ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Καταδικάζουν τον γυμνασιάρχη - στρατονόμο

  Σύσκεψη φορέων συγκάλεσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας. Δε θεωρεί ως πράξη αυταρχισμού τις αποβολές των 35 μαθητών η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ!

Την καταδίκη τους στην αντιπαιδαγωγική και αυταρχική ενέργεια του διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Λάρισας Αρη Συράκη που απέβαλε 35 μαθητές επειδή συμμετείχαν σε μαθητική κινητοποίηση, εξέφρασαν πλήθος εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων του νομού, στη σύσκεψη που διοργάνωσε για το θέμα το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της πόλης.

Θλιβερή εξαίρεση αποτέλεσε η τοποθέτηση του γραμματέα της ΕΛΜΕ Λάρισας Κ. Κορτζιώτη, ο οποίος, μεταφέροντας την απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής οργάνωσης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), είπε ότι η απόφαση για αποβολές «κινείται στα όρια της νομιμότητας» και χαρακτήρισε μάλιστα ως «ανάρμοστη» τη στάση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επειδή συμπαραστάθηκε άμεσα και έμπρακτα στους διωκόμενους μαθητές!!!

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού Δέρματος, του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, του Σωματείου Τυπογράφων, του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, των ΠΚΣ, της Κίνησης Επιστημόνων - Διανοουμένων - Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον κ.ά.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Χρήστος Σκυλλάκος, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας, τόνισε ότι αυτό που κάνουν οι μαθητές δεν είναι παράνομο, καθώς αγωνίζονται για ένα καλύτερο σχολείο, για δημόσια δωρεάν παιδεία. «Μας διδάσκουν στα σχολεία - είπε - για τους αγώνες των λαών και τώρα μας λένε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αγωνιζόμαστε και προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τους αγώνες μας».

Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τάκης Τσιόγκας, υπογράμμισε: «Οποιοι θέτουν θέμα ότι εμείς δεν έχουμε καμιά δουλιά με τους μαθητές, δε μας θέλουν να έχουμε λόγο για τα μεγάλα προβλήματα της παιδείας. Εμείς θα έχουμε λόγο, είτε αυτό αρέσει είτε όχι, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών των εργαζομένων βρίσκεται στα δημόσια σχολεία και οι μαθητές θα μας έχουν στο πλευρό τους για ν' ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική».

Τις αποβολές των μαθητών καταδίκασαν επίσης ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Δ. Γεωργακόπουλος και οι άλλοι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Μπαμπανίκος, στέλεχος της ΕΣΑΚ -ΔΕΕ, της μοναδικής παράταξης που καταψήφισε την απόφαση της πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ, τόνισε ότι είναι πρώτη φορά στα πανελλαδικά χρονικά που ΔΣ μιας ΕΛΜΕ δε θεωρεί ομαδική αποβολή μαθητών που συμμετείχαν σε κινητοποίηση ως πράξη δίωξης και αυταρχισμού. «Θεωρούμε - είπε - την απόφαση αυτή, ως οπισθοδρόμηση για τα συνδικαλιστικό κίνημα, με παρενέργειες που θα βαρύνουν στο μέλλον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων να συμμετέχουν στη σύσκεψη δεν ανταποκρίθηκαν ο Νομάρχης Λάρισας Γ. Φλώρος και ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σ. Καραμέτας, γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στους μαθητές.

ΙΩΝΙΔΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Εσωτερικός κανονισμός» προς... συμμόρφωσιν μαθητών

Μετά τον απαράδεκτο και κατάπτυστο εσωτερικό κανονισμό που προωθήθηκε στο 5ο ΕΛ Νίκαιας με τους «22 όρους» προς συμμόρφωση των μαθητών μέσα στο σχολείο, σειρά έχει το Ενιαίο Πειραματικό Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά. Στην Ιωνίδειο Σχολή έχει διανεμηθεί στους μαθητές ένας διαφορετικός μεν, αλλά το ίδιο απαράδεκτος εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου.

Οπως αναφέρεται στο αντί - προλόγου, σημείωμα του εσωτερικού κανονισμούσκοπός αυτού είναι για να ενημερώσει για «τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που έχουν στο σχολείο». Προβλέπεται επίσης ότι «μετά την είσοδο του καθηγητή στην τάξη κανένας μαθητής δε θα γίνεται δεκτός στο μάθημα» και ότι οι μαθητές που χάνουν την πρώτη διδακτική ώρα «η είσοδός τους στην τάξη θα γίνεται μόνο με σημείωμα που θα παίρνουν από τη Διεύθυνση».

Ο «εσωτερικός κανονισμός» θίγει επίσης και το ζήτημα της ομαδικής απουσίας των μαθητών από το σχολείο. Ετσι, σε καμία περίπτωση «δε θεωρούνται δικαιολογημένες απουσίες μαθητών όταν οφείλονται σε ομαδική, κατά την κρίση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης ή του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απομάκρυνση των μαθητών από το σχολείο».

Βέβαια και σε άλλο σημείο του κανονισμού αναφέρεται στη «Διαγωγή Μαθητών» και τη συμπεριφορά των μαθητών που «με οποιονδήποτε τρόπο εκδηλώνεται μέσα ή έξω από το σχολείο με πράξεις ή παραλείψεις, συνιστά τη διαγωγή τους»! Στον ίδιο κανονισμό προκειμένου να «θολώσουν τα νερά» αφιερώνουν τετρασέλιδο με οδηγίες σε περίπτωση σεισμού!

«Από το πρώτο κιόλας άρθρο μιλά για πειθαρχία, ενώ στο τρίτο για υπακοή στους καθηγητές», μας λέει ο Φάνης Κούβαρης , μαθητής της Γ' Λυκείου στην Ιωνίδειο Σχολή σχολιάζοντας τον κανονισμό. Τονίζει επίσης ότι οι μαθητές τον έχουν καταδικάσει γιατί «αν τον δεχτούμε είναι σαν να δεχόμαστε ένα νέο νομοθετικό όργανο που μπορεί στη συνέχεια να επιβάλει σκληρότερα μέτρα. Μέσα στον κανονισμό αναφέρεται αρκετές φορές ο σύλλογος των καθηγητών, μειώνοντας συγχρόνως τα συμβούλια των μαθητικών κοινοτήτων, το σύλλογο γονέων και τη σχολική επιτροπή». Ο,τι αφορά το άρθρο για τη διαγωγή τονίζει ότι «η διαγωγή του μαθητή θα κρίνεται από τις πράξεις του μέσα και έξω από το σχολείο, που σημαίνει ότι θα χωρίσει τους μαθητές σε αγωνιστές με μειωμένη διαγωγή και τους υπόλοιπους με κοσμιοτάτη διαγωγή. Ο,τι αφορά τα περί σεισμών που αναφέρονται είναι για να θολώσουν τα μάτια των μαθητών».

«Θυμίζει περισσότερο ζωή σε στρατώνα και όχι σε σχολείο και αυτό γιατί περιορίζει την έννοια της σχολικής ζωής», μας είπε στη συνέχεια ηΕλένη Γεωργάκη, μαθήτρια Γ' Λυκείου στην Ιωνίδειο Σχολή επισημαίνοντας: «Ρυθμίζει την ώρα που πρέπει να βρισκόμαστε στο σχολείο, την ώρα αποχώρησης κ.ά., προβλέποντας και ποινές σε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών. Το πλαίσιο αυτό των κανονισμών θίγει υποτυπώδη ζητήματα μετατρέποντας τα παιδιά σε ρομποτάκια που πρέπει να κάνουν τις συγκεκριμένες κινήσεις, χωρίς δικαιώματα αλλά μόνο με υποχρεώσεις. Φυσικά, δε θίγεται τίποτα σχετικό με τις μαθητικές κοινότητες, τις γενικές συνελεύσεις που αποτελούν τα συνδικαλιστικά όργανα των μαθητών και ούτε προβλέπει τον τρόπο δράσης τους».

Μαθητικές νότες και αγώνες

Με συντονισμό, αλλά και με πολύμορφες κινητοποιήσεις, προχωρούν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα οι μαθητές το επόμενο διάστημα. Σήμερα, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά καλεί τους συμμαθητές από τα Τεχνολογικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια σε συντονισμό. Το ραντεβού είναι στις 2 το μεσημέρι, στο σχολικό συγκρότημα του 1ου ΤΕΕ Δραπετσώνας.

Αύριο Σάββατο, καλούν τους Πειραιώτες μαθητές να συμμετάσχουν στην συναυλία διαμαρτυρίας, στην οποία θα συμμετέχουν μαθητικά μουσικά συγκροτήματα. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 8.30 το βράδυ στον πεζόδρομο της Σωτήρος, πίσω από την Ιωνίδειο Σχολή Πειραιά.

Σε νέο συλλαλητήριο, κόντρα στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, διεκδικώντας την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και μόρφωση για όλους, καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας. Το συλλαλητήριο έχει οριστεί για τις 15 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Ολγας. Επίσης, οι μαθητές στην Πάτρα έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στον εορτασμό του Πολυτεχνείου και στην πορεία στο κέντρο της Πάτρας με γονείς, εργαζόμενους, φοιτητικούς συλλόγους, με όλο το λαό. Νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού θα γίνει την Κυριακή 5 Νοέμβρη.

Απαραίτητη επανόρθωση για τη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας μας στις 27/10/2000 με τίτλο «Νέος διευθυντής στρατονόμος» σχετικά με τη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ Ηρακλείου Αττικής και όσα διαδραματίστηκαν εκεί την προηγούμενη μέρα στις 26/10 τη μέρα που πραγματοποιούνταν το μαθητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, κρίνουμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ορισμένα ζητήματα.

Οπως αναφέραμε στο δημοσίευμα, την ώρα που κάποιοι μαθητές ετοιμάζονταν να φύγουν για το συλλαλητήριο, στην πόρτα της σχολής τούς ανακοινώθηκε ότι αποβάλλονται για μια ημέρα και αναφερόταν ο συνολικός αριθμός των 60 αποβαλλόμενων μαθητών. Τελικά, αυτό την επόμενη μέρα δεν πραγματοποιήθηκε και μπήκαν μόνο απουσίες στους μαθητές για τις ώρες που απουσίασαν τη μέρα του συλλαλητηρίου.

Στο δημοσίευμα παρουσιαζόταν σύμφωνα με λάθος πληροφορίες μας ως υπαίτιος ο διευθυντής της Σχολής κ. Παλάσκας, πράγμα που δεν ισχύει. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, στην πόρτα της σχολής υπήρχε άλλος καθηγητής που σημείωνε τους μαθητές με πρόθεση να τους αποβάλει. Ο κ. Παλάσκας δεν είχε καμία ανάμειξη σε αυτή την προσπάθεια πειθαναγκασμού των μαθητών.

ΤΕΕ ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ
Στεγάζεται σε παλιό κλειστό Γυμναστήριο

Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση στην Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Γ. Πατάκης

Να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Βελεστίνου ώστε να καλύψει τα έξοδα κατασκευής τεσσάρων αιθουσών του ΤΕΕ της περιοχής, ζητούν από τον υπουργό Παιδείας με Ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Γιάννης Πατάκης.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι από τον περασμένο χρόνο λειτουργεί ΤΕΕ στο Δήμο Βελεστίνου, το οποίο λόγω έλλειψης χώρου στεγάστηκε στο παλιό κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Σχολείου σε τελείως πρόχειρες και ακατάλληλες αίθουσες διαμορφωμένες με νοβοπάν. Προκειμένου να μην ματαιωθεί τη νέα σχολική χρονιά η λειτουργία του ΤΕΕ, ο Δήμος συνέταξε μελέτη προμήθειας και τοποθέτησης τεσσάρων λυόμενων αιθουσών δαπάνης 22.360.000 δραχμές και προχώρησε στην προμήθεια και τοποθέτηση σύμφωνα με τη μελέτη και τις προδιαγραφές του ΟΣΚ.

Επειδή ο Δήμος Βελεστίνου - επισημαίνουν οι δύο βουλευτές - λόγω της έκτακτης ανάγκης στέγασης του ΤΕΕ αναγκάστηκε να υποκαταστήσει τον ΟΣΚ και το Υπουργείο Παιδείας και επειδή αδυνατεί να καλύψει το παραπάνω ποσό της προμήθειας και τοποθέτησης των τεσσάρων αιθουσών του ΤΕΕ.

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει ώστε να καταβληθεί στο Δήμο Βελεστίνυν το παραπάνω ποσό για την αποπληρωμή των εν λόγω αιθουσών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ