Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες ιμπεριαλιστικές πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία με αιχμή του δόρατος την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, η οποία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει την επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς τη Συρία. Η έκκληση της Χίλαρι Κλίντον, η οποία προειδοποίησε τη Δαμασκό με «επιπλέον κυρώσεις και σκληρότερα μέτρα» σε περίπτωση που δεν εφαρμόσει το σχέδιο Ανάν, έγινε μετά το τέλος της συνάντησης των «Φίλων της Συρίας», που διοργάνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι, από την οποία για μια ακόμη φορά δεν προέκυψαν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, χαρακτήρισε «εξαιρετικά περίπλοκη» την κατάσταση στη Συρία, εξέφρασε σκεπτικισμό για «το τι πραγματικά θα κάνει η ηγεσία Ασαντ και ποιες είναι οι προθέσεις της», αλλά επανέλαβε ότι είναι αρνητικός, όπως και η προεδρία Ομπάμα, όπως είπε, σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τις ΗΠΑ να βοηθούν με «εξοπλισμό» (τον εμφανίζουν ως ιατρικό και επικοινωνιακό) 25 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής, στους ενόπλους της αντιπολίτευσης. Ανάλογη στάση τηρεί και η Βρετανία, ενώ ουδείς γνωρίζει με σαφήνεια αν οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, και ιδίως Σ. Αραβία και Κατάρ, που έχουν θέσει επανειλημμένως το ζήτημα του εξοπλισμού των ενόπλων, πρόκειται όντως να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση ανοιχτά ή αν θα συνεχίσουν να βοηθούν «στο παρασκήνιο». Ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», πάντως, δεν φαίνεται να αρκείται σε όσα οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δίνουν, μέχρις στιγμής, και ζητά άμεση στρατιωτική επέμβαση «φίλων χωρών» χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται ν' αρχίσει η συζήτηση σχετικά με την απόφαση για αποστολή 300 παρατηρητών, όπως ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, με την Κίνα να επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμη να αποστείλει και η ίδια παρατηρητές αν χρειαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ