Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΝΤ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ - G20
Ενδοϊμπεριαλιστικοί «σκυλοκαυγάδες»

Από την συνεδρίαση του ΔΝΤ. Στιγμιότυπο με την διευθύντριά του Κ. Λαγκάρντ και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στελέχη του διεθνούς κεφαλαίου
Από την συνεδρίαση του ΔΝΤ. Στιγμιότυπο με την διευθύντριά του Κ. Λαγκάρντ και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στελέχη του διεθνούς κεφαλαίου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους», όπως βαπτίζουν την καπιταλιστική κρίση οι ιθύνοντες στην ΕΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο της ετήσιας εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ξεκινά σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πάντως αν και αυτό είναι το βασικό θέμα της Συνόδου, η Αργεντινή και η εθνικοποίηση της πετρελαϊκής ΥPF - Repsol θα απασχολήσει επίσης τη Σύνοδο όπως και τη Σύνοδο της G20.

Πρόσθετα κεφάλαια συνολικού ύψους 316 δισ. δολαρίων έχει εξασφαλίσει ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από χώρες-μέλη του ενώ αναζητά τουλάχιστον 400 τα οποία έχει στη διάθεσή του, στην προσπάθεια να ενισχύσει τη δύναμη πυρός του και να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κρίση στην Ευρωζώνη, ανακοίνωσε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο παρά τη βεβαιότητα της Λαγκάρντ ότι τελικά ο στόχος θα επιτευχθεί, το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων όσον αφορά την διάθεση των κεφαλαίων είναι μεγάλο και αφορά τις κλιμακούμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς σε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Το πλέον σημαντικό στοιχείο αυτών των διαβουλεύσεων είναι οι «όροι» που φέρεται να θέτουν οι αναδυόμενες οικονομίες, και ειδικότερα οι χώρες της αποκαλούμενης ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) για τη συνδρομή τους. Οροι που δεν είναι άλλοι από την αύξηση της επιρροής τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Δεν είμαστε έτοιμοι να προσδιορίσουμε ένα ποσό, επειδή υπάρχουν προϋποθέσεις που δεν έχουν εκπληρωθεί - αν θα υπάρξει συμμόρφωση με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων για την αύξηση των δικαιωμάτων ψήφου των αναδυόμενων οικονομιών που συμφωνήθηκε το 2010», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκίντου Μάντεγκα, μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, στο περιθώριο της χθεσινής Συνόδου της ομάδας των G20 στην Ουάσιγκτον και ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Ομάδα των Είκοσι (G20) είναι έτοιμη να δεσμεύσει κεφάλαια ικανά και αναμένεται να προσφέρει 10 δισ. δολάρια, όπως δήλωσε ο Σεργκέι Στόρτσακ, υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας. Αντίστοιχο ποσό φέρεται έτοιμη να δεσμεύσει η Κίνα, ίσως και πολύ παραπάνω, αλλά η Βραζιλία φέρεται να επιμένει να θέτει ως όρο για να διαθέσει τα κεφάλαια την αναγνώριση της αύξησης του παγκόσμιου ειδικού οικονομικού βάρους των αναπτυσσόμενων χωρών γραπτώς, στην τελική ανακοίνωση της G20. Στο μεταξύ, η ΕΕ και η Ιαπωνία έχουν ήδη δεσμευτεί να παράσχουν 320 δισ. δολάρια.

Από την άλλη πλευρά δεν είναι μόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες που δημιουργούν «πονοκέφαλο» στη Λαγκάρντ αλλά και η θέση του Καναδά - που αρχικά είχε και τη στήριξη των ΗΠΑ οι οποίες όμως υποχώρησαν κατά το σύνηθες - να πιέζει να μειωθεί η κυριαρχία της ΕΕ στο 24μελές διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Ζητεί να γίνουν δύο ψηφοφορίες όταν το Ταμείο αποφασίσει για το πώς θα χρησιμοποιήσει τους νέους πόρους του - μια από τις χώρες της Ευρωζώνης και μια από τις υπόλοιπες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ