιν.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ