ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ετοιμάζονται «επιπλέον μέτρα» από Γαλλία - ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΪΡΟ.--

«Μέτρα προστασίας των αμάχων στη Συρία» θα ζητήσει ο Αραβικός Σύνδεσμος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του, την επόμενη βδομάδα, για τις εξελίξεις στη χώρα. Αυτό αποφάσισε η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου, αργά την Πέμπτη, εκφράζοντας ανησυχία για τη συνέχιση των συγκρούσεων παρά την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν και της εκεχειρίας, που προβλέπει και πιέζοντας για όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάπτυξη των παρατηρητών.

Λίγες ώρες αργότερα, ισχυρή έκρηξη συγκλόνιζε την ιστορική συνοικία Μιντάν, της Δαμασκού, όταν βόμβα εξερράγη την ώρα που κόσμος εξερχόταν από το τέμενος Ζάιν αλ Αμπιντίν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν 28. Οι συριακές αρχές επέρριψαν την ευθύνη σε ενόπλους της αντιπολίτευσης και προειδοποίησαν ότι θα τους «συνθλίψουν με σιδηρά γροθιά» και επικαλούμενες πηγές της αντιπολίτευσης υποστήριζαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν λεωφορείο με κυβερνητικούς πολιτοφύλακες.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι «αν δεν υπάρξουν σαφή αποτελέσματα ως προς την κατάπαυση πυρός, θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα» επικαλούμενες το άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετατροπής των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων, σε στρατιωτικές. Πιο προσεκτική η διατύπωση της Αμερικανίδας πρέσβειρας στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, που μίλησε απλώς για αναγκαιότητα «ετοιμότητας αντίδρασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας», αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πρόοδος στην εκεχειρία.

Ρωσία και Κίνα έχουν καταστήσει σαφές ότι δε στηρίζουν νέες κυρώσεις, κάτι που σημαίνει ότι η εύθραυστη σύμπνοια στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα τερματιστεί. Χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις καταγγελίες του κατά της συριακής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την ότι «λειτουργεί με τρομοκρατικές μεθόδους», κάλεσε όμως, σε έντονο ύφος, και τη Δαμασκό να συμμορφωθεί άμεσα με την εκεχειρία.

Ο ειδικός απεσταλμένος ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, από την άλλη, δήλωνε «θορυβημένος» από τις πληροφορίες ότι βομβαρδίζονται κατοικημένες περιοχές (π.χ. Χάμα) και επαναλάμβανε την έκκλησή του για επιτάχυνση των διαδικασιών (κυρίως γραφειοκρατικών) προκειμένου ν' αρχίσει η αποστολή παρατηρητών στο συριακό έδαφος. Εκτιμάται ότι με τους υπάρχοντες ρυθμούς μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουν καταφέρει να φτάσουν στη Συρία 100 άνδρες από τους 300 της δύναμης του ΟΗΕ (UNSMIS).

ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Προχωράει η αναδιάταξη στρατευμάτων στον Ειρηνικό

Στρατεύματα και όπλα των ΗΠΑ φεύγουν από τη μια βάση και πάνε ...σε άλλη, πάντα για τον ίδιο σκοπό
Στρατεύματα και όπλα των ΗΠΑ φεύγουν από τη μια βάση και πάνε ...σε άλλη, πάντα για τον ίδιο σκοπό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε συμφωνία κατέληξαν τελικά η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες για την απομάκρυνση περίπου 9.000 pεζοναυτών από τη νήσο Οκινάουα, όπου η αμερικανική στρατιωτική παρουσία αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για την ιαπωνική κυβέρνηση και ως εκ τούτου αγκάθι στις διμερείς σχέσεις.

Τα στρατεύματα που μετατίθενται θα κατανεμηθούν στα αμερικανικά νησιά Γκουάμ και Χαβάη, καθώς και στην Αυστραλία και άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού, καθώς το σημείο - κλειδί της συμφωνίας «είναι ότι αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή» σύμφωνα με το νέο αμυντικό δόγμα όπως τόνισαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Πρόκειται συνεπώς για συμφωνία που εντάσσεται στην εφαρμογή του νέου δόγματος, όπου το επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών βλέψεων των ΗΠΑ έχει μετατεθεί πλέον στην Ασία και τον Ειρηνικό, με άξονες το Ιράν, τη ΛΔ Κορέας, την Κίνα και τη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Εξάλλου, οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει ήδη σειρά συμφωνιών για εγκατάσταση νέων και περισσοτέρων βάσεων με την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες και τη Σιγκαπούρη και βρίσκονται σε επαφή και με άλλες χώρες της περιοχής.

Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης, 5.000 άνδρες, θα τοποθετηθεί στο Γκουάμ, ενώ η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει με 3,1 δισ. δολάρια τη μετακίνηση των στρατευμάτων. Αντίθετα, δεν υπήρξε ουδεμία πρόοδος στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της μετακίνησης της αεροπορικής βάσης Φουτένμα, η λειτουργία της οποίας προκαλεί αντιδράσεις από τον τοπικό πληθυσμό.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη, την επόμενη βδομάδα, του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα στην Ουάσιγκτον.

ΧΙΛΗ
Νέα βάση των ΗΠΑ στο Βαλπαραΐσο;

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Τη Χιλή επισκέφτηκε προχτές ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Νότια Αμερική, περιοδεία που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Κολομβία, ενώ κατόπιν μετέβη στη Βραζιλία για τα εγκαίνια του διμερούς «Διαλόγου Αμυντικής Συνεργασίας». Στόχος της περιοδείας «η ενίσχυση και η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας και στον τομέα ασφαλείας με τρεις σημαντικές χώρες της περιοχής, που ενισχύουν ολοένα το διεθνή τους ρόλο», όπως επισήμως τονίζει το Πεντάγωνο. Πραγματικός στόχος της περιοδείας, η σύσταση μιας συμμαχίας «προθύμων εταίρων» και η εκμετάλλευση των αντιθέσεων που είναι διάχυτες παντού παρά τις πολλαπλές προσπάθειες καπιταλιστικής ολοκλήρωσης μέσω διαφόρων οργανισμών, όπως την Ενωση της Νοτίου Αμερικής - UNASUR, ο Mercosur και άλλοι.

Ο Πανέτα συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, ενώ από κοινού μετέβησαν στην Ανώτατη Στρατιωτική Ακαδημία, όπου ο Πανέτα αναμενόταν να έχει συνομιλίες με τον Χιλιανό ομόλογό του Αντρές Αγιαμάντ και αναμενόταν να παρακολουθήσουν οι δύο υπουργοί Αμυνας να παρακολουθήσουν στρατιωτική άσκηση των Χιλιανών Ενόπλων Δυνάμεων που πραγματοποιείται στο Ικίκε στο βορρά της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Πανέτα συμπίπτει με την ένταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες μετά την αποκάλυψη ότι το Νότιο Στρατηγείο των ΗΠΑ χρηματοδοτεί τη δημιουργία βάσης στο Βαλπαραΐσο, όπως αναφέρει η Πρένσα Λατίνα, ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις συνεχίζονται από μαθητές, φοιτητές και καθηγητές αλλά και στο νότο της χώρας από τους κατοίκους της Αϊσέν.

ΛΙΒΥΗ
«Απολύθηκε» η κυβέρνηση

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Απομακρύνθηκε λόγω «ανικανότητας» από τη νέα λιβυκή ηγεσία, δηλαδή το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση υπό τον Αμπντούλ Ραχίμα αλ Κάιμπ που είχε αναλάβει τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο. Αυτό υποστηρίζουν λιβυκές πηγές, χωρίς, όμως, να έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση επί τους θέματος, επειδή, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, δεν έχουν βρεθεί αντικαταστάτες προκειμένου να σχηματιστεί ένα νέο υπουργικό συμβούλιο.

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον αληθεύει, αποτελεί ακόμη μία απόδειξη για το χάος και το αδιέξοδο που επικρατεί στη χώρα, η οποία σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται εκτός ελέγχου υπό το έλεος διαφόρων ενόπλων ομάδων, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι και την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο πλευρό της σημερινής ηγεσίας που, όμως, αποδεικνύεται ανίκανη, λόγω και του κατακερματισμένου -πολιτικά και οργανωτικά- χαρακτήρα της να αναλάβει τα ηνία. Η απομάκρυνση της κυβέρνησης, εκτός του ότι επιβεβαιώνει το διαγκωνισμό εξουσίας μεταξύ των διαφόρων ομάδων που επεδίωξαν, για διαφορετικούς λόγους και κίνητρα, και εξυπηρετώντας διαφορετικά συμφέροντα (δικά τους και ιμπεριαλιστικά) την εκδίωξη Καντάφι, θέτει εκ νέου ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι δυνατή η διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο, όπως έχει ανακοινωθεί.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σειρά βομβιστικών εκρήξεων

ΚΙΕΒΟ.--

Τέσσερις διαδοχικές εκρήξεις συγκλόνισαν χτες την πόλη Ντνιπροπετρόφσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 29 ατόμων, ανάμεσά τους και 9 μαθητές. Οι αυτοσχέδιες βόμβες είχαν τοποθετηθεί σε κάδους απορριμμάτων έξω από πολυσύχναστες τοποθεσίες (στάση του τραμ, έξω από κινηματογράφο, σε πάρκο και στο κέντρο της πόλης). Η Εισαγγελία της χώρας ξεκίνησε έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια». Μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει ανάληψη της ευθύνης για τις βόμβες ούτε υπήρχαν άλλες πληροφορίες για την υπόθεση.

Τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία σχετίζουν τις επιθέσεις με την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο καθώς το Ντνιπροπετρόφσκ είναι η γενέτειρα πόλη της. Η Τιμοσένκο εκτίει ποινή φυλάκισης 7 ετών για κατάχρηση εξουσίας και έχει πρόσφατα καταγγείλει πως υπέστη ξυλοδαρμό από δεσμοφύλακες.

ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αλλαγή διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Αλλαγή της διαδικασίας όσον αφορά το Κυπριακό ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Tύπου, ο Ειδικός Απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις με στόχο την πολυμερή διάσκεψη, το καλοκαίρι και την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης των συνομιλιών. Σύμφωνα με τον Α. Ντάουνερ τα Ηνωμένα Εθνη θα ξεκινήσουν διαδοχικές επαφές με τις δύο πλευρές, «προκειμένου να πετύχουν συμφωνία όσον αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού» προσθέτοντας ότι παρά το αδιέξοδο είναι δυνατό να υπάρξει συνολική συμφωνία με πολιτική βούληση «και από τις δύο πλευρές».

Ο Α. Ντάουνερ έθεσε ως στόχο του οργανισμού την πολυμερή διάσκεψη μέχρι το καλοκαίρι, κάτι το οποίο απορρίπτει η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι διεθνής διάσκεψη μπορεί να γίνει μόνο επί των διεθνών πτυχών του Κυπριακού και εφόσον έχουν λυθεί τα εσωτερικά θέματα. Στόχος των Ηνωμένων Εθνών, όπως φαίνεται από τις χθεσινές δηλώσεις, είναι να εκβιαστεί η συναίνεση και των Ελληνοκυπρίων, καθώς ο Μπαν Κι Μουν έχει δηλώσει ότι δε θα συγκαλούσε πολυμερή διάσκεψη που θα κατέληγε σε αποτυχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ