Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΕ
Κλιμακώνονται οι αντιπαραθέσεις για την «YPF - Repsol»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δηλώνει «ότι δεν ανησυχεί και δεν την απασχολούν» οι διεθνείς αντιδράσεις, που συνεχώς κλιμακώνονται, αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να εθνικοποιήσει το πλειοψηφικό πακέτο 51% της «Repsol - YPF Sa», που ανήκει στον ομώνυμο ισπανικό πετρελαϊκό κολοσσό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου Χουάν Μανουέλ Αμπάλ Μεδίνα.

Ειδικά για τις αντιδράσεις της Ισπανίας, ο Μεδίνα ήταν καυστικός, καθώς τόνισε ότι τις θεωρεί «πολύ φυσιολογικές», καθώς η Ισπανία, δεδομένης της βαθύτατης κρίσης που διέρχεται, αναζητεί αποδιοπομπαίο τράγο... πέραν του Ατλαντικού. Η κίνηση της κυβέρνησης της Αργεντινής θυμίζουμε ότι γίνεται μετά την πληροφορία ότι η ισπανική εταιρεία διαπραγματευόταν με αντίστοιχη κινέζικη πετρελαϊκή, και εκφράζει την προσπάθεια της αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Ωστόσο, για να μπορέσει ο ενεργειακός πλούτος να μπει στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας, δεν αρκεί η «μετοχοποίηση» ή η εθνικοποίησή του, αλλά αυτός να γίνει λαϊκή περιουσία, που σημαίνει σύγκρουση με τα μονοπώλια.

Πάντως, ενδεικτικό της αντιπαράθεσης που κλιμακώνεται είναι το γεγονός ότι προχτές το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε, με πλειοψηφία, καταδικαστική μη-δεσμευτική απόφαση εναντίον της Αργεντινής, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «μονομερή και εχθρική», που δεν προωθεί το διάλογο, ενώ αναφέρει ότι θα εξετάσει «μια πιθανή μερική ακύρωση των μονομερών δασμολογικών προτιμήσεων», ως μέσον για την τιμωρία όποιας χώρας αποπειραθεί να απαλλοτριώσει την περιουσία ευρωπαϊκής εταιρείας. Η Ισπανία έχει ζητήσει από την ΕΕ να καταθέσει προσφυγή κατά της Αργεντινής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και οι ΥΠΕΞ των χωρών της ΕΕ θα εξετάσουν πώς θα χειριστούν την αντιπαράθεση Αργεντινής - Ισπανίας στη σύνοδό τους, τη Δευτέρα.

Επιπλέον, χτες η Ισπανία αναμενόταν να ανακοινώσει τα δικά της αντίμετρα εναντίον της Αργεντινής μετά τη σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι όλες οι κινήσεις της Ισπανίας και της ΕΕ δεν πρόκειται να φέρουν αποτελέσματα, αφού «η Αργεντινή έχει τεθεί εκτός των παγκόσμιων αγορών και έχει αψηφήσει διεθνή πρόστιμα σε προηγούμενες διαμάχες».

Πολλοί οι «μνηστήρες» του πλούτου της Αργεντινής

Το θέμα της Αργεντινής και του φυσικού πλούτου της απασχόλησε τη Σύνοδο της «G-20» και αυτή του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κρατούν σχετικά ήπια στάση, στηρίζουν όμως πλήρως μέχρι στιγμής το αίτημα της ΕΕ «η Αργεντινή να καταθέσει τα πλήρη οικονομικά στοιχεία για να αξιολογηθούν από το ΔΝΤ». «Ως λάθος κίνηση» χαρακτήρισε την ενέργεια της κυβέρνησης της Αργεντινής ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ στήριξε τις ενέργειες της ΕΕ, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ισπανία και τόνισε «ότι δεν μπορεί να υπάρχει απαλλοτρίωση χωρίς τη σωστή αποζημίωση». Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», υπάρχει ήδη προκαταρκτική συμφωνία της γαλλικής πολυεθνικής Total με την Αργεντινή «για την έναρξη συνομιλιών για την επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου κατά 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα στους δύο τομείς στους οποίους συνδέονται οι εταιρείες» δηλαδή στην επαρχία Νεουκέν.

Επίσης, έγινε γνωστό, σύμφωνα με το «Russia Today» ότι στη «G-20» οι χώρες της BRICS εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Αργεντινή και ειδικότερα στην YPF.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ