Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Προχωράει η αναδιάταξη στρατευμάτων στον Ειρηνικό

Στρατεύματα και όπλα των ΗΠΑ φεύγουν από τη μια βάση και πάνε ...σε άλλη, πάντα για τον ίδιο σκοπό
Στρατεύματα και όπλα των ΗΠΑ φεύγουν από τη μια βάση και πάνε ...σε άλλη, πάντα για τον ίδιο σκοπό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε συμφωνία κατέληξαν τελικά η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες για την απομάκρυνση περίπου 9.000 pεζοναυτών από τη νήσο Οκινάουα, όπου η αμερικανική στρατιωτική παρουσία αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για την ιαπωνική κυβέρνηση και ως εκ τούτου αγκάθι στις διμερείς σχέσεις.

Τα στρατεύματα που μετατίθενται θα κατανεμηθούν στα αμερικανικά νησιά Γκουάμ και Χαβάη, καθώς και στην Αυστραλία και άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού, καθώς το σημείο - κλειδί της συμφωνίας «είναι ότι αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή» σύμφωνα με το νέο αμυντικό δόγμα όπως τόνισαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Πρόκειται συνεπώς για συμφωνία που εντάσσεται στην εφαρμογή του νέου δόγματος, όπου το επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών βλέψεων των ΗΠΑ έχει μετατεθεί πλέον στην Ασία και τον Ειρηνικό, με άξονες το Ιράν, τη ΛΔ Κορέας, την Κίνα και τη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Εξάλλου, οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει ήδη σειρά συμφωνιών για εγκατάσταση νέων και περισσοτέρων βάσεων με την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες και τη Σιγκαπούρη και βρίσκονται σε επαφή και με άλλες χώρες της περιοχής.

Το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης, 5.000 άνδρες, θα τοποθετηθεί στο Γκουάμ, ενώ η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει με 3,1 δισ. δολάρια τη μετακίνηση των στρατευμάτων. Αντίθετα, δεν υπήρξε ουδεμία πρόοδος στο αμφιλεγόμενο ζήτημα της μετακίνησης της αεροπορικής βάσης Φουτένμα, η λειτουργία της οποίας προκαλεί αντιδράσεις από τον τοπικό πληθυσμό.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη, την επόμενη βδομάδα, του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ